مطابق این گزارش، رد پیشنهاد ایران بعد از آن صورت گرفت که آمریکا با ارائه طررحی خواستار پاسخ منفی به درخواست ایران برای میزبانی این رویداد شده بود.
پیشنهاد ایران برگزاری این رویداد در اواخر ماه اکتبر میلادی با همراهی «سازمان بینالمللی دریانوردی» بوده است. این سازمان رکن اصلی سازمان ملل برای مسائل دریایی است و در سال 2015 درخواست ایران برای برگزاری این رویداد را پذیرفته بود.
آمریکا در طرح خود برای جلوگیری از میزبانی ایران که انگلیس هم از حامیان آن بود ادعا کرده بود: «طی دو سال گذشته ایران اقدام به حمله، آزاررسانی یا توقیف بیش از 20 کشتی که در حال انجام فعالیتهای بازرگانی بودهاند کرده است.»
سخنگوی سازمان بینالمللی دریانوردی که رویترز اشارهای به نام او نکرده مدعی شده اکثر اعضای این سازمان به طرح آمریکا رأی مثبت دادند و به همین دلیل درخواست میزبانی ایران مورد قبول قرار نگرفت.
این اتفاق در شرایطی رخ داده که آمریکا به بهانه اجرای تحریمهای ظالمانه علیه ایران بارها نفتکش های حامل نفت ایران را در دریا توقیف کرده است. در همین راستا، همین سهشنبه روزنامه والاستریت ژورنال گزارش داده بود دادستانهای فدرال آمریکا قادر به فروش ۸۰۰ هزار بشکه نفت توقیفشده ایران نیستند.
این روزنامه به نقل از مقامهای مطلع از این رویداد نوشت نفت مذکور در یک نفتکش یونانی قرار دارد که در ساحل تگزاس مستقر شده اما شرکتهای آمریکایی از بیم اقدام تلافیجویانه ایران تمایلی به تخلیه محموله آن ندارند.
دادستانهای آمریکایی چند ماه پیش با متهم کردن مالک یونانی این نفتکش به نقض قوانین تحریمهای آمریکا علیه ایران آن را مصادره و به سمت ساحل شهر «گالوستون» در ایالت تگزاس هدایت کردند.
گارد ساحلی آمریکا مجوز تخلیه بار این نفتکش به نام «سوئز راجان» را صادر کرده اما شرکتهایی که چنین انتقالهایی را انجام میدهند از بیم اقدام تلافیجویانه ایران تمایلی به انجام کارهای مربوط به این نفت توقیفشده را ندارند.
والاستریتژورنال نوشته بود این معضل نشاندهنده دشواریهایی است که دولت آمریکا در اجرای تحریمها علیه ایران با آن روبرو است. تحلیلگران و مقامهای سابق آمریکایی گفتهاند ایران از این تاکتیکها برای منصرف کردن غرب از مانعتراشی در صادرات نفت خود استفاده میکند.
یک مقام سابق آمریکایی گفت: «ماجرای این کشتی نشاندهنده مسائلی است که در سطحی بزرگتر نحوه تقابل ما با تهدیدهای ایران را به صحنه نمایش در میآورد.»
منابع مطلع میگویند نفتکش سوئز راجان بعد از گزارشهای یک شرکت خصوصی ضد ایرانی در آمریکا به نام «اتحاد علیه ایران هستهای» (UANI) زیر ذرهبین دولت آمریکا قرار گرفت.
مطابق این ادعا، گروه «اتحاد علیه ایران» هستهای با استناد به تصاویر ماهوارهای و دادههای مربوط به رصد تردد کشتیها سوئز راجان را به حمل نفت تحریمشده ایران متهم کرده بود.
طبق گزارش والاستریتژورنال، دولت آمریکا بعد از گزارشهای UANI اقدام به اعلام جرم علیه مالک یونانی نفتکش مذکور کرده است.
دولت آمریکا بعد از خروج از توافق هستهای برجام در سال ۱۳۹۷ تمامی تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق را علیه ایران به اجرا درآورده است. آمریکا کشورها و شرکتهای ثالث را نیز ملزم به اجرای تحریمهای سرزمینی خود علیه ایران کرده است.
جمهوری اسلامی ایران ضمن تأکید بر غیرقانونی بودن تحریمهای ایالات متحده آمریکا اعلام کرده از تمامی امکانات خود برای مقابله با این تدابیر ظالمانه و غیرانسانی استفاده خواهد کرد.