خبرهای جدید از مذاکرات روز جمعه ایران و اروپا

بهدنبال اعلام رسمی وزارت امور خارجه ایران درباره برگزاری نشست ایران با تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) در روز جمعه، سوم مرداد، در استانبول، «مارتین گیس» سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان نیز این خبر را تأیید کرد. او در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره ترکیب هیأت اعزامی کشورش و انتظارات از این گفتوگوها گفت: «این مذاکرات در سطح کارشناسی برگزار میشود.»
پیشتر «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری روز دوشنبه از برگزاری این نشست در سطح معاونان وزارت خارجه خبر داده بود. به گفته بقائی، علاوه بر نمایندگان تروئیکای اروپا، «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این نشست حضور خواهد داشت.
بقائی همچنین با اشاره به محورهای گفتوگوهای پیشرو گفت: «موضوع نشست روشن است؛ رفع تحریمها و بحثهای مرتبط با برنامه هستهای ایران در دستور کار است. در این زمینه، مواضع و مطالبات خود را با صراحت مطرح خواهیم کرد.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین با انتقاد از مواضع اخیر کشورهای اروپایی نسبت به حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی به تأسیسات هستهای ایران تصریح کرد: «اروپاییها نهتنها این حملات را محکوم نکردند، بلکه از آن حمایت کردند. طبیعی است که باید پاسخگوی این موضعگیریها باشند.»
در همین حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به نقل از سخنگوی وزارت خارجه آلمان نوشت: «ایران هرگز نباید به سلاح اتمی دست یابد. آلمان، فرانسه و انگلیس متعهد به ادامه همکاریهای فشرده برای رسیدن به راهحلی دیپلماتیک، پایدار و قابل راستیآزمایی در قبال برنامه هستهای ایران هستند. این تلاشها با هماهنگی کامل با ایالات متحده آمریکا صورت میگیرد.»
با این حال، تأکید مکرر طرفهای غربی بر عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی در حالی مطرح میشود که مقامهای کشورمان بارها اعلام کردهاند برنامه تسلیحات هستهای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی کشور ندارد. افزون بر آن، گزارشهای پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز تا پیش از حملات اخیر به تأسیسات اتمی ایران، نشانی از انحراف در فعالیتهای صلحآمیز ایران ارائه نکرده بود. برنامه هستهای ایران همواره زیر یکی از سختگیرانهترین رژیمهای نظارتی آژانس قرار داشته است.
با این وجود، سخنگوی وزارت خارجه آلمان با نادیده گرفتن پایبندیهای فنی و حقوقی ایران، بار دیگر تهدید به فعالسازی «سازوکار ماشه» کرد و گفت: «در صورتی که تا پایان ماه اوت راهحل مشخصی حاصل نشود، اسنپبک یکی از گزینههای محتمل تروئیکای اروپا خواهد بود.»
این اظهارات در ادامه هشدار اخیر «ژان نوئل بارو»، مقام فرانسوی، مطرح میشود که گفته بود اروپا تنها تا پایان ماه اوت فرصت میدهد تا پیشرفتی در مذاکرات حاصل شود. در غیر این صورت، فعالسازی سازوکار بازگشت خودکار تحریمها در شورای امنیت سازمان ملل در دستور کار قرار خواهد گرفت.