چرا بانک های چین و روسیه دیگر حاضر به همکاری با ایران نیستند؟

  • سیاسی
  • یکشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ ۱۸:۵۵
    کد خبر :735805

خبرگزاری رویترز اخیرا در خبری اعلام کرد؛ بانک‌های چینی وادار شده‌اند تا به‌دلیل تحریم‌های آمریکا هر چه زودتر از سیستم پیام رسان سوئیفت جابجا شوند و به سیستم پیام‌رسان چینی روی آورند. این خبر ظاهرا فرصت هایی را در رابطه با وصل شدن به یک سیستم پرداخت جدید برای ایران فراهم می کند.

به گزارش بازتاب، با این حال، مشکلات ایران در سیستم پرداخت بین المللی فراتر از سوئیفت و راه اندازی یک سیستم جدید توسط چینی ها است. جایی که همچنان مسئله FATF یک مانع جدی در پیش روی مبادلات مالی بین المللی ایران است. به گونه ای که خبرها حاکی از آن است که بانک های چین و روسیه حاضر به همکاری با ایران به دلیل قرار گرفتن در لیست سیاه این نهاد نیستند.

لوان جاگاریان، سفیر روسیه در تهران چندی پیش به علاقه‌مندی کشورش برای پذیرش FATF از سوی ایران، خبر داد که کشور متبوع او نظر خود را در این رابطه به صورت کتبی و مفصل به ایران اعلام کرده است، اما تصمیم‌گیر نهایی تهران است.

در همین رابطه، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید، ایران در حال حاضر عملا هیچ مبادله بانکی با روسیه و چین ندارد و اگر فردی با پاسپورت ایرانی در این کشورها درخواست خدمات بانکی کند، از ارائه آن خودداری می‌شود.

مجیدرضا حریری، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین، در این باره گفت: در سال‌های اخیر استفاده از پیام‌رسان‌های دیگر به جای سوئیفت از سوی روسیه و چین مطرح بوده است تا کشورهای بیشتری را به این پیام‌رسان اضافه کنند که هنوز اتفاق نیفتاده است.

مشکل اصلی سوئیفت نیست!

وی ادامه داد: باید توجه داشت که مشکل اصلی مبادلات ما در سوئیفت نیست بلکه این است که هیچ بانکی حاضر به همکاری با ما نیست چون در مظان پولشویی هستیم و این منهای تحریم‌های آمریکا است که باعث فشار مضاعف بر روی ما شده است.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین تصریح کرد: الان ما دو مشکل اساسی در سیستم بانکی داریم؛ یکی تحریم‌های آمریکا است که هر کشور همکار با ما را در تور تحریم‌های خود قرار می‌دهد. مشکل دوم؛ موضوع FATF است که نپذیرفتن شرایط آن موجب این مشکل شده است. به طوری که در هفته اخیر از سوی این نهاد مالی مکرراً به سیستم‌های بانکی دنیا بخشنامه شده چون ایران یک کشور پرریسک‌ است باید مبادلات مالی آن به شدت کنترل شود.

گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی،‌ اف‌ای‌تی‌اف، دوم اسفند پارسال اعلام کرد که ایران را به فهرست سیاه خود بازگردانده است.

این نهاد بین‌المللی با هدف مبارزه با پول‌شویی در سطح جهانی فعالیت می‌کند و اواخر مهرماه پارسال برای ششمین و آخرین بار به ایران مهلتی چهار ماهه داد تا لوایح مربوط به کنوانسیون‌های پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم را تأیید کند، اما ایران از تصویب لوایح آن خودداری کرد.

مخالفان این لوایح در ایران می‌گویند که در صورت تصویب آنها، کمک‌های مالی ایران به گروه‌هایی مانند حزب‌الله لبنان با مشکل مواجه خواهد شد و ترفندهای پنهانی که اکنون برای دور زدن تحریم‌ها استفاده می‌شود، کارایی خود را از دست خواهد داد.

به طور کلی، با قرار گرفتن ايران در ليست سياه، هرگونه فعاليت مالي و بانکي با ايران به عنوان جرائم پولشويي و تامين مالي تروريسم دسته بندي خواهد شد. به گونه‌اي که حتي شرکاي تجاري ايران هم خطر چنين رابطه‌اي را نخواهند پذيرفت.

موافقان این لایحه می گویند با عدم تصویب این لایحه، دور زدن تحريم‌ها سخت خواهد شد و ایران با محدویت های زیادی در مبادلات مالی بین المللی حتی با شرکایی همچون چین و روسیه مواجه خواهد شد. این در حالی است که مخالفان چنین دیدگاهی ندارند و این خود تبدیل به مناقشه ای داخلی بر سر یک لایحه خارجی شده است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید