فصل جدید مذاکرات ایران و آمریکا با تعلیق رابرت مالی
گاه خبری المانیتور با بررسی تحولات اخیر در زمینه احیای توافق هستهای ادعا کرد که تعلیق رابرت مالی از سمت نمایندگی ویژه آمریکا در امور ایران، همزمان با آغاز یک فصل مذاکراتی جدید میان ایران و آمریکا بوده است.
به گزارش همشهری آنلاین، پایگاه خبری المانیتور با توجه به تعلیق رابرت مالی از سمت نمایندگی ویژه آمریکا در امور ایران، در گزارشی درباره سیاست دولت جو بایدن درباره موضوع احیای توافق هستهای ایران نوشت: با به سر بردن رابرت مالی در مرخصی اجباری و بررسی مجوز امنیتی او، فصلی در رویکرد دولت بایدن نسبت به ایران به پایان رسید. جو بایدن مالی را در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۱ به این سمت برگزید تا سیاست اشتباه دونالد ترامپ، رییس جمهور پیشین آمریکا را در خروج از توافق هستهای(برجام) در سال ۲۰۱۸ جبران کند.
المانیتور نوشت: بایدن به جای گزینه بازگشت به برجام، مالی را موظف به پیگیری توافقی «طولانیتر و قویتر» کرده بود که آن موقع با توجه به پیشرفتهای ایران در زمینه غنیسازی اورانیوم از سال ۲۰۱۸، و سر رسیدن موعد برخی بندهای غروب در توافق اصلی، ضروری به نظر میرسید.
در ادامه این گزارش آمده است: مالی و تیم او موفق به نهایی کردن یک توافق پیش از اتمام دوره حسن روحانی، رییس جمهور پیشین ایران نشدند که برجام را دستاوردی تاریخی برای دولت خود میدانست. اما خروج آمریکا از توافق باعث قدرت گرفتن منتقدان تندرو در قبال روحانی شد که درباره مذاکره با غرب احتیاط به خرج میدادند
در ادامه این مطلب آمده است: آمریکا و ایران به برجامی جدید نزدیک شدند که عمدتا به طور غیرمستقیم و از طریق اتحادیه اروپا و میانجیهای منطقهای درباره آن مذاکره شده بود اما ایران به موافقت با آن نرسید.
در ادامه این گزارش ادعا شده است: از طرفی، سیاست آمریکا در قبال ایران در ماههای اخیر تغییر کرده است که همزمان با شرایط پیش آمده برای مالی بوده است. این فصل جدید مذاکراتی به طور کلی دربرگیرنده «تفاهم» ایران و آمریکا درباره چیزی غیر از یک «توافق» برای اجتناب از بازبینی کنگره است و طبق گفتهها، شامل نظارت بیشتر بر برنامه هستهای ایران و محدودیتهای بیشتر علیه غنیسازی اورانیوم توسط آن و همکاری بیشتر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود که در ازای آن، لغو برخی تحریمها و آزادی شهروندان آمریکایی در ایران انجام خواهد شد.
در گزارش المانیتور در ادامه با اشاره به نزدیک شدن پایان تاریخ ممنوعیت سازمان ملل در زمینه تحقیق، توسعه و تولیدات موشکهای بالستیک و واردات و صادرات فناوریهای موشکی و پهپادی توسط ایران در اکتبر ۲۰۲۳ و موضوع به تصویب رساندن اجرای «پروتکل الحاقی» در مجلس شورای اسلامی ایران که آژانس بینالمللی انرژی اتمی را قادر میسازد بازرسی سرزدهتری از برنامه هستهای ایران به عمل بیاورد، ادعا شده است: هیچ یک از این اتفاقها نخواهد افتاد، حداقل نه به شکلی که تصور آن وجود دارد.
طبق گزارش اخیر رویترز، اتحادیه اروپا به ایران گفته است که تحریمهای موشکی را علیه آن حفظ خواهد کرد. علاوه بر این، مقام معظم رهبری ایران اخیرا بیان کردند که همکاری ایران با آژانس نمیتواند فراتر از توافقهای پادمانی که برای تمامی اعضای انپیتی الزامی است، فراتر برود. مسئله این جاست که آیا آمریکا و متحدان غربی آن در اکتبر به دلیل عرضه فناوری پهپادی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین-ادعایی که از سوی ایران رد شده است- با ایران مقابله خواهند کرد یا نه.
در این گزارش همچنین مطرح شد: استفان رادمیکر، دستیار پیشین وزیر امور خارجه آمریکا پیشنهاد کرده است که آمریکا میتواند با تشویق انگلیس، فرانسه و آلمان که از اعضای برجامند، مکانیسم ماشه را فعال کند که یکی از موارد مقرر در برجام است و نه تنها تحریمهای موشکی، بلکه تمامی تحریمها را علیه ایران باز میگرداند. اتحادیه اروپا تا کنون با ایده فعال کردن مکانیسم ماشه موافقت نکرده است، مگر زمانی که ایران تولیدات اورانیوم غنیشده خود را تا ۹۰ درصد که سطح تسلیحاتی است، افزایش دهد.