نقش بودجه بندی مالی در برنامه ریزی استراتژیک کسب و کارها
منابع (نیروی انسانی، سرمایه و زمان) جزء اولویتهای استراتژیک هر شرکتی است و مدیران را قادر میسازد تصمیمات خود را راحتتر عملی کنند. اگرچه مدیریت امور مالی در هر تجارتی ضرورت دارد، اما گاهی اوقات به دلیل محدودیت در جریانهای نقدی، فقدان مدیریت صحیح و بودجه بندی، نادیده گرفته میشود. خوشبختانه شرکتهای حسابداری نیز هستند که با بودجهبندی مالی میتوانند در برنامهریزیهای استراتژی شرکت نقش داشته باشند. در ادامه با تاثیر این خدمات آنها بیشتر آشنا میشوید.
دلایل اهمیت بودجه بندی برای کسب و کارها
پایان هر سال مالی یک زمان خاص برای شرکتهاست تا خود را برای سال آینده آماده کنند. یکی از فرآیندهای یک شرکت موفق تهیه بودجه برای سال بعد است که به مدیران کمک میکند هزینههای خود را برای دوازده ماه بعد مدیریت کنند و به سود بیشتری برسند.
همچنین یکی از تاثیرات بودجه بندی مالی، تعیین اهداف و نظارت بر پیشرفت است. به هر حال بودجه یک ابزار بسیار مهم برای مدیریت جریان نقدی است و از سوی دیگر اگر برای مصرف آن درست برنامهریزی شود، میتواند به شناسایی و مدیریت ریسکهای بالقوه کمک کند.
چند دلیلی که باعث میشود تمامی مشاغل به بودجهبندی نیاز داشته باشند عبارتست از:
کنترل و مدیریت مالی
بودجه ریزی مدیران را قادر میسازد تا به شکل بهتری روی امور مالی خود کنترل و مدیریت داشته باشند. در واقع با بودجه بندی است که میتوان به پیشبینی، نظارت بر درآمد، هزینهها، سود و زیان دست پیدا کرد. ضمن اینکه با بودجه بندی میتوان اقدامات کنترلی را انجام داد که به شناسایی و اصلاح هرگونه انحراف مالی از شاخصهای برنامهریزی شده نیز کمک میکند.
پیش بینی و برنامه ریزی
با توجه به شرایط اقتصادی ایران که گاهی با تورمهای سرسامآوری روبرو میشویم، عبور از چالشهای مالی کار دشواری است. اما اگر بودجهبندی صورت گرفته باشد، مدیران کسب و کار میتوانند فعالیتهای چند ماه آینده را براساس اهداف و منابع مورد نیاز برنامهریزی کنند. در نتیجه راحتتر قادر به پیشبینی موقعیتهای مختلف بازار خواهند بود و خودشان را برای مواجه شدن با شرایط دشوار آماده میکنند.
مدیریت جریان نقدی
بودجه بندی به مشاغل مختلف کمک میکند تا بتوانند وجوه کافی برای انجام تعهداتشان را ذخیره کنند. پرداخت دستمزد به کارکنان و تأمین کنندگان، بازپرداخت بدهیها و سرمایهگذاری برای توسعه از جمله این موارد هستند که باید در اولویت هزینههای هر کسب و کاری قرار بگیرند.
تصمیمگیری درست
داشتن بودجه کافی یعنی ایجاد دل و جرأت در دل مدیران برای تصمیم گرفتن در مورد امور استراتژیک تجاری است. هر کسب و کاری وجوه کافی داشته باشد، شجاعانه پا وسط میدان میگذارد و به رقابت با سایر برندها میرود. سرمایهگذاری، کاهش هزینهها، قیمتگذاری و سایر فعالیتهای استراتژیک از جمله اقداماتی هستند که با بودجه بندی بدست میآیند و در نهایت به افزایش درآمد شرکت میانجامند. به طوری که مدیران با این درآمد اضافه بتوانند تصمیمات استراتژیک بزرگتری بگیرند.
ارزیابی عملکرد
بودجه ریزی به عنوان یک ابزار بسیار مهم برای ارزیابی عملکرد کسب و کار است. مقایسه درآمد و هزینههای واقعی با ارقام بودجه میتواند به خوبی نشان دهد که شرکت چقدر به اهداف مالی خود دست پیدا کرده است.
مدیریت ریسک
یکی دیگر از دلایل ضرورت بودجه بندی برای کسب و کارها، قابلیت شناسایی و مدیریت ریسک های مالی است. شرکتها میتوانند با بودجه ریزی برای تغییرات برنامهریزی نشده یا پیشبینی نشده بازار خود را آماده کنند و یا نسبت به آن واکنش نشان دهند.
جلب اعتماد سرمایهگذاران و بستانکار
بیایید در مورد یک بحث مهمتر هم صحبت کنیم و آن جلب اعتماد سرمایهگذاران است! حتما میدانید بسیاری از کسب و کارها وقتی تصمیم به توسعه و رشد میگیرند، بخشی از سرمایه مورد نیاز برای این تصمیم مهم را از طریق جذب سرمایهگذاران تأمین میکنند.
اما جلب اعتماد سرمایهگذاران بزرگ کار سادهای نیست. اگر در مورد ارزشگذاری سهام شرکتها شنیده باشید، سرمایهگذاران قبل از تصمیم برای انتخاب یک شرکت، ابتدا در مورد ارزش ذاتی سهام آن شرکت تحقیق میکنند. در این میان وقتی بودجه بندی برای یک کسب و کار صورت گرفته باشد، میزان بدهی، چکهای برگشتی و به طور کلی افول قیمت واقعی هر سهم کاهش مییابد.
در نتیجه یک کسب و کار راحتتر میتواند نظر سرمایهگذاران را به سمت خودش جلب کند.
تصمیمگیری به موقع
وقتی گزارشات مالی دقیق ماهانه به مدیران شرکت داده میشود، میتوانند برحسب این اطلاعات تصمیمات استراتژیک بگیرند. سرمایهگذاریها، کاهش هزینهها، استخدام یا اخراج کارکنان و سایر فعالیتهای مهم عملیاتی تا حد زیادی تحت تاثیر گزارشات مالی دقیق مالی است.
از سوی دیگر دادههای نادر حسابدار هم میتواند یک کسب و کار را در معرض خطرات جدی و حتی ورشکستگی قرار دهد. در این میان بودجه بندی هم از اهمیت ویژهای برخوردار است تا تمامی مخارج و هزینهها برحسب برنامههای از پیشتعیین شده صرف شوند.
تاثیرات بودجه بندی در برنامهریزیهای مهم شرکتها
حالا که با اهمیت بودجه ریزی آشنا شدید، وقت آن رسیده تا در مورد تاثیرات آن نیز بیشتر صحبت کنیم. به طور کلی مهمترین نقش بودجه بندی بر روی تصمیمگیریهای مهم شرکتها عبارت است از:
کنترل بهتر بر امور مالی
وقتی در یک کسب و کار بودجهبندی صورت میگیرد، نقشه راه برای مدیریت امور مالی کسب و کار روشن میشود. در نتیجه مدیران میتوانند کنترل بهتری بر روی هزینهها و استفاده از منابع داشته باشند.
البته تنها بودجه بندی کافی نیست و باید به آن پایبند هم باشید تا از هدر رفتن منابع جلوگیری شود و بتوانید به نحو احسن از درآمد استفاده کنید. این رویکر نه تنها باعث ارتقا مسئولیت مالی میشود، بلکه کارایی سازمان را هم بهبود میدهد.
دستیابی به اهداف مالی و استراتژیک
یکی دیگر از تاثیرات بودجه بندی مالی در برنامهریزیهای استراتژی کسب و کار، امکان پیگیری اهداف است. در واقع بودجه بندی درست مثل یک ابزار پویا عمل میکند که شما را با استراتژیهای کسب و کار و نتایج دلخواهتان همسو میکند. شما با این رویکرد میتوانید به رشد، سودآوری و کاهش بدهیها دست پیدا کنید.
وقتی درک روشنی از چشماندازهای مالی مشخصشده وجود داشته باشد، میتوانید تصمیمات آگاهانه بگیرید که شما را به سمت اهداف حرکت میدهد.
کنترل بهتر بر جریان نقدی
یکی از چالشهای پیشروی بسیاری از کسب و کارها، مدیریت نوسانات جریان نقدی است. در حالی که بودجه ریزی موثر میتواند مثل یک اقدام پیشگیرانه عمل کند و مدیران از طریق آن برای دورههای پررونق و یا مواقع روبرو شدن با چالشها، با برنامهریزی پیش بروند.
در واقع با بودجهبندی یک مدیر آیندهنگر خواهید بود که بودجه کافی برای پوشش تمامی هزینهها و حوادث غیرمترقبه را کنار گذاشتهاید. از سوی دیگر در دورههای فراوانی، قادر به استفاده از فرصتها هم خواهید بود.
تخصیص منابع
بودجه درست مثل یک مکانیسم راهنما برای تخصیص منابع عمل میکند. به طوری که در محدوده بودجههای تعیینشده، میتوانید تصمیمات استراتژیک بگیرید و مشخص کنید منابع باید در کجا مصرف شوند؛ به سمت سرمایهگذاری، بازاریابی و تبلیغات و یا رشد کلی کسب و کار؟
در آخر
بودجهبندی پیچیدگیهای خودش را دارد و باید توسط افراد متخصص و مسلط به امور انجام شود. وقتی با یک شرکت حسابداری حرفهای مانند شرکت حسابداری داراکو همکاری داشته باشید، براساس نیازها و وسعت کسب و کار برایتان بودجهبندی برای ماههای آینده را انجام میدهد. از سوی دیگر اگر بخواهید از جایی که در حال حاضر هستید به سمت مکانی که مد نظرتان قرار دارد، حرکت کنید به داشتن برنامه مدون مالی یا بودجه ریزی نیاز دارید.