گزارشی مبنی بر کاهش آسیبهای اجتماعی نداشتیم
عضو شورای شهر تهران گفت: هیچ گزارشی که نشاندهنده توقف یا کاهش آسیب اجتماعی باشد، نداریم بنابراین مشکل، اعتبارات و بودجه نیست بلکه فعالیتها کارآمد نبوده است.
احمد مسجد جامعی در سومین همایش ملی آسیبهای اجتماعی ایران گفت: در حوزه اسیب های اجتماعی مشکل اعتباری وجود ندارد.
عضو شورای شهر تهران گفت: هیچ گزارشی که نشاندهنده توقف یا کاهش آسیب اجتماعی باشد، نداریم بنابراین مشکل، اعتبارات و بودجه نیست بلکه فعالیتها کارآمد نبوده است.
او گفت: علوم اجتماعی می تواند فضای عمومی را برای تغییر فراهم کند اما برخلاف تصور رایج مشکل از اعتبارات و بودجه نیست بلکه از فقدان نظریه رنج میبریم. به طور مثال در برنامه 5 ساله دوم شهرداری 32 بند و تبصره به کاهش آسیب های اجتماعی و مانند آن اختصاص یافته است و همچنین طی چهار سال گذشته 374 میلیارد تومان برای این مسئله پیش بینی شده است اما ما هیچ گزارشی مبنی بر افزایش توان مدیریتی در این حوزه یا کنترل آسیب ها نداشته ایم.
به گفته این عضو شورای شهر «مواردی از آسیب های اجتماعی داریم که دخالت دستگاه ها و هزینه آنها به افزایش آسیب منجر شده است مانند تبدیل گودهای دروازه غار به فضای سبز که خود به پایگاه جدیدی برای آسیب های اجتماعی بدل شد و این طراحی باعث شد تا راههای ارتباطی محله قطع شده و این آسیب ها به سایر بخش های محله گسترش و ساکنانش منزوی شوند.
او درباره نتایج پیمایش های مربوط به آسیب اجتماعی گفت: نتایج پیمایش ها از سال 53 تا اواسط دهه هشتاد نشان می دهد که مردم ارزش های متعالی مانند عاقبت بخیری و نیکی به والدین را عامل خوشبختی می دانستند اما طی سال های گذشته پول و ثروت به مهم ترین عامل خوشبختی از منظر مردم بدل شده است. این نگاه در سطح سیاستگذاری هم دنبال میشود و همه بودجه میخواهند بدون آنکه بدانند با آن چه میخواهند بکنند؟»
مسجد جامعی بر این باور است که امر اجتماعی به مسئله حسابداری تبدیل شده است و همه چیز با حساب و کتاب اقتصادی سنجیده میشود و ما الگویی برای فهم درست آسیب ها و ساختارهای اجتماعی و بهره گیری از ظرفیت مردمی نداریم.
او ابراز امیدواری کرد که این همایش بتواند آن چه را در شهر غایب است، به آن بازگرداند که همان نگاه فرهنگی به شهر است و باید مسئله اجتماعی را اصل و حسابداری را فرع قرار دهیم.
همچنین در این همایش الهه کولایی فعال امور زنان، اظهارداشت: مقاومتهای پایدار برای بهبود جایگاه زنان وجود دارد و این مسئله جز با خواست نهادهای قدرت تغییر نخواهد کرد.
وی به سخنان مسجد جامعی اشاره کرد و گفت :برای حل مشکل آسیبهای اجتماعی دچار مشکلات نرمافزاری و تولید دانش هستیم، ای کاش آقای مسجد جامعی در ادامه این همایش میماند و مقالات علمی را میشنید. ما در نرمافزار مشکلی نداریم بلکه این سختافزار است که اجازه استفاده از دانش برای حل مشکلات اجتماعی را نمیدهد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بخش زیادی از مشکلات زنان و آسیبهای اجتماعی به نهادهای مجری در بخشهای مختلف بر میگردد هرچند که مسایل مربوط به زنان، جهانی است و جامعه بشری در آغاز هزاره سوم هنوز با این مسایل روبهروست. با اینکه مشکلات زنان خاص جامعه ایران نیست اما با توجه به سرمایهای که در کشور داریم انتظار بیشتری درباره زنان میرود نه اینکه با جوامع آفریقایی و برخی جوامع آسیایی مقایسه شویم.
کولایی تأکید کرد: همانطور که گفتم برای حل آسیبهای اجتماعی و مسائل مربوط به زنان دچار فقر در ارائه پاسخ نیستیم بلکه مسأله اینجاست که حل این مشکلات به افراد غیرمتخصص سپرده میشود، مشکل دیگری که داریم این است که مسایل مربوط به زنان در کشورمان از سیاسیترین موارد شمرده میشود.
این استاد دانشگاه همچنین افزود: نظام پدرسالار همچنان در دو حوزه خصوصی و عمومی وجود دارد و انقلاب سیاسی ما هنوز نتوانسته به خوبی جایگاه زنان را ارتقا دهد. لیست بلند بالایی از صحبتهای مسئولان درباره زنان وجود دارد اما در فرایندهای مختلف میبینیم که در مقابل تغییر نقشها مقاومت زیادی هست و کلیشهها مدام در سینما، تلویزیون و کتابهای درسی بازتولید میشود.
وی با اشاره به اینکه نقش زنان در توسعه غیرقابل چشمپوشی است، گفت: ۴۰ سال پیش کشور ما تجربهای داشت و در آن تجربه بر اساس یک رویکرد دینی و درونی الزام حضور زنان در ابعاد مختلف اجتماعی مطرح شد. یک فقیه دینی درباره حضور زنان در سیاست، حکم صادر کرد و این جزو معدود مواردی است که در جهان از فقهای دینی سراغ داریم. ایشان گفتند باید زنان در مقدرات اساسی کشور شرکت کنند اما در طول تمام این سالها شاهد بودیم که کلیشهها،فرهنگ ها و باورها تغییری نکرد .در طول این سالها به شدت با این دیدگاه مقابله شد و کلیشههایی که قالبهای ذهنی افراد را شکل میدهند، همچنان بر بایستههای زن و مرد بودن تأکید دارد.
کولایی همچنین با اشاره به افزایش چشمگیر زنان در حوزه آموزش گفت: همانطور که میبینیم بر اساس کلیشههای «مرد نانآور» شغلها به مردان اختصاص داده میشود و معلوم نیست زنانی که ازدواج نمیکنند یا میخواهند استقلال اقتصادی داشته باشند باید چکار کنند تنها یک درصد از کارفرمایان امروز جامعه ما زنان هستند و این نشان میدهد زنان از عرصه ثروت و قدرت بهرهای ندارند.
وی تأکید کرد: واقعیت جامعه ما این است که با مقاومتهای پایدار برای بهبود جایگاه زنان مواجهیم و این مسأله جز با خواست نهادهای قدرت تغییر نخواهد کرد. وقتش رسیده مجلس، دولت و دستگاه قضایی اراده تغییر این وضعیت را به نمایش بگذارند و این کار را انجام دهند.