چالش اصلاحطلبان در بهشت
با حضور هرکدام از این افراد در شهرداری تهران تغییر خاصی در نحوه و چیدمان مدیریتی اصلاحطلبان ایجاد نخواهد شد. اما با اینحال امیدوار هستم که بتوانند نیروهایی که از دوره قبل در شهرداری باقی ماندهاند و در کار شهرداری تهران کارشکنی میکنند را از ساختار این سازمان خارج کنند و نیروی کارآمد که همسو با برنامههای شهردار آینده است را جایگزین کنند
بالاخره گزینههای نهایی شورای شهر برای مسند شهرداری تهران مشخص شد و محمدعلی افشانی و سمیعالله حسنی مکارم موفق شدند اکثریت آرا را کسب کنند.
به گزارش فرارو؛ در حالی که انصاری لاری، محمود حجتی و حجت الله میرزایی از کاندیداتوری پست شهرداری تهران انصراف دادند، اعضای شورای شهر تهران محمدعلی افشانی و سمیع الله حسینی مکارم را به عنوان دو گزینه شهرداری تهران انتخاب کردند تا در نهایت روز یکشنبه هفته آینده ۲۳ اردیبهشت ماه از میان این دو تن شهردار آینده پایتخت انتخاب شود.
این در حالی بود که بعد از انتخاب حسینی مکارم به عنوان سرپرست شهرداری تهران، انتقادهای زیادی به شورای شهر وارد شد. منتقدان معتقد بودند که وی از مدیران دوران محمدباقر قالیباف است که نامش در لیست پرونده موسوم به املاک نجومی مطرح شده است. البته این انتقاد در حالی مطرح میشد که مکارم حسینی در این پرونده تبرئه شده بود. با اینحال همچنان منتقدان تاکید داشتند علاوه بر این مسئله گزینههای مناسبتری نسبت به او در لیست هفت نفره حضور داشتند که میتوانستند گزینه نهایی شهرداری تهران باشند.
بنابراین دور از ذهن نیست که در صورت انتخاب او به عنوان شهردار آینده، موج جدیدی از انتقادها علیه اعضای شورای شهر ایجاد شود. با همه این تفاسیر بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده این دو کاندیدا میبایست برنامههای خود را و همچنین تیم عملیاتی خود را در کمیسیونهای تخصصی شورای شهر تهران تشریح و معرفی کنند و پس از آن سرانجام در جلسه علنی روز یکشنبه هفته آتی یکی از این دو گزینه به عنوان شهردار انتخاب و برای صدور حکم به وزیر کشور معرفی خواهد شد.
تغییرات خاصی در شهرداری ایجاد نخواهد شد
در همین خصوص زهرا صدراعظم نوری عضو شورای شهر تهران طی گفتگو با فرارو درباره روند انتخاب این دوگزینه عنوان کرد: «بر اساس فرایندی که مورد تصویب شورای شهر قرار گرفت، مراحل انتخاب شهردار تهران آغاز شد و بر اساس این فرایند افراد زیادی کاندید شدند و از میان آنها یک لیست ۲۴ نفره تشکیل شد. بعد از ان طی یک انتخابات هفت نفر انتخاب شدند و لیست نهایی را تشکیل دادند. سپس افراد حاضر در این لیست با حضور در صحن شورای شهر برنامهها و دیدگاههای مدیریتی خود را تشریح و تبیین کردند و در نهایت از میان آنها طی یک فرایند انتخاباتی، دونفر به عنوان کاندیداهای نهایی انتخاب شدند که در ابعاد مختلف از جمله سابقه، نوع مدیریت و دیدگاه و برنامه بیشتر از باقی کاندیداها مورد تائید اعضای شورا بودند.»
وی در خصوص اینکه تفاوت میان برنامه این دونفر با دیگر کاندیداها در چه بود که موفق شدند گزینه نهایی شورا باشند، گفت: «این را باید دوستانی که رای دادند پاسخ دهند. ما کاندیدایمان فرد دیگری بود که متاسفانه موفق نشد حداکثر آرا را کسب کند. اما قاعدتا اعضای شورا نکات قابل توجهی در برنامه و دیدگاههای این دونفر دیدهاند که آنها موفق شدند اکثریت آرا را کسب کند، اما با این حال بهتر است اعضای که رای داده اند به این سوال پاسخ دهند.»
این عضو شورای شهر در خصوص انتقادها به شورا درباره انتخاب سمیع الله حسینی مکارم به عنوان سرپرست شهرداری اظهار کرد: «ببنید قاعدع کلی این است که با توجه به کوتاهی دوران سرپرستی، معمولا از داخل سازمان یک فرد انتخاب میشود تا تغییراتی خاصی ایجاد نشود و سیستم به هم نریزد؛ بنابراین غالبا مدیران مالی و اداری بهترین گرینه برای این مسند هستند. زیرا به هرحال آشنایی بیشتری به منابع و مصارف دارند و با مشکل مواجه نمیشوند. درباره شهرداری هم همین اتفاق افتاد آقای حسنی مکارم حتی پیشنهاد آقای نجفی بودند.»
او ادامه داد: «اما درباره اینکه نام ایشان در خصوص پرونده موسوم به املاک نجومی مطرح شده است موضوعی نیست که من بتوانم درباره آن اظهاره نظر کنم. به هرحال این مقولهای است که باید یک دادگاه صالح تشکیل شود و ان را مورد بررسی قرار دهد و یک حکمی صادر کند؛ بنابراین اگر تخلفی اتفاق افتاده است باید مرجع مربوطه به آن ورود و اظهار نظر کند.»
وی در خصوص اینکه آیا با انتخاب یکی از این دوگزینه باید منتظر تغییرات بسیاری در شهرداری تهران باشیم یا همان روند محمدعلی نجفی ادامه پیدا میکند، عنوان کرد: «به هرحال این دو نفر که یکی از آنها نهایتا شهردار تهران خواهند شد باید طبق برنامه تصویب شده در شورای شهر گام بردارند و برنامههای تعیین شده را عملیاتی کنند و برای رویکردها و سیاستهای شورا را برنامه داشته باشند؛ بنابراین شهردار آینده تهران موظف است برنامه پنج ساله دوم را یک سال از ان باقی مانده است را اجرا کند تا بتوانیم به اهداف تعیین شده در این زمان باقی مانده دست پیدا کنیم.»
صدراعظم نوری در پایان گفت: «یکی دیگر از مواردی که شهردار آینده باید در نظر داشته باشد این است که این مسند از جمله جایگاههایی است که از سوی جریانهای مختلف تحت فشار قرار میگیرند و شهردار آینده باید بتواند به نوعی میان این جریانها تعادل و تعامل ایجاد کند. در همین راستا هم به عقیده من هرکدام از این دو گزینه به عنوان شهردار تهران انتخاب شوند میتوانند این رویکرد را در دستور کار خود قرار دهند و موفق نیز عمل کنند.»
فشار به شهرداری ادامه خواهد داشت
داریوش قنبری مشاور پارلمانی شهردار سابق تهران نیز در گفتگو با فرارو اظهار کرد: «از انتخاب این دوگزینه میتوان دریافت که اعضای شورای شهر بحث تخصص و مدیریت کاندیداها را بسیار پراهمیت قلمداد کرده است و با توجه به آن تصمیمگیری کردهاند. هردو این افراد از جمله نیروهایی هستند که سالها سابقه کار و تجربه در شهرداری دارند و با مشکلات و معضلات شهر تهران آشنایی کافی دارند. از طرف دیگر هر دوگزینه جز افرادی هستند که به نوعی متعهد به رای سال گذشته مردم در انتخابات هستند و از جمله افرادی هستند که اعتقاد جدی به جریان اصلاحات دارند و صلاحیت لازم از لحاظ مدیریتی و سیاسی برای مدیریت شهرداری تهران دارند.»
وی در پاسخ به این سوال که آیا پیشینه سیاسی حسینی مکارم، اصلاحطلب به شمار میآید یا خیر گفت: «بله قطعا ایشان درجریان اصلاحات تعریف میشود و این غیرقابل انکار است و همیشه نسبت به این جریان تعهد وفاداری داشتهاند. ضمن اینکه اگر اینگونه نبود قطعا آقای نجفی ایشان را به عنوان معاون خودشان انتخاب نمیکردند. آقای افشانی هم از جمله افراد شناسنامهدار هستند که گرایش کامل به جریان اصلاحات دارند.»
او درباره انتقادها به انتخاب حسینی مکارم به عنوان سرپرست شهرداری تهران عنوان کرد: «قطعا و یقینا شورای شهر تهران تمام دغدغههای مردمی را نمایندگی میکند و با توجه به دیدگاههای رای دهندگان معیارهایی را در نظر گرفته است که باتوجه به آنها عمل خواهد کرد؛ لذا اگر آقای مکارم مشکلی داشتند، از سوی شورا انتخاب نمیشدند. ضمن اینکه تا امروز مدرک و سندی مبنی بر اینکه آقای مکارم اقدام خلاف قانون انجام داده باشند ارائه نشده است و تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد، به عقیده ما دلیلی وجود ندارد که ایشان در مسند سرپرستی یا شهردار تهران حضور داشته باشند.»
این نماینده پیشین مجلس در خصوص فشارهایی که بر شهردار تهران وجود دارد، اظهار کرد: «به عقیده من تفاوتی ندارد چه کسی شهردار تهران باشد موضوع این است که جریان رقیب با تمام توان تلاش خواهد کرد که همانطور که عرصه را بر آقای نجفی تنگ کرده بود، شرایط را برای شهردار آینده هم تحت تاثیر قرار دهد و همچنان فشارهایشان را به شهرداری ادامه خواهند داد. آنها مشکلشان با شهردار نیست، تنها دغدغهشان این است که بتوانند به نوعی جریان اصلاحات را ناکارآمد جلوه دهند. به عقیده من این یک تقابل با یک جریان سیاسی است و شخص شهردار صرفا یک بهانه و وسیله است.»
قنبری در پایان گفت: «به عقیده من با حضور هرکدام از این افراد در شهرداری تهران تغییر خاصی در نحوه و چیدمان مدیریتی اصلاحطلبان ایجاد نخواهد شد. اما با اینحال امیدوار هستم که بتوانند نیروهایی که از دوره قبل در شهرداری باقی ماندهاند و در کار شهرداری تهران کارشکنی میکنند را از ساختار این سازمان خارج کنند و نیروی کارآمد که همسو با برنامههای شهردار آینده است را جایگزین کنند.»