پشت پرده انتشار فیلم محرمانه در مجلس
البته ما در اين مرحله فعلا خواستار توضيحات و ارايه اطلاعات لازم شدهايم. اما از آنجا به لحاظ قانوني، مجلس قادر به پرسش از سپاه پاسداران و زيرمجموعههاي آن، ازجمله اطلاعات سپاه نيست، قاعدتا از وزير دفاع به عنوان متولي مباحث دفاعي كشور در اين رابطه توضيح خواستيم.
ماجراي جلسه سوال جواد كريميقدوسي، نماينده عضو جبهه پايداري مشهد از جواد ظريف وزير امور خارجه هنوز با وجود سپري شدن چند روز همچنان ادامه دارد و در يكي از آخرين تحولات، عليرضا رحيمي، عضو اصلاحطلب كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس از طرح نخستين سوال از وزير دفاع از دولت دوازدهم در اين رابطه خبر داد و گفت كه امير حاتمي قرار است در آينده نزديك با حضور در مجلس به سوال او و ٣١ نماينده ديگر درباره علت پخش مستند محرمانه توسط كريميقدوسي در صحن علني مجلس توضيح دهد.
به گزارش اعتماد، اين سوال اما درحالي مطرح شده كه روز گذشته و درست يك روز پس از طرح آن توسط رحيمي، خبرگزاري فارس نيز نسخه كامل اين فيلم مستند را روي خروجي خود قرار داد و حال مستند محرمانهاي كه بهگفته رحيمي پيش از اين، توسط اطلاعات سپاه در كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي و آن هم بهصورت محرمانه پخش شده، بطور گسترده منتشر شده و حالا نهتنها اعضاي كميسيون امنيت ملي و باقي نمايندگان مجلس، بلكه هر مخاطب ايراني و خارجي قادر به دانلود و تماشاي آن است. حال آنكه بهگفته رحيمي، اتهاماتي در اين مستند عليه برخي افراد مطرح شده، بدون آنكه امكان دفاع براي آنها فراهم باشد. رحيمي كه خود در هيات رييسه مجلس نيز عضويت دارد اما با استناد به ماده ٧٨ آييننامه داخلي مجلس ميگويد كه بايد فرصت دفاع براي اين افراد فراهم شود و مهمتر از آن، تاكيد دارد كه وزير دفاع به عنوان متولي مسائل دفاعي و امنيتي بايد پاسخگوي انتشار اين فيلم باشد.
اخيرا با تهيه يك طرح سوال با ٣١ امضا از وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح درباره پخش فيلم مستندي درجريان سوال جواد كريميقدوسي نماينده عضو جبهه پايداري مشهد از جواد ظريف وزير امور خارجه در نشست علني روز يكشنبه همين هفته خبر داديد، در اين رابطه توضيح ميدهيد؟ انگيزهتان از طرح اين سوال چيست؟
ببينيد، از آنجا كه اين فيلم مستند پيش از اين در يكي از جلسات كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس و در جريان رسيدگي به موضوع دوتابعيتيها پخش شده و رسما اعلام شد كه اين فيلم محرمانه بوده و نبايد مفاد و جزييات آن در فضاي افكار عمومي اعلام شود، قاعدتا انتشار آن در صحن علني و متعاقبا در رسانهها جاي تعجب داشت. بنابراين مسوولان مربوطه بايد هم درمورد نحوه دسترسي به اين فيلم و هم علت انتشار آن به مجلس توضيح دهند. نكته ديگر اين است كه متاسفانه در جلسه روز يكشنبه، فضاي سوال از وزير تبديل به فضاي محاكمه و دادگاه شد و در ادامه موارد و اتهاماتي نسبت به برخي افراد مطرح شد و حال آنكه اين افراد در صحن حضور نداشته و طبيعتا قادر به دفاع از خود نبودند. به هر حال فيلمي كه در كميسيون امنيت به عنوان سندي محرمانه مطرح ميشود، بايد مورد ملاحظات امنيتي باشد و نمايندگان نبايد درجه محرمانگي اين اسناد را ناديده بگيرند.
تهيهكننده اين فيلم چه نهادي بوده و فيلم توسط چه كسي در كميسيون پخش شد؟ به نظر ميرسيد بخشهايي از اين فيلم، بهخصوص آن قسمتي كه در صحن هم پخش شد، مربوط به بازجوييهاي آقاي دري اصفهاني بوده است.
البته اشارهاي به تهيهكننده فيلم نشد اما به عنوان مستند اطلاعات سپاه و توسط مسوولان اين نهاد در كميسيون پخش شد.
نكته ديگر درباره اختلافنظر وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه درباره آقاي دري اصفهاني است. آيا در اين رابطه بحثي نداشتيد؟
اتفاقا در همان جلسه مربوط به بحث دوتابعيتيها نمايندگان وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه حضور داشتند و درباره اين اختلافنظر نيز صحبت كرديم. بايد بگوييم كه اولا اين اختلافنظرها محل تاسف است و درثاني ضروري است هرچه سريعتر اين اختلافنظرها برطرف شود.
با اين حساب، چرا از وزير دفاع سوال كردهايد؟
البته ما در اين مرحله فعلا خواستار توضيحات و ارايه اطلاعات لازم شدهايم. اما از آنجا به لحاظ قانوني، مجلس قادر به پرسش از سپاه پاسداران و زيرمجموعههاي آن، ازجمله اطلاعات سپاه نيست، قاعدتا از وزير دفاع به عنوان متولي مباحث دفاعي كشور در اين رابطه توضيح خواستيم.
بنابر ماده ٧٩ آييننامه داخلي اگر چنين نسبتي عليه يك نماينده مجلس مطرح شود، آن نماينده ميتواند در همان جلسه يا جلسه بعد، به تشخيص رييس جلسه از خود دفاع كند. اما افرادي كه در اين فيلم مورد اتهام قرار گرفتند، نماينده نبودند. آيا آييننامه داخلي براي افراد عادي و كساني كه نماينده نيستند نيز امكان دفاع قائل است؟
بله! ماده ٧٨ آييننامه در اين رابطه است و تاكيد دارد اگر اشخاص غير از نمايندگان نيز در جلسه علني مورد اتهامي قرار بگيرند، ميتوانند بهصورت مكتوب از خود دفاع كنند و رييس جلسه متكلف است در اولين جلسه پس از ارايه دفاعيات، اين مساله را از تريبون مجلس و در صحن علني اعلام كند. درواقع همانطور كه ماده ٧٩ براي حفظ حريم نمايندگان لحاظ شده، ماده ٧٨ نيز حامي و مدافع حقوق افرادي غير از نمايندگان است كه احيانا در صحن علني مورد اتهام قرار ميگيرند.
اتفاقا آقاي ظريف در همان جلسه، در نامهاي كوتاه خطاب به آقاي پزشكيان كه آن زمان رياست جلسه علني را برعهده داشت، خواستار برگزاري يك جلسه علني براي ارايه توضيحات در رابطه با مسائل مطرح شده از سوي آقاي كريميقدوسي شد. تكليف چنين درخواستي به لحاظ آييننامهاي چيست؟!
در آييننامه اين مساله نيز پيشبيني شده و رييسجمهور و وزرا ميتوانند درصورتي كه نياز باشد مسائلي را براي مجلس بازگو كنند، درخواست خود براي تشكيل جلسه علني را تقديم هياترييسه كنند و هياترييسه نيز موظف به برگزاري اين جلسه بنابه خواست رييسجمهور يا وزراي متقاضي است. آقاي ظريف نيز در آن جلسه اعلام آمادگي كرد كه توضيحات تكميلي خود را ارايه كند كه اين روالي قانوني است.
باتوجه به اينكه شما در هياترييسه مجلس نيز عضويت داريد، آيا اين درخواست آقاي ظريف را در هياترييسه بررسي كرديد؟
هنوز فرصت به بررسي اين مساله نرسيده است اما به هرحال اين موضوع نيز در دستوركار هياترييسه قرار خواهد گرفت و متعاقبا تصميمات لازم اتخاذ خواهد شد. با اين حال، فارغ از درخواست آقاي ظريف، باتوجه به آنكه محتويات فيلمي كه پخش شد، نه جذابيتي براي نمايندگان داشت و نه قابليتي براي استناد و نه به لحاظ حقوقي قابلقبول بود، نمايندگان با راي خود در همان جلسه نظر خود را درباره اين اقدامات اعلام كردند. آنچنان كه اكثريت قابلتوجهي از نمايندگان با راي خود اعلام كردند كه سوال مطرح شده از سوي نماينده مشهد را وارد نميدانند و از توضيحات آقاي ظريف قانع شدهاند.