کوه زبالههای پلاستیکی تا سال 2050؛ بحرانی که جهان را فرا میگیرد
بازتاب– پلاستیکها در ابتدا بهعنوان نوآوریهای شگفتانگیز قرن بیستم به جهان معرفی شدند؛ موادی که زندگی ما را سادهتر و بهداشتیتر کردند. اما این اختراع مفید حالا به یکی از بزرگترین تهدیدهای سیاره ما تبدیل شده است. پلاستیکهای کوچک، مشکلاتی بزرگ ایجاد کردهاند که رهبران جهان امیدوارند با امضای یک توافقنامه بینالمللی برای پایان دادن به آلودگی پلاستیکی، راهی برای برونرفت از این بحران پیدا کنند.
کوهی از زبالههای پلاستیکی در افق
تصور کنید: تا سال ۲۰۵۰، میزان زبالههای پلاستیکی تولیدشده در سراسر جهان به اندازهای خواهد بود که میتواند جزیره منهتن را با کوهی به ارتفاع دو مایل از پلاستیک بپوشاند. این حجم حیرتانگیز از زباله، که شامل پلاستیکهای ریز و میکروسکوپی نیز میشود، در حال حاضر به معضلی جهانی تبدیل شده و بیش از ۱۶۰ کشور جهان را وادار کرده است به فکر چارهای بیفتند.
اجماع جهانی در بوسان، کره جنوبی
این هفته، رهبران کشورهای مختلف در شهر بوسان، کره جنوبی گرد هم آمدهاند تا درباره معاهدهای جهانی برای کاهش چشمگیر آلودگی پلاستیک به توافق برسند. این مذاکرات دو سال پیش آغاز شد، زمانی که ۱۶۷ کشور عضو سازمان ملل متحد با تدوین یک توافقنامه قانونی برای نپایان دادن به آلودگی پلاستیکی» تا پایان سال جاری موافقت کردند.
ضرورت سیاستهای جهانی
دکتر داگلاس مککالی، بومشناسی که بیش از یک دهه از زندگی خود را به مطالعه تأثیرات آلودگی پلاستیکی اختصاص داده، میگوید:
«این مشکلی نیست که بتوانیم آن را شهر به شهر یا کشور به کشور حل کنیم. ما به یک چارچوب جهانی نیاز داریم که روش تعامل ما با پلاستیک را بهطور اساسی تغییر دهد.»
تیم تحقیقاتی او در دانشگاههای برکلی و سانتا باربارا، یک ابزار تعاملی آنلاین طراحی کردهاند که با استفاده از دادههای تاریخی و هوش مصنوعی نشان میدهد چگونه سیاستهای خاص میتوانند حجم زبالههای پلاستیکی را کاهش دهند.
راهکارهایی که میتوانند جهان را تغییر دهند
این ابزار نشان میدهد که اگر تنها چهار سیاست کلیدی اجرا شوند، میتوان حجم زبالههای پلاستیکی جهان را تا ۹۰ درصد کاهش داد:
1. محدود کردن تولید پلاستیک در سطح جهان
2. اعمال مالیات بر محصولاتی که در بستهبندیهای پلاستیکی عرضه میشوند
3. الزام به استفاده از حداقل ۴۰ درصد مواد بازیافتی در تولید پلاستیکهای جدید
4. ایجاد یک صندوق جهانی ۵۰ میلیارد دلاری برای بهبود زیرساختهای مدیریت زباله، شامل جمعآوری، بازیافت و دفن زبالهها
دکتر مککالی با هیجان میگوید: «نتایج تحقیقات ما نشان میدهد که این کار شدنی است. ما میتوانیم با این سیاستها، مسیر جهان را تغییر دهیم.»
صنعت پلاستیک در برابر تغییرات
با وجود اینکه بسیاری از دولتها و مردم جهان از این تغییرات حمایت میکنند، صنایع پلاستیک با محدود کردن تولید پلاستیک مخالفند. «انجمن صنعت پلاستیک »معتقد است که این اصلاحات میتواند به تولیدکنندگان آسیب برساند. رئیس این انجمن در بیانیهای اعلام کرده که این محدودیتها با اهداف پایداری مشترک ما سازگار نیست و به اشتغال و تولید آسیب میزند.
اثرات فاجعهبار پلاستیک بر محیط زیست
یکی از ویژگیهای پلاستیک که در ابتدا بهعنوان نقطه قوت آن شناخته میشد، دوام طولانیمدت آن است. اما همین ویژگی اکنون به یک مشکل جدی تبدیل شده است. بسیاری از محصولات پلاستیکی تا صدها سال در طبیعت باقی میمانند. بر اساس گزارشها، یک بطری پلاستیکی ممکن است تا ۴۵۰ سال زمان برای تجزیه نیاز داشته باشد. در واقع، بیشتر پلاستیکی که تاکنون در جهان تولید شده است، هنوز وجود دارد و اثرات مخربی بر محیطزیست و حیاتوحش دارد.
اقیانوسها: قربانیان اصلی آلودگی پلاستیکی
بر اساس یک مطالعه از مؤسسه Pew، سالانه حدود ۱۱ میلیون تن زباله پلاستیکی وارد اقیانوسها میشود. این میزان معادل پر کردن بیش از نیم میلیون کامیون زباله است و پیشبینی میشود این حجم تا سال ۲۰۴۰ سه برابر شود. این آلودگی اثرات وحشتناکی بر حیاتوحش دریایی داشته است. گزارشها نشان میدهد که بیش از ۱۸۰۰ گونه از پستانداران دریایی و لاکپشتها تنها در آبهای آمریکا در پلاستیک گرفتار شدهاند یا آن را بلعیدهاند.
نمونههایی از واقعیت تلخ
مرکز پستانداران دریایی در سوسالیتو یکی از مراکزی است که به درمان حیوانات دریایی آسیبدیده میپردازد. دکتر کارا فیلد، مدیر پزشکی این مرکز، میگوید: «تقریباً هر روز شاهد حیواناتی هستیم که بهخاطر پلاستیک دچار آسیب شدهاند.»
یکی از موارد دردناک، یک شیر دریایی به نام هورد بود که در سواحل مونتری کالیفرنیا با نخ ماهیگیری پلاستیکی به دور گردن و بدنش گرفتار شده بود. این نخ باعث جراحات جدی به ناحیه گردن و دهان او شده بود.
زمان عمل فرا رسیده است
آلودگی پلاستیک معضلی است که زندگی همه ما را تحت تأثیر قرار میدهد. چه در غذاهایی که میخوریم و چه در موجوداتی که زندگیشان به اقیانوسها وابسته است، اثرات آن غیرقابل انکار است. اما هنوز امید وجود دارد. دانشمندان، سیاستگذاران و مردم جهان در حال یافتن راهحلهایی هستند که میتوانند این بحران جهانی را کنترل کنند. مهم این است که با اتحاد جهانی و اقدامات فوری، آیندهای پاکتر برای سیارهمان رقم بزنیم.
منبع nbcbayarea