بازگشت فشار حداکثری ایران؛ اشتباه بزرگ ترامپ خواهد بود
یکی از قانونگذاران سابق آمریکایی با اشاره به گمانهزنیهایی که اخیراً در مورد احتمال بازگشت رئیسجمهور منتخب آمریکا به سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران مطرح شده است، این رویکرد را اشتباهی بزرگ توصیف کرده و گفته است: تحریمهای واشنگتن علیه ایران نه تنها این کشور را منزوی نکرده، بلکه آمریکا را خود را در موقعیت انزوا قرار داده است.
به گزارش ایسنا، یکی از مهمترین و امیدبخشترین صحبتهایی که «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب آمریکا، پس از پیروزی در انتخابات مطرح کرد این بود که «من هیچ جنگی را شروع نخواهم کرد. هدف من پایان دادن به جنگهاست.»
در همین راستا، وبسایت خبری و تحلیلی آنتیوار در یادداشتی به قلم «ران پال»، عضو سابق کنگره آمریکا، با اشاره به این نکته که وعدههای انتخاباتی اغلب پس از پایان انتخابات به سرعت فراموش میشوند، نوشت: صحبتهای مکرر ترامپ در خصوص صلح و پایان دادن به جنگها نشان میدهد که او دست کم آن را به عنوان یک شعار محبوب میان رایدهندگان آمریکایی میداند.
سوالی که اکنون مطرح است این است که آیا شعار صلح در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ، به ویژه با توجه به حضور جنگطلبانی که او در دولت آینده خود برای پستهای کلیدی معرفی کرده، به عمل تبدیل خواهد شد؟
پال در ادامه تأکید کرد که پاسخ به این سوال دشوار است، اما به شایعات اخیر در مورد دیدار ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و متحد نزدیک ترامپ، با نماینده ایران در سازمان ملل اشاره کرده و افزود: اگر این شایعات صحت داشته باشد، این اقدام میتواند نشانهای مثبت باشد، اما ایران این دیدار را بهطور قاطع رد کرده است. علاوه بر این، با توجه به شایعاتی که مبنی بر گفتوگوهای ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و دیگر رهبران جهانی مطرح شده، ممکن است این اخبار صرفاً بخشی از شایعات رسانهای باشد.
او در ادامه تأکید کرد: با این حال، انجام چنین اقداماتی میتواند ایده خوبی باشد، زیرا ایلان ماسک انتظار نمیرود نقش رسمی در دولت ترامپ ایفا کند و به عنوان یک کارآفرین و تاجر، زبانش با دیپلماتها متفاوت است و میتواند به عنوان مشاور غیررسمی و دوست رئیسجمهور منتخب عمل کند.
پال سپس به ادعاهای افبیآی در مورد وجود توطئه ایران برای ترور ترامپ در زمان رقابتهای انتخاباتی اشاره کرد و افزود: همانطور که تحلیلگران مختلف از جمله لری جانسون، تحلیلگر سابق سیا، گفتهاند، این ادعاها محتمل به نظر نمیرسند. بنابراین، آیا ممکن است جنگطلبان دولت تلاش کردهاند تا این سناریو را ساخته و مطرح کنند تا ترامپ را از سیاستهای صلحآمیز نسبت به ایران دور کنند؟ متاسفانه، تاریخچهای از توطئههای مشکوک که توسط افبیآی گزارش شده وجود دارد، بنابراین نمیتوان به راحتی از آن چشمپوشی کرد.
این سیاستمدار سابق آمریکایی همچنین به خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق هستهای با ایران در دوران نخست ریاست جمهوری او و بازگرداندن تحریمها علیه ایران اشاره کرد و گفت: پیشبینی میشود که ترامپ در دور دوم ریاستجمهوریاش به سیاست «فشار حداکثری» بازگردد، اما این یک اشتباه بزرگ خواهد بود.
او به این نکته اشاره کرد که ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید با جهانی متفاوت روبهرو خواهد بود. جنگ نیابتی در اوکراین ثابت کرده است که تحریمها و فشارهای اقتصادی بهعنوان ابزار سیاست خارجی دیگر اثرگذاری سابق خود را ندارند. کشورهایی که تحت تحریم آمریکا قرار دارند، بهطور فزایندهای به یکدیگر پیوسته و مسیرهای جدیدی برای تجارت و دیپلماسی بهوجود آوردهاند که آمریکا در آن نقشی ندارد.
پال ادامه داد: به عبارت دیگر، واشنگتن با تحریمها نه ایران، روسیه یا چین را منزوی کرده، بلکه خود را در انزوا قرار داده است. این موضوع بهویژه با ظهور سازمانهایی مانند بریکس بیشتر نمایان شده است.
در پایان، او تاکید کرد که برای موفقیت آمریکا در آینده، به جای سیاستهای انزواگرایانه، نیاز به تجارت خارجی بیشتر وجود دارد. او از فردریک باستیا، نظریهپرداز اقتصادی فرانسوی، نقل قول کرد که گفته است: «وقتی کالاها از مرزها عبور نمیکنند، سربازان از مرزها عبور خواهند کرد.» او در این زمینه اضافه کرد که اخیراً شاهد اتفاقاتی بودهایم که تأکید میکند تجارت و دیپلماسی مسیری بهتر از جنگ است.
در نهایت، پال نوشت: «اگر نیکسون توانست به چین سفر کند، شاید تنها ترامپ بتواند به ایران برود. برقراری صلح با ایران میتواند دستاوردی بزرگ نه تنها برای خاورمیانه، بلکه برای جهان باشد و حتی به نفع اسرائیل هم خواهد بود که از وضعیت تنشزای کنونی با ایران فاصله بگیرد. جنگ تخریب میکند، اما صلح میسازد.»