راههای مراقبت و پرستاری بعد از دیالیز کردن
از آن جایی که کلیه ها وظیفه جدا کردن مواد زائد و مایعات اضافی بدن و دفع آن به صورت ادرار را بر عهده دارند و در واقع تصفیه کننده خون میباشند، یکی از مهمترین اندامهای داخلی بدن به شمار می روند که نحوه ی عملکرد صحیح یا نادرست آنها نقش کلیدی و موثری بر سلامت کلی بدن می گذارد.
زیرا در صورتی که شخص مبتلا به نارسایی کلیوی باشد و کلیه های او قادر نباشند این کار را به درستی انجام دهند، سطح مواد مضر و مایعات مازاد در بدن او افزایش یافته و ممکن است عوارض جبران ناپذیری برایش ایجاد کرده و یا حتی گاها منجر به مرگ وی شود.
خوشبختانه در این شرایط علم پزشکی به یاری بشر آمده و با کمک دستگاه دیالیز در صورت ناتوانی کلیه ها، خارج کردن این مواد مضر را تا رفع مشکل کلیه ها و یا پیدا شدن کلیه ای مناسب برای پیوند و یا گاها به علت نداشتن شرایط عمل تا پایان عمر، برای بیمار میسر ساخته تا در طی فرایند دیالیز خون از طریق یک سوزن و لوله ی متصل به آن از بدن فرد خارج و پس از تصفیه توسط دستگاه دیالیز، از طریق لوله ای دیگر به بدن بازگردانده شود.
اما از آنجایی که معمولاً این عزیزان ناچارند به صورت یک روز در میان و در هر بار چندین ساعت به این شیوه ی نوین درمانی بپردازند وعلاوه برتحمل درد و اضطراب خطر آلودگی به بیماری های دیگر در محیط های بیمارستانی، بار روانی زیادی نیزمتحمل شوند، بهتر است برای رفاه بیشترو بهبود شرایطشان با بهره بردن از خدمات پرستاری خانگی شبانه روزی ، انجام این کار را درخانه ی خودشان امکان پذیر سازند تا اینگونه این بیماران در کنار عزیزانشان و بدون نیاز به خروج از منزل و با صرف هزینه ای کمتر بتوانند به صورت پاره وقت یا تمام وقت از کمک پرستاری دلسوز که برای نگهداری صحیح از آنها آموزش دیده، استفاده نمایند.
عوارض دیالیز را بدانید
بسته به نوع و شرایط بیمار و تشخیص پزشک، فرایند دیالیز به دو صورت همودیالیز و یا دیالیز صفاقی انجام می پذیرد. اما از آنجایی که هیچ دستگاهی نمیتواند جایگزین نعمت کلیه های سالم شود، عوارضی همچون خطر عفونت در داخل و اطراف محل ورود کاتتر به حفره ی شکمی و شل شدن عضلات شکم، افزایش قند خون و وزن در دیالیز صفاقی و احساس خارش و خشکی عضلات، بالا رفتن سطح پتاسیم و افسردگی برای افرادی که تحت همودیالیز قرار میگیرند را به همراه دارد.
اما خبر خوب این است که با انجام مراقبتهای دقیق پرستاری، تا حد قابل ملاحظه ای میتوان شرایط را برای این بیماران قابل تحمل تر کرد. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با مراقبت های پرستاری در منزل ازاین عزیزان بعد از انجام دیالیز، در ادامه با ما همراه باشید.
مراقبتهای پرستاری در راستای نوع تغذیه ی بیماران دیالیزی
نوع تغذیه و حجم غذای کسانی که با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند، بر تشدید یا تخفیف وضعیت آنها تاثیر بسزایی دارد و پزشک مربوطه با مشاهده های بالینی و آزمایشات لازم و بررسی میزان تغییرات آلبومین خون که مربوط به میزان دفع پروتئین می باشد، میتواند بهترین راهنمایی و اطلاعات را برای داشتن برنامه غذایی مناسب برای حفظ تعادل بدن در اختیار بیمار قرار دهد.
بنا بر پیشنهاد کارشناسان موسسه آتیه پرستاران سلامت که یک موسسه اعزام پرستار منزل برای مراقبت از افراد دیالیزی می باشد، توصیه میشود این عزیزان در این دوران از غذاهایی که پروتئین بالایی دارند بیشتر استفاده نمایند و مصرف مواد غذایی حاوی سدیم، پتاسیم و فسفر را در رژیم غذایی خود محدود سازند زیرا مصرف زیاد غذاهای نمکی تمایل به خوردن آب را بیشتر کرده و افزایش حجم مایع و به دنبال آن تورم و افزایش وزن تا مرحله بعدی دیالیز را به دنبال دارد.
یکی از بهترین روشها که مراقبین بیماران در مرکز خدمات پرستاری آتیه پرستاران سلامت برای رفع تشنگی بیمارن دیالیزی ازآن استفاده می کنند استفاده از تکه های یخ میباشد. بهتر است بیماران دیالیزی برای رفع تشنگی از مکیدن تکه های یخ ساخته شده با طعم میوه های متفاوت یا آب نبات های رژیمی استفاده کنند و به طور روزانه مقدار سدیم و مایعات مصرفی خود را محاسبه نمایند
مراقبت های پرستاری در راستای رفع مشکلات روحی بیماران دیالیزی
اغلب بیماران در این شرایط به حمایت عاطفی بیشتری از جانب خانواده و اطرافیانشان احتیاج دارند و لازم است با آگاه کردن کاملشان در مورد این بیماری و تسلی و اطمینان بخشیدن به آنها، این موضوع در فکر و ذهنشان نهادینه شود که زندگی به پایان نرسیده و می توانند مانند سایر افراد به تنهایی یا در صورت لزوم به کمک پرستار خانه مدیریت زندگی خود را به دست گرفته و به انجام فعالیت های روزانه ی دلخواهشان مانند تحصیل، تفریح و ورزشهای سبک در حد توانشان بپردازند.
مراقبت های پرستاری در راستای رعایت نکات بهداشتی و درمانی بیماران دیالیزی
در دوران ابتلا به این بیماری، یاری رساندن یک پرستار به بیمار برای کنار آمدن با شیوه جدید زندگی میتواند در کاهش عوارض و بالا بردن سطح کیفی زندگی شخص بسیار مثمر ثمر واقع شود. زیرا پرستار منزل میتواند با آموزش نکات لازم برای رعایت هر چه بیشتر بهداشت مانند استفاده از آب و شوینده های ملایم برای شستشوی بدن به طور روزانه، استفاده از کرمها و لوسیونهای مرطوب کننده برای جلوگیری از خارش و خشکی پوست، استفاده از لباسهای نخی و گشاد و قرار نگرفتن در محیط های خیلی گرم و تشویق فرد به رعایت آنها، تا حد زیادی از بروز مشکلات بیشتر برای بیمار جلوگیری کرده و با کنترل وزن بیمار، علائم حیاتی و مصرف مرتب داروهای وی و رسیدگی و بررسی وضعیت محل ورود کاتتر از لحاظ نداشتن قرمزی، تورم و ترشح و زیر نظر گرفتن علایم فرد مانند تب و لرز و سوزش ادرار، تا حد زیادی از بروز عفونت در شخص پیشگیری کرده و در صورت ابتلا در همان مراحل اولیه آن را شناسایی و در جهت درمان آن اقدام نماید.
مراقبت های پرستاری در راستای رفع اختلالات خواب و اعتماد به نفس بیماران دیالیزی
یکی از راهکارهای موثربرای رفع اختلالات خواب و به دنبال آن کسلی، گیجی و کم انرژی بودن این بیماران در طول روز، قراردادن فعالیتهای بدنی سبک مانند پیاده روی و نرمش در برنامه ی روزانه ی این عزیزان و فراهم کردن محیطی آرام بخش در خانه جهت استراحت آنها و در موارد حاد مصرف داروهای خواب آور زیر نظر پزشک میباشد.
همچنین کمک به رفع تنش ها، نگرانی ها و آرام کردن ذهن این افراد و تشویق آنها به فعالیت در اجتماع و دیدار و دوستی با افرادی که این مشکل را دارند و در عین حال زندگی موفقی را میگذارنند، میتواند درتغییر ذهنیت آنان و کاهش فکر و خیالات واهی و به دنبال آن افسردگی و بیخوابی موثر واقع شده و منجر به کاهش تمایلشان به گوشه گیری و افزایش امید به زندگی و اعتماد بنفس در آنان شود.
منبع : https://parastaremanzel.com/