«کلپتومانیا» یا جنون سرقت چیست؟
یک روانشناس با بیان اینکه برخی از افراد دچار جنون سرقت هستند، گفت: این افراد بیهدف و حتی بدون انگیزه مالی بعضی از وسایل و اجسام خاص را جمعآوری میکنند.
حسن عشایری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه افراد دارای جنون سرقت را نباید با افرادی که از روی علاقه وسیلهای را برمیدارند اشتباه گرفت، گفت: کلپتومانیا یا جنون سرقت اختلالی شدید در ناحیه پیشانی است که علت اصلی شرایط، آموزش و الگوبرداری است و ممکن است درصد کمی هم علل وراثتی داشته باشد. همچنین اگر در ناحیه پیشانی تومور وجود داشته باشد یا هر عارضهای مثل ضربه و انسفالیت که در این ناحیه آسیب ایجاد کند ممکن است منجر به ایجاد جنون سرقت در افراد شود.
وی افزود: البته ممکن است این عارضهها منجر به رفتارهای دیگری مثل برهنه راه رفتن در خیابان و انجام رفتارهای توهین آمیز در جامعه هم بشوند.
عشایری با اشاره به اینکه کلپتومانیا به رفتاری اطلاق میشود که سارق به وسیله دزیده شده نیاز ندارد اما آن را از طریق سرقت از آن خود میکند گفت: این بیماران اغلب به وسایل خاصی علاقه نشان میدهند که بیشتر شامل وسایل شیک و آنتیک میشود. در مواردی این افراد وسایل را استفاده نمیکنند و در گوشهای بیاستفاده رها میکنند.حتی دیده شده که این افراد زمانی که به مهمانی می روند قاشق و یا چنگال را از منزل دیگران برمیدارند.
وی افزود: دزد، سرقت را با هدف خاصی انجام میدهد اما افرادی که مبتلا به کلپتومانیا هستند بدون نیاز وسایل را برمیدارند، در واقع این افراد با دیدن وسایل از منظر عصبی تحریک میشوند و بعد از دزدیدن وسیله موردنظر ارضا می شوند. این بیماری با سیستم هیجانی نیز ارتباط مستقیم دارد و اگر فرد کمبودی در سیستم هیجانی یا عاطفیاش احساس کند، در مواردی با انجام سرقت در این سیستمها تعادل ایجاد میکند.این افراد بعد از ارتکاب جرم دچار عذاب وجدان نمی شوند و معمولا از رفتار اشتباه خود بازداری نمی کنند.
عشایری اظهار کرد: جنون سرقت را میتوان در دسته آسیبهای رشد شخصیتی قرار داد و افرادی که در بازهای از زندگی خود کمبودات شدیدی را احساس کردند ممکن است به این عارضه دچار شوند.
وی ادامه داد: نمیتوان به طور قطع نام مریضی را به این رفتار نسبت داد زیرا در مواردی که فرد بیمار باشد سهمی در رفتاری که انجام میدهد ندارد. اما افراد مبتلا به کلپتومانیا آگاه هستند بنابراین نمیتوانند از جرمشان سلب مسئولیت کنند.همچنین ابتلا به کلپتومانیا ارتباطی با شرایط مالی فرد ندارد و هم در بین افراد ثروتمند و هم افراد فقیر دیده میشود. البته این بیماری در وسایل و اجسام در دسترس افراد تفاوت دارد به عنوان مثال تمایلات فردی که در یک روستا زندگی میکند با افرادی که در شهرها زندگی میکنند تفاوت دارد.
این روانشناس در ارتباط با جلوگیری از ابتلا به کلپتومانیا گفت: اگر علائمی مثل دزدیدن وسایل توسط کودکان دیده شود می توان از راهکار و روش توضیح خواستن از کودک استفاده کرد تا بتوان باجلوگیری زودهنگام از تشدید کلپتومانیا جلوگیری کرد.
وی همچنین تاکید کرد: در جامعهای که فقر وجود دارد باید عامل فقر را جدا در نظر گرفت زیرا زمانی که فردی فقیر است برای رفع نیاز دست به دزدی می زند.افرادی که دست به سرقت هایی مثل سرقت خودرو و یا موتورسیکلت می زنند عمدتا مبتلا به کلپتومانیا نیستند.