۱۳ ساعت نفسگیر در قلب افغانستان
![١٣ ساعت نفسگير در قلب افغانستان](https://baztab.ir/wp-content/uploads/2018/01/48-30.jpg)
صبح روز یکشنبه آنچه بیش از هر چیزی توجه مردم در کابل را به خود جلب میکرد، ستونی غلیظ دودی بود که از هتل اینترکنتیننتال برمیخاست و از هر نقطهای در شهر دیده میشد. آنهایی که شب گذشته از اخبار مطلع نشده بودند، خیلی زود دریافتند که حمله تروریستی به این هتل بینالمللی در پایتخت افغانستان در شامگاه روز شنبه، شب خونینی را برای این شهر رقم زده است.
این حمله بعد از نزدیک به ۱۳ ساعت درگیری و با کشتهشدن آخرین مهاجم به دست نیروهای امنیتی افغانستان پایان یافت. با این حساب، این حمله که ساعت ۹ شامگاه روز شنبه آغاز شده بود تا ساعت ۱۰ روز یکشنبه به طول انجامیده است. طالبان بلافاصله با انتشار بیانیهای مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.
در ادامه نیز نجیب دانش، سخنگوی وزارت کشور افغانستان، در یک نشست خبری شمار کشتهشدگان را شش نفر اعلام کرد، اما احتمال افزایش آمار کشتهشدگان به علت وخامت حال برخی از مجروحان وجود دارد. در بین کشتهشدگان نام یک خارجی نیز دیده میشود. طبق اعلام وزارت کشور افغانستان، خارجی کشتهشده در این حمله یک زن بوده که جسد او در طبقه ششم هتل پیدا شده است؛ یعنی همان جایی که آخرین مهاجم به ضرب گلوله مأموران امنیتی کشته شده است.
به گزارش شرق، گویا در این حمله شش نفر ازجمله سه نیروی امنیتی نیز زخمی شدهاند. هتل اینترکنتیننتال در جریان جنگ داخلی و عقبنشینی شوروی و همچنین حمله آمریکا به افغانستان، به مأمنی امن برای روزنامهنگاران خارجی تبدیل شده بود.
عروسی علت تعویق حمله
بهنظر هدف از این حمله هدف قراردادن مقاماتی بوده است که برای شرکت در یک کنفرانس در این هتل گرد هم آمده بودند. بنا بر تأیید مقامات امنیتی، حدود ۳۴ مقام افغان به منظور شرکت در کنفرانسی از سوی وزارت ارتباطات در زمان حمله در هتل حضور داشتند. جالب اینکه طبق گفته ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، قرار بوده این حمله پنجشنبه صورت گیرد، ولی به علت برگزاری مراسم عروسی و جلوگیری از کشتار مردم بیگناه، این حمله به تعویق انداخته میشود.
حدود شش سال پیش نیز طالبان به این هتل حمله کرده بود. این حمله یک روز بعد از آن به وقوع پیوست که سفارت آمریکا در کابل نسبت به وقوع حملات تروریستی در هتلهای این شهر هشدار داده بود. عبدالرحمان ناصری، یکی از میهمانانی که برای حضور در کنفرانس در این هتل اقامت داشته، فردی است که لحظه ورود مهاجمان به هتل را دیده است.
او دراینباره به رویترز گفته است: آنها به زبان پشتو فریاد میزدند که «هیچکدامشان را زنده نگذارید» علاوه بر این با وقوع تیراندازی، انفجاری نیز در هتل به وقوع میپیوندد که شرایط را برای نیروهای امنیتی و افراد حاضر در هتل سختتر میکند. تصاویر تلویزیونی افرادی را نشان میدهد که در تلاش بودند تا با گرهزدن ملحفه، خود را از پنجره به خارج از هتل برسانند.
ابهامات اینترکنتیننتال
یکی از نکات سؤالبرانگیز درباره حمله شنبهشب، نحوه ورود مهاجمان به هتل است که بهنظر بدون مقاومت و واکنشی از سوی تیم حفاظتی صورت گرفته است. هرچند طبق گزارش رسمی، مهاجمان از طریق رستوران وارد هتل شدهاند، اما این نمیتواند همه قضیه را توضیح دهد. یکی از کارکنان هتل که نخواسته نامش فاش شود، به «آسوشیتدپرس» گفته که تیم حفاظتی بدون درگیری با مهاجمان محل را ترک کرده است.
لازم به توضیح است که این هتل لوکس بهشدت از سوی نیروهای امنیتی محافظت میشود و به همین دلیل از محبوبیت بالایی در میان خارجیها و همچنین مقامات افغان برخوردار است. طبق گفته آقای دانش، مسئولیت حفاظت از این هتل حدود سه هفته پیش به یک شرکت خصوصی واگذار شده بود. طبق اعلام وزارت کشور، تحقیقات درباره چگونگی ورود عناصر مهاجم به هتل در حال انجام است.
از دیگر سو، طبق اعلام شاهدان عینی، حتی بعد از اعلام پایان حمله از سوی مقامات دولتی، همچنان صدای شلیک و تیراندازی از داخل هتل شنیده میشده است که باید به دیگر ضدونقیضگوییها درباره حمله شنبهشب به هتل اینترکنتیننتال اضافه شود. به عنوان مثال، در حالی که طالبان تعداد مهاجمان را پنج نفر اعلام کرده، مقامات از کشتهشدن سه مهاجم خبر دادهاند. از دیگر سو، طبق اعلام شرکت هواپیمایی «کام ایر»، حدود ۴۰ نفر از کارکنان و خلبانان این شرکت هنگام حمله در هتل حضور داشتهاند که طبق اعلام برخی از منابع نزدیک به این شرکت، حدود ۱۰ نفر از آنها کشته شدهاند.
با این حساب، شمار کشتهشدگان بیشتر از شش نفر خواهد بود. علاوه بر این، طبق گفته شاهدان عینی، مهاجمان بعد از ورود به هتل و حمله به اتاق میهمانان، تعدادی از آنان را گروگان گرفته بودند که هیچ توضیحی درباره نحوه آزادسازی گروگانها از سوی مقامات رسمی داده نشده است.
ردپای پاکستان
اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان، در واکنش به حمله تروریستی شامگاه شنبه با اعلام اینکه این گروههای شبهنظامی از سوی کشورهای همسایه حمایت میشوند، خواستار انجام تحقیقاتی درباره این حمله شد. در بیانیه غنی اینطور آمده است: «مادامی که گروههای تروریستی از حفاظت امنیتی برخوردار بوده و در بهشتی امن به سر ببرند، این منطقه روی امنیت و ثبات را نخواهد دید». در مقابل، پاکستان که در هفتههای اخیر بارها از سوی ترامپ به حمایت از گروههای تروریستی همچون داعش و طالبان متهم شده است، ضمن محکومکردن این حمله، خواستار همکاری گستردهتر در مقابله با شبهنظامیان شد.
این حمله مدتی بعد از اعلام استراتژی نظامی جدید آمریکا در افغانستان صورت میگیرد که طبق آن مقرر شد بر تعداد نیروهای آمریکایی در این کشور افزوده شود. طالبان در واکنش به این تصمیم آمریکا، وعده داد که افغانستان را به گورستان سربازان آمریکایی تبدیل خواهد کرد. جالب اینکه در هفتههای گذشته، حوادث خونین دیگری نیز در افغانستان صورت پذیرفته است.
شنبه گذشته در شمال استان بلخ، شورشیان مسلح با یورش به منزلی که شماری از یک گروه شبهنظامی طرفدار دولت در آن جمع شده بودند، ۱۸ نفر را به قتل رساندند که از آن جمله میتوان به عبدالرزاق قادری، معاون فرمانده پلیس این استان، اشاره کرد. در غرب استان فرح نیز انفجار یک بمب کنار جادهای به کشتهشدن یک افسر ارشد پلیس و همچنین زخمیشدن چهار پلیس دیگر انجامید. طالبان مسئولیت هر دو حمله را برعهده گرفته است.
حمله به هتل اینترکنتیننتال در شرایطی به وقوع میپیوندد که بعد از حمله خونین ماه می که به کشتهشدن حداقل ۱۵۰ نفر در نزدیکی سفارت آلمان انجامید، تمهیدات امنیتی در این شهر افزایش یافته است. همین حالا نیز بخشهای زیادی از کابل از سوی بلوکهای بتونی و ایستهای بازرسی بهشدت حفاظت میشود اما این تمهیدات امنیتی بهنظر نمیتواند مانع از نفوذ مهاجمان مسلح به ساختمانهای عمومی و دولتی شود. بهنظر این مسئله میتواند بیشازپیش توانایی نیروهای افغان در برقراری نظم و و امنیت در این کشور را زیر سؤال برده و زمینه را برای مداخله بیشتر کشورهای خارجی فراهم کند.