فرجام همه پرسی اقلیم کردستان عراق

بهم ریختگی سیاسی فرصتی برای آمریکا است تا حضور نظامی خود را با استفاده از ضعف بغداد قانونمند سازد.
به گزارش بازتاب، روزنامه الوطن سوریه در تحلیلی نوشته است :پافشاری مسعود بارزانی در برگزاری همه پرسی برای جدایی کردستان از عراق از روی اتفاق و با هدف بهبود اوضاع کردها و در پاسخ به درخواست کردها نبود. این همه پرسی در شرایط حساس کنونی بر پایه درخواست و حمایت تل آویو و تایید مطلق رژیم صهیونیستی، آمریکا و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس صورت گرفت. این اقدام تلاشی برای جبران شکست های سهمگین آمریکا و ابزارهای آن در منطقه صورت گرفته است. آنها پس از شکست پروژه های تروریستی خود که با هدف آواره سازی، فروپاشی جوامع و تجزیه کشورهای عربی صورت می گرفت از همه پرسی استقلال کردستان عراق حمایت کردند. هدف این کشورها آن بود که کشورهای عربی در معادلات نظام جهانی نقشی نداشته باشند و رژیم صهیونیستی دست برتر نظامی را در منطقه داشته باشد و آمریکا هم بتواند به چپاولگری خود در منطقه ادامه دهد.
در صورت تحقق این سناریو، عراق با عبور از یک بحران براندازنده و تجزیه طلب، میتواند با اتحاد سیاسی قدرتمندتر از قبل گام در مسیر توسعه اقتصادی و زیربنایی بگذارد. وجود یک عراق منسجم و باثبات که قادر خواهد بود از مرزهای خود محافظت کند، بدون شک در راستای سیاستهای عربستان و رژیم صهیونیستی نخواهد بود.
بهم ریختگی سیاسی فرصتی برای آمریکا است تا حضور نظامی خود را با استفاده از ضعف بغداد قانونمند سازد. از این رو در ماههای گذشته شاهد هستیم که واشنگتن تحرکات نظامیاش را در برخی مناطق عراق گسترش داده و از شدت یافتن عملیات علیه داعش به بهانههای مختلف جلوگیری میکند. ضمن آنکه ایجاد بحران مذکور، آمریکا را نسبت به امکان مدیریت سیاسی تحولات عراق امیدوار میسازد.
خبرگزاری آریا در خصوص همه پرسی اقلیم کردستان عراق با کارشناسان به گفتگو پرداخته است.
تجزیه کردستان عراق عملی نیست
مصیب نعیمی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی آریا در پاسخ به این سوال که اقلیم کردستان عراق چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟،گفت:نتیجه همه پرسی رسمیت پیدا نخواهد یافت. برگزاری رفراندوم یک طرحی است که شخص بارزانی و مجموعه حاکم بر اربیل عراق تلاش می کنند به یک واقعیت تبدیل کنند. اگر شرایط منطقه را نگاه کنیم ادعاهایی که بارزانی دارد، قابل تحقق نیست چون پس از سقوط صدام بیشترین امتیاز را دولت مرکزی عراق به منطقه کردستان داده و سهم کردها از همیشه بیشتر و موقعیت آنها مناسب بوده است. از این نظر جامعه بین المللی نمی تواند این تجزیه را بپذیرد حتی اگر آمریکا و کشورهای غربی نزدیک به اسرائیل آن را بپذیرند. هر گونه تجزیه می تواند پیش درآمدی بر دیگر تجزیه ها باشد که تجزیه های دیگر قطعا به نفع آنها نیست. کشورهای همسایه و عرب نفت خیز، زمینه تجزیه را دارند که به نفع منطقه و همپیمانان غربی نیست. آمریکایی ها به رغم همکاری پشت پرده علنا جرات تایید جدایی کردستان عراق را نخواهند داشت. ترکیه در این موضوع آسیب پذیر است و تحت هیچ شرایط جدایی کردستان عراق را نخواهد پذیرفت و مقامات ترک اعلام کرده اند وضعیتی که اکنون کردستان عراق برخوردار است برای مردم کرد بسیار قابل قبول تر است تا وضعیتی که بارزانی پیش بینی می کند. لذا بحث تجزیه عملی نیست و خودشان این را می دانند و اهداف دیگری را دنبال می کنند تا به عنوان بازیگر اصلی به رسمیت شناخته شوند. اگر این اتفاق رخ دهد، نتیجه رفراندوم برای مراحل بعدی به تجزیه کشیده نمی شود.
احزاب سیاسی و اسلامی اقلیم کردستان عراق آماده جدایی اقلیم نیستند
دکتر حسن هانی زاده، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی آریا در پاسخ به این سوال که اقلیم کردستان عراق چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟، گفت: همه پرسی نه تنها به ضرر مردم کردستان است بلکه اقلیم کردستان را وارد جنگ داخلی خواهد کرد به اعتبار اینکه بسیاری از احزاب سیاسی و اسلامی حتی کردهای شیعه اقلیم کردستان مخالف این همه پرسی هستند و ممکن است که دچار شکاف شوند. کما اینکه احزاب اسلامی و حزب دموکرات کردستان عراق دچار اختلاف شده و اقلیم کردستان شاهد جنگ داخلی میان کردها خواهد بود. بسیاری از احزاب اسلامی مخالف همه پرسی هستند و شیعیان کرد آماده جدایی اقلیم کردستان از عراق نیستند لذا خطر ابتدا متوجه داخل اقلیم کردستان است و سپس به درگیری میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق دامن می زند و خطر سوم این است که شاهد درگیری میان کشورهای اطراف عراق با اقلیم کردستان مانند ترکیه خواهیم بود. شرایط هیچگاه آماده جدایی اقلیم کردستان نبوده است و با توجه به اینکه مسعود بارزانی پیش از این با رژیم صهیونیستی هماهنگی کرده و طرح جو بایدن معاون رئیس جمهور سابق آمریکا برای تجزیه عراق در دستور کار آمریکا قرار دارد، به نظر می رسد مسعود بارزانی در دام صهیونیست ها و آمریکا قرار گرفته و آمریکا تلاش می کند پس از داعش برای عراق بحران جدید ایجاد کند.
استقلال اقلیم کردستان عراق روند بسیار طولانی خواهد بود
علی حیدری،تحلیلگر مسائل خاورمیانه،در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی آریا در تحلیل خود از همه پرسی جدایی اقلیم کردستان عراق گفت:در صورتی که استقلال اقلیم کردستان عراق به رسمیت شناخته شود یک روند بسیار طولانی و چندساله را طی خواهد کرد و باید زیرساخت های آن به لحاظ روانی،اجتماعی و سیاسی فراهم شود. کردها نشان داده اند طی سه دهه گذشته در این باره نقشه راهبردی داشته اند و این روند را با صبر و حوصله دنبال کردند.طی ۳ دهه گذشته از یک منطقه و با قومیتی که تحت فشارهای زیادی از طرف حکومت رژیم بعث بود به تدریج بحث خودمختاری را دنبال کردند و در سال ۲۰۰۳ استقلال بیشتر از وضعیت سیاسی –اقتصادی عراق را دنبال کردند تا بتوانند زیرساخت های لازم برای برگزاری همه پرسی را فراهم کنند. صدسال است که کردها برای آن برنامه داشتند و ۳۰ سال است که این نقشه را دنبال می کنند و برای این کار صبر پیشه می کنند و بتدریج این مسیر را طی می کنند. کردها از این پس از منطقه فارغ می شوند و به سمت سازمان ملل و مجامع جهانی روی خواهند آورد و رای گیری را به عنوان سند در مجامع جهانی دنبال خواهند کرد در راستای آنچه توجه به حقوق اقلیت ها خوانده می شود استقلال خود را دنبال کنند این روند بسیار طولانی خواهد بود چون جامعه جهانی با آن مخالف است و آن را تقبیح می کند.