فراز و نشیبهای یک دانشکده جنجالی
دانشکدهای که در دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ صدها روزنامهنگار حرفهای به رسانههای ایران فرستاد و البته در دوره احمدینژاد کسانی مانند فاطمه رجبی و سعید مرتضوی در آن تدریس کردند، حالا در مرحله انحلال است و حتی اخباری از تعطیلی قطعی آن و فرستادن دانشجویان به دیگر دانشگاهها حکایت دارد. کشوقوس درباره ماندن یا رفتن دانشکده خبر به اجرائیشدن مصوبه شورایعالی فرهنگی در زمستان ۹۶ برمیگردد که میگوید مراکز آموزش عالی وابسته به دولت را از داشتن دانشگاهعلمی-کاربردی محروم میکند.
دراینباره البته «ضیا هاشمی»، مدیرعامل ایرنا، این خبر را رد میکند و از ادامه فعالیت این دانشکده و زیر نظر مؤسسه خصوصی ایران خبر میدهد.
دانشکده خبر تعطیل میشود؟
دانشکده خبر وابسته به خبرگزاری دولت ایران، است که در سال ۱۳۷۶ تأسیس شد و در این سالها دانشجویان فراوانی در رشتههای مختلف رسانهای ازجمله کارشناسی خبرنگاری، عکاسی خبری و مترجمی خبر، برای فعالیت در رسانههای ایران پرورش داده است. هفته پیش خبر آمد که این دانشکده از سایت پذیرش دانشجو در نیمسال دوم دانشگاه جامع علمیکاربردی حذف شده و قرار است دانشجویان آن هم برای ادامه تحصیل به دیگر مراکز آموزش عالی هدایت شوند. دلیل این ماجرا هم به مصوبه شورایعالی فرهنگی در زمستان ۹۶ برمیگردد که براساس آن مراکز آموزش عالی وابسته به دولت باید واگذاری یا منحل شوند. در حدود دو سال سپریشده از تصویب این مصوبه، تعداد دانشگاههای علمیکاربردی به نصف کاهش پیدا کرده و از مجموع هزارو ۲۰۰ مرکز آموزشی فعال دانشگاه جامع علمیکاربردی در کشور درحالحاضر فقط ۵۶۰ مرکز همچنان به کار خود ادامه میدهد که به نظر میآید در این ترم تحصیلی تعداد آنها باز هم کاهش پیدا خواهد کرد.
دانشگاه علمی-کاربردی: مصوبه انحلال وجاهت قانونی ندارد
انحلال حدود نیمی از واحدهای دانشگاه علمیکاربردی در ایران در حالی است که تا همین چند ماه پیش مدیران این دانشگاه تأکید فراوانی بر غیرقانونیبودن مصوبه انحلال داشتند؛ اما به نظر میآید تلاشهای مدیران این دانشگاه به سرانجام نرسیده است. پیشازاین معاون آموزشی این دانشگاه گفته بود: «مصوبه صدوهشتادمین جلسه شورایعالی اداری درباره انحلال مؤسسات و واگذاری مراکز آموزشی علمیکاربردی وابسته به دستگاههای اجرائی غیرقانونی و مغایر با اساسنامه دانشگاه است». «محمدعلی اخوانبهابادی» درباره دلایل غیرقانونیبودن چنین مصوبهای هم گفته بود: «این مصوبه مغایر با قانون برنامه ششم توسعه است که میگوید سهم آموزشهای مهارتی در کل آموزش کشور باید به ۳۰ درصد برسد. این مصوبه اقدامی عجیب بود. مهمترین دلیل سازمان اداری -استخدامی این بود که مراکز علمیکاربردی دولتی بار مالی اضافه به دولت وارد میکند؛ درحالیکه از ١٢ مؤسسه آموزش علمیکاربردی وابسته به این دانشگاه که از امکانات دستگاههای اجرائی استفاده میکردند،١٠ مؤسسه هیچ ردیف بودجهای نداشتند و با شهریه دانشجویان اداره میشدند و فقط دو مؤسسه ردیف بودجه مستقل داشتند». اخوان اواخر مهر سال جاری درباره تعداد مراکز وابسته به نهادهای دولتی و تکلیف آنها هم گفته بود: «از ۳۷۸ مرکز علمیکاربردی وابسته به دستگاههای اجرائی فقط ۳۰ مرکز دارای متقاضی برای واگذاری هستند و بقیه مراکز امکان واگذاری ندارند. این در حالی است که این مراکز نیز از نظر تجهیزات، امکانات و محیط کار باری بر دوش دولت ندارند و از ظرفیتهای خالی آنان استفاده میشد». این تصمیمات در حالی است که براساس برنامه ششم توسعه، ایران باید تا سال ۱۴۰۰، چهار میلیون دانشجو داشته باشد که از این تعداد، یکمیلیونو ۲۰۰ هزار نفر هم دانشجوی مهارتی باشند. این برنامه میگوید سال ۱۴۰۰، دانشگاه علمیکاربردی باید ۷۲۰ هزار دانشجو داشته باشد؛ درحالیکه اکنون فقط ۲۶۰ هزار دانشجو دارد.
در ماههای گذشته البته بارها مدیران این دانشگاه و رسانهها از سیاست یک بام و دو هوا درباره تکلیف دانشگاههای علمی- کاربردی هم نوشتند چراکه قرار است دانشکده وابسته به صداوسیما همچنان به کار خود ادامه دهد. پیش از این معاون آموزشی دانشگاه علمی- کاربردی درباره این سیاست دوگانه هم گفته بود: «در بند دیگر این مصوبه آمده است که دانشگاهها و پژوهشگاههای وابسته به دستگاههای اجرائی باید به وزارت علوم واگذار شود که دانشکده صداوسیما جزء آن بود. درباره دانشکده صداوسیما سیاست یک بام و دو هوا را در پیش گرفتند. دانشکده خبر صداوسیما جزء مراکز دولتی به شمار میرود، اما با وجود اقدامات صورتگرفته، بنابر مصوبه شورای عالی اداری این دانشگاه باید تعطیل شود و اجازه پذیرش دانشجو به دانشگاه خبر داده نمیشود».
مدیرعامل ایرنا: دانشکده خبر میماند
اواسط آذر امسال «محمدعلی زکریایی» رئیس دانشکده خبر با اشاره به مصوبه دولت مبنی بر واگذارشدن ۳۵۰ مرکز علمی- کاربردی، دانشکده خبر را یکی از این موارد دانست و از احتمال انحلال یا واگذاری آن گفته بود: «مراکزی که قرار است واگذار شود، دانشجو ندارند یا اینکه دولت نمیتواند به آنان بودجه دهد. در حال حاضر هنوز مشخص نیست که دانشکده خبر به چه نهادی واگذار میشود. متقاضیان مختلفی وجود دارند، اما باید آن مرکز درخواستکننده شرایط پذیرفتن واگذاری دانشکده خبر را داشته باشد».
زکریایی البته گفته بود که «اگر دانشگاه جامع علمی -کاربردی پذیرفت که برخی از مراکز درخواستکننده، کاربری مناسب دارند، واگذاری ۳۵۰ مرکز علمی- کاربردی به آنها سپرده میشود». پس از این سخنان رئیس دانشکده خبر، اخبار متفاوتی درباره سرنوشت این دانشکده مهم حوزه خبری ایران هم منتشر شد که آخرین مورد همین بحث انحلال است.
«ضیا هاشمی» مدیرعامل خبرگزاری ایرنا، اما از واگذاری این دانشکده به مؤسسه خصوصی «ایران» میگوید و انحلال آن را نادرست میداند. هاشمی دراینباره به «شرق» میگوید: «بحث انحلال درست نیست و قرار است این دانشکده به فعالیت خودش ادامه دهد. مصوبه دولت میگوید مراکز دولتی باید واحدهای علمی- کاربردی خود را واگذار یا منحل کنند و به همین دلیل هم قرار است این دانشکده به مؤسسه ایران واگذار شود». براساس توضیحات هاشمی، مؤسسه ایران در حال حاضر یک مؤسسه خصوصی است و دانشکده خبر هم به این مؤسسه واگذار میشود تا فعالیت خود را ادامه دهد.
فرازونشیبهای یک دانشکده خبرساز
دانشکدهای که امروز تیغ انحلال را بر گردن خود حس میکند، روزگاری یکی از مهمترین مراکز آکادمیک حوزه رسانه در ایران بوده است. دانشکده خبر سال ۷۶ و در دورانی که هنوز بهار مطبوعات در حال جوانهزدن بود، ایجاد شد و در سالهای اول و حتی دولت دوم اصلاحات هم مدرسان نامآشنایی را به خود دید. این دانشکده در هشت سال دولت اصلاحات، روزگار پرباری راپشت سر گذراند و خبرنگار و عکاسان توانمندی را به رسانهها فرستاد که البته این روند با فرازونشیبهای فراوانی همراه بود.
در دولت اول محمود احمدینژاد و بهخصوص پس از آنکه ریاست این دانشکده به روحالله احمدزادهکرمانی که آن روزها جوانی ۲۹ ساله و از حلقه یاران نزدیک به احمدینژاد و مشایی بود، سپرده شد، حاشیههای دانشکده خبر شروع شد. پس از آن بود که پای افرادی نظیر قاضی سعید مرتضوی، روحالله حسینیان، فاطمه رجبی همسر غلامحسین الهام و نویسنده کتاب معجزه هزاره سوم درباره احمدینژاد و وحید یامینپور به عنوان استاد و مدیر به این دانشکده باز شد. سعید مرتضوی آنجا حقوق مطبوعات تدریس میکرد و حسینیان تاریخ.
شعبههای دانشکده البته چندان تغییری نداشت و دانشکده خبر، هم بهار مطبوعات را دید و هم افول توجه به این دانشکده در دورانی دیگر را و حالا هم این دانشکده با خاطراتی از صدها خبرنگار و عکاس، هم تیغ بنیاد مستضعفان برای تصاحب ساختمانش در میدان ولیعصر را حس میکند و هم تیغ مصوبهای دولتی که میگوید باید منحل شود.
منبع: شرق