چهلویکمین سالروز کشتار سیاهان سووتو
41 سال پیش در چنین روزی 16 ژوئن سال 1976، گروهی از دانش آموزان سیاهپوست پیشاپیش گروهی از تظاهرکنندگان در اعتراض به سیاست آموزشی رژیم آپارتاید در شهرک سووتو واقع در جنوب ژوهانسبورگ دست به راهپیمایی زدند اما ماموران دولتی به سوی آنان آتش گشودند و دست کم صدها نفر را به قتل رساندند.
آمارهای متفاوتی از این قتل عام منتشر شده برخی شمار قربانیان را 170، برخی 566، روزنامه تایمز چاپ لندن شمار تلفات را 700 نفر و دیلی نیوز چاپ نیویورک 332 نفر اعلام کردهاند.
در آن زمان، حکومت آفریقای جنوبی به این بهانه که قومیتهای مختلف ساکن این کشور نیازهای متفاوتی دارند، نظام جدایی نژادی یا آپارتاید را به اجرا گذاشته بود که نتیجه آن، برخورداری اقلیت سفیدپوست از امکانات اقتصادی و اجتماعی کشور و تسلط آنان بر اکثریت سیاهپوست بود.
در سال 1976، دولت وقت برای تحکیم موقعیت سفیدپوستان، دستور داده بود که به جای زبان انگلیسی، که زبان مشترک نژادها و قومیتهای مختلف این کشور محسوب میشد، تمامی متون درسی در مدارس به زبان آفریکان، که زبان اقلیت سفیدپوست بود، تدریس شود. این تصمیم اعتراض دانش آموزان را در پی آورد.
طی هفتهها و ماههای پس از قیام سووتو، انتشار تصاویری از اجساد قربانیان این تظاهرات، که شماری از آنان هنوز یونیفورم دبیرستان خود را بر تن داشتند، باعث گسترش واکنش اعتراضی نسبت به کشتار سووتو به محلههای سیاهپوست نشین در شهرهای مختلف آفریقای جنوبی شد و صدها تن دیگر در اثر حمله نیروهای دولتی جان خود را از دست دادند.
مبارزه ضد آپارتاید سرانجام با کنار رفتن رژیم آپارتاید و انتخاب نلسون ماندلا، از رهبران نهضت برابری نژادی به ریاست جمهوری در سال 1994 به ثمر رسید.