ویروس کرونا گذرنامه چینی ندارد!
با شروع همه گیری یک ویروس نوپدید در چین و گسترش بالای آن و سپس صادر شدن آن به کشورهای دیگر، نفرت و بغض علیه چینی و آسیایی تباران در کشور آمریکا زیاد شده است. البته این گرایش منفی علیه اقلیتها و جوامع خاص دارای سابقه بوده و در حقیقت ترس و هراس عمومی را از یک وضعیت کنترل نشده نشان میدهد. موقعیتی که همه در آن در معرض خطرند و احساسات منفی نسبت به دیگران بازنمودی از ناتوانی در کنترل وضعیت است. در ایران نیز این نگاه منفی به چینیها به وجود آمده و ممکن است با توجه به گسترش سریع ویروس در ایران در آینده نیز نسبت به ایرانیان در کشورهای دیگر این انگارههای منفی شکل بگیرد.
این احساسات منفی و انگ و نفرتها باید کنترل شده و به جای آن احساساتی، چون همدلی و همبستگی تقویت شود.
در همین راستا CDC یا (مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها) یک دستورالعمل صادر کرده است که ترجمه آن را در زیر میخوانید:
در این روزها اکثریت مردم ایالات متحده در معرض خطر “اندک” ابتلا به ویروس کرونا از نوع Covid-۱۹ قرار دارند. با اینکه احتمال ابتلا اندک ارزیابی شده، اما بعضی از مردم درباره ابتلا به این بیماری نگران هستند. ترس و اضطرابی که میتواند منجر به ایجاد انگ و برچسب برضد چینی تباران و دیگر آمریکایی-آسیاییها بشود. برچسب زنی و تبعیض، زمانی اتفاق میافتد که مردم بیماریهای عفونی مانند کرونا Covid-۱۹ را با یک جمعیت و یا ملیت خاص مرتبط بدانند. حال آنکه همه آن قوم یا نژاد خاص در معرض خطر این بیماری نباشند. به عنوان مثال چینی-آمریکاییها و یا آسیایی-آمریکاییهایی در ایالات متحده زندگی میکنند و از کشور چین نیامده اند.
انگ و برچسب با خلق انزجار و خشم نسبت به مردم عادی به جای هدف گرفتن مشکل اصلی (یعنی بیماری) به همه مردم صدمه میزند. حال آنکه ما میتوانیم با ارائه حمایت اجتماعی مناسب با برچسب زنی مقابله کنیم و کمک کنیم تا افراد عادی صدمه نبینند. ما باید این عقیده را به چالش بکشیم که چینی تبار یا آمریکایی-آسیایی بودن احتمال ابتلا و انتشار ویروس را افزایش میدهد.
در همین راستا نکات زیر قابل توجه است:
نباید فراموش کرد مردمی با تبار آسیایی که به تازگی از مناطق در حال گسترش ویروس برنگشته اند و یا با کسی که مبتلا و یا مشکوک به ابتلای ویروس بوده، ارتباطی نداشته اند؛ نسبت به دیگران احتمال بالاتری برای ابتلا و گسترش ویروس را ندارند.
این احتمال وجود ندارد که ویروس، مردمی را از جمعیت یا قوم و یا زمینه نژادی خاصی مورد هدف قرار دهد.
ممکن است مردمی که تبار آنها به کشورهایی برمی گردد که شیوع ویروس در آن بالاست و در حال حاضر ساکن آمریکا هستند، درباره وضعیت دوستان و فامیل خود در آن مناطق نگران و مضطرب باشند. مواجهه با انگزنی اجتماعی ترس و اضطراب آنها را بیشتر میکند. حال آنکه حمایت اجتماعی در هنگام شیوع این بیماری میتواند به غلبه آنها بر این نگرانی کمک کند.
افرادی که ۱۴ روز پیش از مناطق مذکور بازگشته اند و هیچ علامتی نشان نمیدهند، به ویروس آلوده نشده اند و ارتباط با آنها باعث ابتلا به بیماری نمیشود.
افرادی که برای کمک به نواحی در حال گسترش ویروس سفر کرده اند، یک خدمت ارزشمند به همه ارائه داده اند، زیرا با کمک به مردم آن مناطق باعث شده اند که ویروس به مناطق دیگر گسترش نیابد.
کمک به مقابله با شیوع ویروس میتواند به صورت ذهنی و احساسی چالش برانگیز باشد. از همین رو این امدادرسانان به محض بازگشت نیاز به حمایت اجتماعی دارند.
علاوه بر این سخنگویان و مسوولان سلامت همگانی میتوانند با روشهای زیر با انگ زنی در دوران مبارزه با این ویروس مواجه شوند:
۱) حفظ حریم خصوصی و محرمانه نگه داشتن اطلاعات افرادی که خواستار مراقبتهای بهداشتی و درمانی هستند و کسانی که مورد آزمایش و بررسی قرارگرفته اند.
۲) هشدار و آگاهی به موقع در رابطه با خطر یا عدم خطر مواجهه با محصولات، افراد و مکانهایی که مردم ممکن است به آنجا بروند.
۳) افزایش آگاهی مخاطبان بدون ایجاد ترس در مردم درباره ویروس Covid-۱۹.
۴) اطلاعات دقیق درباره چگونگی گسترش ویروس به اشتراک گذاشته شود
۵) اعتراض علیه رفتارهای منفی شامل نوشتههایی علیه گروههای از مردم در شبکههای اجتماعی و یا تقاضاهایی برای اخراج و طرد برخی از افراد از فعالیتهای معمول، حال آن که هیچ خطری برای جامعه ندارند.
۶) لازم است که در رابطه با تصاویری که به اشتراک میگذارید، محتاط باشید و مطمئن شوید که این تصاویر کلیشهها و یا تصورات غلط از بیماری را تقویت نمیکند.
۷) با گروههایی که به آنها انگ زده شده، به صورت حضوری و یا از طریق شبکههای خبری و یا رسانههای اجتماعی همراهی و همدلی کنید
۸) اهمیت حمایت اجتماعی را برای افرادی که از چین برگشته اند و یا دوستان و خویشاوندانی در آن ناحیه دارند، یادآور شوید.