چرا شورای نگهبان خبر اعلام رد CFT را درست برای روز ۱۳ آبان کنار گذاشته بود؟ / ۵ روز از مدت قانونی عبور کردیم که به جنگ روانی ترامپ کمک کنیم؟
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که این شورا، لایحه الحاق ایران به CFT یکی از لوایح ۴ گانه FATF را رد کرده است.
به گزارش انتخاب، کدخدایی گفته این لایحه ۲۰ ایراد شرعی و قانون اساسی داشته و حشمت الله فلاحت پیشه هم تایید کرده که شورای نگهبان در رد این لایحه بندی را آورده که به معنای رد کامل لایحه مذکور محسوب میشود؛ چراکه در این بند گفته شده بعضی از ایرادات، قابل اصلاح نیست.
لایحه الحاق ایران به CFT، روز ۱۵ مهرماه در مجلس تصویب شد. سه روز بعد ۱۸ مهرماه نجاتالله ابراهیمیان، عضو حقوقدان شورای نگهبان هم اعلام میکرد که در این تاریخ، این لایحه به شورای نگهبان واصل شده است. بر اساس قانون اساسی، شورای نگهبان موظف است حداکثر ظرف ده روز از تاریخ وصول لایحه، نظر خود را درباره انطباق آن با موازین اسلام و قانون اساسی اعلام کند. همچنین در مواردی که شورا مدت ده روز را برای رسیدگی کافی نداند، میتواند از مجلس حداکثر برای ده روز دیگر آن هم با ذکر دلیل، خواستار تمدید وقت شود. در غیر این صورت، مصوبه مذکور قابل اجراست.
بر اساس آنچه گفته شد مهلت ۲۰ روزه شورای نگهبان برای رسیدگی به CFT روز ۸ آبان به پایان رسیده و این شورا باید حداکثر در روز ۹ آبان نتیجه بررسی خود را اعلام میکرد که چنین نکرد.
اکنون دو موضوع در این بین مطرح است. اولین موضوع تایید یا رد این لایحه از سوی شورای نگهبان است که بر اساس قانون، در حدود وظایف این شوراست و در این مقال قصد ورود به آن وجود ندارد.
آنچه بیشتر مورد توجه قرار گرفته و سوال برانگیز است، علت تاخیر ۵ روزه برای اعلام رد این لایحه و همزمانی آن با روز ۱۳ آبان است.
اینکه روز ۱۳ آبان امسال، روز اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه کشورمان است، را همه از جمله اعضای شورای نگهبان به خوبی میدانستند و از جنگ روانی و تبلیغاتی دولت دونالد ترامپ برای این روز هم به خوبی آگاه بودند. از طرفی، بنا به اذعان خود آمریکایی ها، تحریمهای جدید با موانعی روبرو شده تا جایی که کاخ سفید مجبور شد به ۸ کشور عمده خریدار نفت ایران، معافیت از تحریم اعطا کند.
با این وجود چه دلیلی دارد که خود ما با اقدامات خودمان آن هم به قیمت عدم رعایت نص صریح قانون، به عملیات روانی و تبلیغاتی آمریکا کمک کنیم؟ چه دلیلی دارد که شورای نگهبان بر خلاف آنچه در قانون ذکر شده، ۵ روز اعلام نظر خود درباره CFD را به تاخیر بیندازد تا درست همزمان با اوج گیری عملیات روانی آمریکا علیه اقتصاد ایران، آن را اعلام کند؟
تردیدی نیست که یکی از اهداف دولت ترامپ در روز ۱۳ آبان، ایجاد التهاب در بازارهای کشور بوده؛ از طرفی، بررسی بازارها مختلف از جمله بازار ارز نشان میدهد جنگ روانی کاخ سفید عملا تاثیر مورد نظر را نداشته و تغییر محسوسی در بازار داخلی ایجاد نشده است. با این وجود، چرا ما باید به دست خود به چنگ روانی دولت ترامپ و تحقق اهداف آنها در تخریب اقتصاد کشور کمک کنیم؟