پای هشتگ «اژدهای هفت سر فساد» به میان آمد

اعتماد در گزارشی از جدال سه نماینده در فضای مجازی روایت کرد و نوشت: شاید مهمتر از آنچه صادقی و تاجگردون و امیرآبادی در اینستاگرام نوشتند، کامنتهایی بود که سایر کاربران درباره مباحث دوطرف این مذاکره پارلمانی در فضای مجازی نوشتند.
درست یک ماه پیش وقتی لایحه بودجه سال ۹۷ با تمام حواشی منحصربهفرد و کمنظیرش در تمامی سالهای پس از انقلاب در کمیسیون تلفیق مجلس بند به بند و تبصره به تبصره چکشکاری و تصویب میشد، زمانی که هنوز خیال مردم نسبت به افزایش یا عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی و عوارض خروج از کشور و سرنوشت یارانهها آسوده نشده بود و فضای جامعه بهشدت ملتهب و فکر و ذکر افکار عمومی یکسر معطوف بود به نحوه تصویب تبصرههای بعضا بحثبرانگیز لایحه بودجه دولت در کمیسیون تلفیق مجلس، انتشار خبر «ممانعت از دریافت سود سپرده از سوی قوای سهگانه» با استقبال گرم افکار عمومی مواجه شد و روزنامهها با تیتر درشت، صفحه یکشان را به مناسبت این گام بلند و مستحکم در مسیر شفافیت مالی آذین بستند.
به گزارش خبرآنلاین اما فارغ از اینکه به هر حال، هر مصوبهای ناظر بر ممانعت از امری برای قوای سهگانه فیالذاته حائز اهمیت خواهد بود، شاید دلیل اصلی که منجر به این سطح از توجه رسانهها و استقبال افکار عمومی از آن شد، به حواشی چندماه قبل درمورد ۶۳ حساب بانکی منتسب به رییس قوه قضاییه مربوط بود. حسابهایی که نخستینبار محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مردم تهران و رییس فراکسیون شفافسازی مجلس در تذکری در صحن آن را مطرح کرد و در ادامه با توجه به آنکه امکان طرح سوال مجلس از قوه قضاییه بنابر قانون وجود نداشت با طرح سوال از وزیر اقتصاد، خواستار روشنگری مبنای قانونی- شرعی افتتاح حسابهای سپرده توسط قوه قضاییه شد و در ادامه احمد مازنی، دیگر نماینده اصلاحطلب تهران نیز با تهیه طرح سوالی مشابه بههمراه ۱۶ نماینده دیگر، وزیر دادگستری را برای شفافسازی در این رابطه مورد سوال قرار داد.
همان زمان هیاتی متشکل از نمایندگان طیفهای سیاسی مختلف مجلس در جلسهای که بهابتکار قوهقضاییه برگزار شد، با آیتالله آملیلاریجانی در این رابطه تشکیل جلسه دادند تا از جزییات ماجرای این حسابها باخبر شوند.
با این حال، گام اصلی آنچنان که اشاره شد، زمانی بر زمین مستحکم شد که کمیسیون تلفیق بودجه ۹۷ در مصوبهای نهتنها قوهقضاییه، بلکه اساسا همه دستگاههای مشمول ماده ۲۹ قانون برنامه ششم و ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری، شامل قوای سهگانه، دانشگاهها، شرکتهای بیمه دولتی، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، بنیادها و نهادهای انقلاب و… را از سپردهگذاری کوتاهمدت و بلندمدت نزد بانکها و دریافت سود منع کردند. با این حال، وقتی مصوبه به صحن رسید، به سرنوشتی عجیب دچار شد.
تا آنجا که ابتدا نمایندگان حاضر در صحن با رایی نزدیک، با تصویب آن مخالف کرده و در ادامه با رایگیری مجدد آن را برای بررسی دقیقتر به کمیسیون تلفیق ارجاع کردند. نکته جالب آنکه علی لاریجانی، رییس مجلس در همان جلسه علنی که به رایگیری درباره این مصوبه اختصاص داشت، توضیح داده بود: درجریان بررسی این بند الحاقی کمیسیون تلفیق، صندوق توسعه ملی، صندوق شکوفایی و نوآوری و نهادهای شامل اصل ۱۱۰ قانون اساسی و دانشگاهها را باید مورد استثنا قرار دهد.
با این همه، ماجرا وقتی وارد دور جدیدی از حواشی رسانهای شد که غلامرضا تاجگردون، رییس کمیسیون بودجه که البته ریاست کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۷ را نیز برعهده دارد با انتشار تصویری از خود و محمود صادقی در صفحه اینستاگرامش نوشت: «نماینده محترم تهران دکتر محمود صادقی چون بهش گفتم امشب این موضوع را در صفحهام، میگذارم و یکی دو بار اظهارنظر ناصحیح از مصوبات کرده بود، برخلاف میلم این نکات را فقط در دفاع از خودم و کمیسیون تلفیق اعلام میکنم. ایشان رییس فراکسیون شفافیت مجلس است. امروز ۲ موضوع در صحن داشتیم. یکی بحث برگشت زمینهای تصرف شده غیرقانونی در دست اشخاص به دولت بود که با برخی افراد همراه بود و مخالف و دیگری هم شفافسازی حسابها معروف به حساب قوه قضاییه که ممتنع بود. باهاش صحبت کردم که چرا؟ توجیه نشدم و البته چیزی گفت که قبلا در توییتش گفته بود که من خارج از ادب میدونم و نمیگم.»
اصحاب رسانه و مخاطبان حرفهایتر اخبار پارلمان خوب میدانند اگر محمود صادقی ازجمله سلبریتیهای برجسته توییتر یا حداقل یکی از فعالترین سیاستمداران ایرانی فعال در توییتر فارسی باشد، غلامرضا تاجگردون نیز جایگاهی نسبتا مشابه در اینستاگرام دارد. تا آنجا که اگر صادقی هر روز حداقل یک توییت مینویسد، تاجگردون هم کمتر روزی را بدون انتشار پستی در اینستاگرام شب میکند.
چنان که حتی وقتی تروریستهای داعش به ساختمان پارلمان حمله کرده بودند و نمایندگان و خبرنگاران پارلمانی داخل محوطه صحن علنی محبوس بودند، تاجگردون از حضور خبرنگاران عکسی به یادگار گرفت و فیالمجلس در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد. در چنین شرایطی اما صادقی ترجیح داد از رسانه محبوب تاجگردون با او سخن بگوید و زیر همان پست، در قسمت کامنتها با هشتگ «اژدهای هفتسر فساد» توضیح داد: «این مصوبه ظاهر غلطاندازی دارد. ظاهرش این است که از کسانی که زمینها را به ناحق تغییر کاربری دادهاند پولش را به نرخ روز میگیرند ولی درواقع به زمینخواری و فساد مشروعیت میبخشد.»
صادقی در کامنتی دیگر به دومین بند موردنظر تاجگردون نیز اشاره کرد و نوشت: «درمورد بند الحاقی مربوط به واریزکردن سود حسابها به خزانه با اصل مصوبه موافق بودم ولی با استثناهایش موافق نبودم. معمولا در مجلس وقتی میخواهند یک مصوبه را هوا کنند، شعبدهبازی میکنند. یکی اخطار میدهد، یکی تذکر میدهد، یکی پیشنهاد حذف میدهد من به یک اخطار که مشکوک بود رأی ممتنع دادم.
آخر هم چون استثناها رسید به جایی که دستگاههای مأذون از طرف مقام معظم رهبری را هم استثنا کردند، کلا رأی منفی دادم، نه ممتنع! فکر میکنم مخبر محترم خبرها را برای دوست عزیزم دقیق ارسال نکرده!اما این پایان ماجرا نبود.
درحالی که اصل موضوع آگاهی تاجگردون از محتوای رای یک نماینده مجلس، به خودی خود سوالبرانگیز بود، و به نظر میرسید، دسترسی و اطلاع ازاین مساله صرفاً برای اعضای هیات رییسه، آن هم بهصورت غیرقانونی ممکن باشد، روزگذشته احمد امیرآبادی فراهانی ازجمله دبیران هیات رییسه مجلس نیز بار دیگر در اظهارنظری مشابه آنچه تاجگردون گفته بود، محمود صادقی را مورد حمله قرار داد. این نماینده اصولگرای قم در مجلس در بخشی از تذکر شفاهی خود در نوبت بعدازظهر روز گذشته مجلس اعلام کرد: «یکی از همکاران دیروز فرمودند که چرا نهادهای مأذون از رهبری از واریز سود حسابهای خود به خزانه معاف میشوند. درحالی که ایشان روز رایگیری درمورد واریز سود حسابهای قوه قضاییه به خزانه مخالفت کرد و این موضوع با فاصله یک رأی، تصویب نشد. جالب نیست که رفتار ما با صحبتهای ما تفاوت داشته باشد.»محمود صادقی نیز دقایقی بعد در پستی در صفحه اینستاگرامش به این اظهارنظر امیرآبادی واکنش نشان داد و در یادداشتی کوتاه با عنوان «توضیح درباره شبههافکنی یکی از همکاران گرامی» ذیل همان هشتگ «اژدهای هفتسر فساد» نوشت: «مصوباتی که ظاهرشان ضدفساد است ولی در واقع به فساد مشروعیت میدهند؛ به قول فقها و حقوقدانان «تخصیص اکثر قبیح است».
این مصوبه اگر بدون استثنا تصویب میشد، خوب بود. اما وقتی بسیاری از دستگاهها، مخصوصا قوه قضاییه، را از آن استثنا کردند، عملا به ضد خودش تبدیل شد. مصوبه پیشنهادی آقایان سرانجامش این شد: دستگاههایی که به هر عنوان سپردهگذاری میکنند، موظفند سودش را به خزانه واریز کنند به استثنای دستگاههای مأذون از طرف رهبری؛ به عبارت دیگر به استثنای قوه قضاییه! آقای امیرآبادی! با این مصوبه به کار غیرقانونی قوه قضاییه لباس قانونی پوشاندید. انشاءالله که نیت خیر داشتهاید!»
به هر تفسیر، فارغ از آنکه در این بحث و جدل مجازی کدام طرف محق است و کدامیک نه، به نظر میرسد نکتهای که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، این استفاده بهجای سیاسیون از فضای مجازی باشد. فضایی که حالا وسیلهای شده برای نزدیکتر کردن وکلای مجلس و موکلانشان. چراکه شاید مهمتر از آنچه صادقی و تاجگردون و امیرآبادی در اینستاگرام نوشتند، کامنتهایی بود که سایر کاربران درباره مباحث دوطرف این مذاکره پارلمانی در فضای مجازی نوشتند.