۱.۸ میلیون ایرانی «تفننی» موادمخدر مصرف میکنند
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی با اشاره به تعداد معتادان حاضر در کشور طبق آخرین آمار ستاد مبارزه با موادمخدر، بیان کرد: ۲ میلیون و ۸۰۸ هزارمعتاد و یا مصرفکننده دائمی و یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مصرفکننده تفننی موادمخدر هستند لذا در مجموع جمعیتی حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار معتاد در کشور داریم.
فرید براتیسده چهارشنبه ۲۱ شهریور در جمع خبرنگاران، در رابطه با ارتباط مستقیم شرایط اقتصادی بر شیوع اعتیاد مطرح کرد: با توجه به شرایط نابسامان اقتصادی حالحاضر کشور، باید شاهد تداوم و گرایش اعتیاد در جامع باشیم.
براتیسده با تأکید بر افزایش معتادان به علت شرایط بد اقتصادی جامعه عنوان کرد: شرایط اقتصادی بر روی ارائه خدمات مراکز مراقبتی و اقامتی نیز اثر میگذارد و باعث افت کیفیت خدمات میشود.
وی خاطرنشان کرد: از هماکنون باید به فکر ارتقاء کیفیت خدمات این مراکز باشیم تا در صورت بروز مشکلات مالی این مراکز با مشکل برای خدمترسانی مواجه نشوند.
براتیسده با بیان اینکه وظیفه بهزیستی ارائه خدمات پیشگیری از اعتیاد،ترک و بهبود معتادان و در مرحله آخر بازتوانی و جامعهپذیری افراد بهبودیافته است، اظهار کرد: در بخش پیشگیری از اعتیاد دو قسمت وجود دارد؛ قسمت اول مربوط به مسائل فرهنگی است که در حیطه وظایف بهزیستی است و قسمت دوم که مربوط به ورود موادمخدر است که از محدوده وظایف بهزیستی خارج است.
وی در رابطه با وظیفه سازمان بهزیستی در بخش پیشگیری، بیان کرد: تسهیلسازی حضور اجتماعی مردم و روند تصمیمگیری از وظایف این سازمان در بخش پیشگیری است.
معاون بهزیستی با اشاره بهشرایط کشت موادمخدر نظیر تریاک و هروئین درکشور افغانستان بیان کرد: ۱۱ هزار تن تریاک و هروئین در افغانستان کشت شده و آماده ورود به بازار جهانی است این در حالیست که ایران یکی از مسیرهای اصلی برای فروش یا عبور این مواد است.
براتیسده با بیان اینکه بهزیستی در بحث پیشگیری پیشگام و موفق بوده است،مطرح کرد: رویکرد بهزیستی در انجام اقدامات پیشگیرانه یک رویکرد مردمی و اجتماعمحور است بهطوریکه ۲۸۷ سازمان مردمنهاد در قالب تیمهای اجتماعمحور (CBO) در این زمینه داریم.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی در تشریح فعالیت تیمهای اجتماعمحور(CBO) افزود: بهزیستی مردم را در قالب تیمهای اجتماعمحور در محلههای شهری، روستایی، کاری و آموزشی قرار میدهد به طوریکه در کشور نزدیک به ۵ هزار تیم اجتماعمحور داریم که بالای ۱۵ میلیون نفر تحت پوشش بهزیستی و مردم را آموزش میدهند.
وی با اعلام طرحهای عملیاتی سازمان بهزیستی و همکاریهای صورت گرفته با نهادها و سایر سازمانها، اظهار کرد: آغاز طرح کیان با همکاری ستاد مبارزه با موادمخدر برای پیشگیری از اعتیاد در ادارات، طرح پازَک، طرح پیشگیری از اعتیاد در محیطهای نظامی با همکاری ستاد مبارزه با موادمخدر، طرح مهاد و طرح خانه ومدرسه با همکاری آموزشوپرورش از جمله طرحهای اجرایی هستند.
براتیسده در تشریح طرح کیان عنوان کرد: آماده همکاری با هر دستگاهی هستیم تا با آغاز این طرح توسط یک دستگاه این طرح را بسط دهیم.
به گزارش ایسنا، وی همچنین در رابطه با طرح پازَک توضیح داد: پیشگیری از مصرف مواد زنان و کودکان در معرض آسیب یا آسیبدیده در نقاط حاشیهای از مسائل مورد توجه این طرح است.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی با بیان اینکه نخستین گام در اجرای طرح پازَک شناسایی محله است، اضافه کرد: بیش از ۳ هزار منطقه حاشیه در کشور داریم که امسال ۵۰۰ منطقه را به عنوان طرح تحولی انتخاب کردیم.
وی در رابطه با اجرای طرح پیشگیری از اعتیاد در اماکن نظامی همانند پادگانها اظهار کرد: بهزیستی با همکاری ستاد مبارزه با موادمخدر برای پپیشگیری از اعتیاد نیروهای وظیفه یا کارکنان اماکن نظامی از سالگذشته این طرح را آغاز کرده است و اکنون توانایی ادامه آن را نیز دارد.
براتیسده با اعلام اجرای طرح مهاد در مهدکودکها عنوان کرد: مصونسای خانوادهها، نحوه ارتباط با کودکان با رفتارمناسب و نحوه تعامل مربیان و والدین از اقدامات لازم انجام شده در این طرح است.
وی با اشاره به طرح بینالمللی خانه و مدرسه برای سنین مهدکودک و ابتدایی بیان کرد: طراح این طرح، دکترعلاقهبند در انگلستان است که با وجود منابع مالی کم سالگذشته تعداد بسیار کمی از مدارس را تحت پوشش قرار دادیم.
معاون سازمان بهزیستی کشور در بحث درمان و کاهش آسیب در سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: سیاست بهزیستی درمان با کمک مردم و دولت است همچنین ۱۱۸۲ مرکز بازتوانی دارای مجوز در کشور وجود دارد و تعدادی از مراکز بدون مجوز در حال فعالیت هستند.
براتیسده با بیان اینکه ۴۵ تا ۵۰ هزار نفر در مراکز اقامتی ترک اعتیاد به سرمیرند، عنوان کرد: دوره اقامت در این مراکز ۲۱ تا ۲۸ روز است که تعرفه این مراکز هر دو سال یکبار از طرف دولت تعیین و به وسیله معاون اول رئیس جمهور ابلاغ میشود.
وی با اشاره به تحت پوشش بیمه نبودن افراد وارد شده به مراکز اقامتی یا کمپها زیرنظر بیمه سلامت گفت: تعداد زیادی از مراجعهکنندگان به این مراکز افراد محروم جامعه هستند که باید مورد توجه قرار گیرند به طوریکه امسال بیمه درمان معتادان ۷۴ میلیون تومان است.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی با اشاره به اختصاص یارانه به مبلغ نفری ۶۹۰ هزار تومان تصریح کرد: ۹۶ درصد خدمات معتادان در مراکز غیردولتی ارائه میشود.
وی بابیان اینکه مراکز TC یا اجتماع مردممدار خدمتی جدید و تخصصی است، تشریح کرد: در این مراکز فرد معتاد به صورت داوطلبانه به مدت ۳ تا ۶ ماه مورد سمزدایی و اصلاح رفتار قرار میگیرد.
براتیسده با بیان اینکه در حال حاضر در کشور ۳۴ مرکز TC وجود دارد که از این تعداد تنها یک مرکز دولتی است، اضافه کرد: این مرکز خدمتی گران است بهطوریکه فرد باید مبلغی حدود یک میلیون تومان هزینه کند.