یارانه ابزار جمعآوری رأی شده است
یک کارشناس اقتصادی گفت: «استفاده از بازار یارانه در تبلیغات نوعی بیاخلاقی انتخاباتی است.»
تحلیلگر اقتصادی با اعلام این مطلب گفت: «مساله پرداخت یارانه آن هم به شکل همگانی در دولتهای نهم و دهم مطرح شد و طرحی به اجرا درآمد که اصولا در هیچ کشوری از جهان انجام نمیشود.»
او با اشاره به این که در تبلیغات انتخاباتی، یارانه به ابزاری برای کسب رای تبدیل شده است، تصریح کرد: «تاکنون هیچ یک از کاندیداهایی که شعار افزایش یارانه میدهند، به طور مشخص اعلام نکردهاند که منابع تامین یارانهها کجاست. محل تامین یارانهها در حالی مشخص نیست که منابع درآمدی دولت ایران کاملا مشخص است. درآمد نفت و مالیات و درآمد حاصل از واگذاری شرکتهای دولتی به بخش عمومی و خصوصی محلهای تامین درآمد دولت در ایران است.»
او با تاکید بر این که تا همین جا نیز فشار سنگین ناشی از پرداخت یارانه در بودجه دولت مشهود است، گفت: «وقتی دولت مجبور است این رقم عظیم یارانه را هر ماه توزیع کند، طبیعی است که تامین بودجه عمرانی با دردسر روبهرو میشود و از ۳۷ هزار میلیارد تومان اعتبار عمرانی پیشبینی شده، ۱۳ هزار میلیارد تومان اعتبار محقق شد. نتیجه این وضعیت رکود و بیکاری است. آن وقت کسانی که شعار پرداخت یارانه را میدهند، دولت را بابت رکود و نرخ بالای بیکاری ملامت میکنند.»
وی با تاکید بر این که اصولا همه مردم نیازمند دریافت یارانه نیستند، گفت: «پرداخت یارانه به قشرهای آسیبپذیر هر چند مرسوم است اما هیچ کشوری نسبت به پرداخت یارانه همگانی اقدام نمیکند. در آلمان اگر خانوادهای یک سرپرست داشته باشد و آن فرد نیز بنا به دلایلی نتواند فعالیت کند، یارانهای به مبلغ یک هزار یورو دریافت میکند. در آمریکا نیز پس از طرح سیاستهای پوپولیستی ترامپ این مساله مطرح شد که بخشهایی از جامعه یارانه دریافت کنند. حالا بررسیها نشان میدهد ۹ میلیون نفر از ۳۲۰ میلیون نفر جمعیت این کشور مشمول دریافت یارانه هستند. به هر حال همان طور که میبینیم یارانهها تنها به بخشی از جامعه تعلق میگیرد نه به همه آن؛ چرا که با یارانه نمیتوان کشور و جامعه را اداره کرد.»
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: «پرداخت یارانه آن هم به صورت سراسری آثار زیانباری را برای اقتصاد به همراه دارد؛ چرا که سبب میشود اعتباراتی که باید صرف سازندگی در کشور شده و اشتغال پایدار را موجب شود، صرف پرداخت یارانه خواهد شد.»
او با اشاره به این که در عمل یارانهها حتی نمیتواند سود مردم و یارانهبگیران را دربرداشته باشد، گفت: «میبینیم که فشارهای تورمی ناشی از پرداخت یارانه خود سبب میشود مشکلات اقتصادی مردم دو چندان شود.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر این که با پرداخت یارانه نمیتوان کشور را اداره کرد، افزود: «راه اداره کشور ایجاد اشتغال و درآمد پایدار است و امیدوارم نامزدها این بازار را کنار بگذارند و در فضای واقعی وارد رقابت شوند.»