وقتی بیدلیل وزن کم کردهاید
کاهش وزن گاهی نتیجه بیشترشدن جنبوجوشتان است و گاهی هم حاصل مصرف دارویی خاص که بر سوختوساز بدنتان تاثیر گذاشته. اما از دستدادن ناگهانی بخشی از وزنتان، همیشه یک اتفاق بیاهمیت یا حتی خوشحالکننده نیست. شمایی که بدون هیچ تلاشی تنها در شش ماه وزن زیادی را از دست دادهاید، ممکن است به بیماری خطرسازی دچار شده باشید که سلامت و حتی جانتان را تهدید میکند.
کاهش وزن همیشه خطرناک نیست، اما بد نیست بدانید که بیماریهای حادی که در ادامه آوردهایم، میتوانند شما را هر روز لاغرتر کرده و با ایجاد چنین تغییری در بدنتان، به شما هشدار بدهند.
عضلاتتان تحلیل میروند؟
روند تحلیلرفتن عضلات از ۳۰سالگی شروع میشود، از چهل سالگی شدت میگیرد و از ۷۵سالگی به اوج خود میرسد. اغلب ما بعد از عبور از ۳۰سالگی بخشی از حجم توده عضلانی بدنمان را از دست میدهیم و با گذر سالها، عضلاتمان بیشتر و سریعتر تحلیل میروند. اما اگر شما به اندازه کافی پروتئین و ویتامین D دریافت نکنید، سرعت تخریب عضلاتتان چندبرابر میشود. کاهش وزن شدید، ممکن است بهدلیل از دسترفتن عضلات بدنتان باشد، پس آن را جدی بگیرید.
نمیخواهیم شما را بترسانیم، اما سرطان در بسیاری موراد، خودش را با کاهش وزن شدید نشان میدهد. افت ناگهانی وزن، یکی از ۱۵نشانه اصلی ابتلا به سرطان است. دلیل این اتفاق هم بالارفتن شدید متابولیسم بدن و کالریسوزی بیش از اندازه در بیماران سرطانی است. پس اگر اشتهایتان کم نشده، بیشتر از قبل فعالیت نمیکنید، اما وزنتان مدام پایینتر میآید، موضوع را با یک پزشک درمیان بگذارید.
تیروئیدتان پُرکار شده؟
کاهش ناگهانی وزن همیشه از ابتلا به یک مشکل کشنده خبر نمیدهد. در برخی موارد هم شما با پیگیری سریع موضوع میتوانید بدنتان را به وضعیت طبیعی برگردانید و آرامآرام وزنی که از دست دادهاید را جبران کنید. پُرکاری تیروئید یکی از شایعترین دلایل کاهش وزن شدید است. اگر به این مشکل دچار باشید، احتمالا تپش قلب هم آزارتان میدهد، تحمل گرما را ندارید، بیخواب هستید و موهایتان هم بیشتر از قبل میریزند.
زخم معده گرفتهاید؟
بیش از حد لاغر شدهاید و معدهدرد هم کلافهتان کرده؟ زخم معده میتواند اشتهایتان را کم کند، احساس سیری زودرس را به شما منتقل کند و جذب غذا در بدنتان را هم دچار اختلال کند. دردهای معدهتان را جدی بگیرید و قبل از آنکه بافت دستگاه گوارشتان به شکلی غیرقابل ترمیم تخریب شود، برای درمان مشکل، کاری کنید.
افسردهاید؟
افزایش یا کاهش ناگهانی وزن، ممکن است بهدلیل افسردگی، رخ داده باشد. اگر در عین کاهش شدید وزن، هیچ چیز خوشحالتان نمیکند، مدام به رختخواب پناه میبرید، انگیزه فعالیت و پیشرفت ندارید و دلتان میخواهد از همه دور شوید، سراغ یک روانپزشک بروید. یادتان نرود که بنا به آمار وزارت بهداشت، از هر چهار ایرانی، یک نفر به اختلالات روانی دچار است و بعید نیست که شما هم یکی از کسانی باشید که افسردگی، زندگی را برایش سخت کرده است.
قلبتان قرار است بایستد؟
نارسایی احتقانی قلب، زندگی را برای نزدیک به شش میلیون آمریکایی سخت کرده و در ایران هم تعداد مبتلایان به این بیماری کم نیست. وقتی قلب، خون را درست پمپاژ نمیکند و اکسیژن بهخوبی به بدن نمیرسد، وزن بدن هم بهسرعت پایین میآید. اگر شما هم به این بیماری دچار باشید، ممکن است تنها در شش ماه، ۵/۷درصد از وزن بدنتان را از دست بدهید.
دیابت دارید؟
دیابت نوع ۲ اغلب با افزایش وزن یا چاقی همراه است، اما کاهش وزن هم ممکن است یکی از علائم شگفتآور دیابت باشد. هنگامی که بدن از هورمون انسولین بهدرستی استفاده نمیکند، بدن از سوزاندن چربیها و ماهیچهها برای تامین انرژیاش استفاده میکند. بهجای نگرانشدن، بهتر است با یک آزمایش خون ساده، وضعیت قند خونتان را بررسی کنید و در صورت ابتلا به دیابت، با کمک متخصصان، راهی برای کنترل این بیماری پیدا کنید.
سلیاک نمیگذارد موادغذایی را جذب کنید؟
با یک سونوگرافی از رودههایتان وضعیت آن را بررسی کنید. نکند شما هم یکی از کسانی هستید که بهخاطر ابتلا به «سلیاک»، بدنشان توان جذب مواد مغذی را از دست داده است؟ سلیاک نوعی بیماری خودایمنی است که اگر به آن دچار باشید، باید دور موادغذایی حاوی گلوتن را خط بکشید، وگرنه رودههایتان در مواجهه با گلوتن، آسیب میبیند و فرایند جذب موادغذایی را متوقف میکند.
انگلها مهمان دستگاه گوارشتان شدهاند؟
موادغذایی آلودهای که در سفر سراغشان رفتهاید، ممکن است پای انگلها را به دستگاه گوارش شما باز کرده باشند. آب و خوراکیهای آلوده، اصلیترین عامل انتقال انگل هستند و در صورتی که به این مشکل دچار شده باشید، ممکن است کاهش وزن را هم تجربه کنید. البته در موارد حاد، انگلها شما را به تهوع یا اسهال و استفراغ هم دچار خواهند کرد.
زوال عقل شما را محاصره کرده؟
دمانس یا زوال عقل، یکی از وخیمترین وضعیتهایی است که افراد را با کاهش وزن روبهرو میکند. آلزایمر یکی از انواع دمانس است و فرد مبتلا به آن، آرامآرام توان برآوردهکردن نیازهای غذاییاش را از دست میدهد و به لاغری مفرط دچار میشود.
به بیماری کرون دچار شدهاید؟
یک التهاب مزمن دستگاه گوارش، میتواند شما را به سوءتغذیه و کاهش وزن ناشی از آن دچار کند. بیماری سلیاک و زخم معده، تنها بیماری گوارشی نیستند که منجر به کاهش وزن میشوند. وقتی به بیماری کرون دچار باشید، موادغذایی از طریق رودههایتان بهخوبی جذب نمیشوند. زخم دهان و معده از نشانههای ابتلا به بیماری کرون است و درد هنگام غذاخوردن هم به شما میگوید که باید از یک متخصص گوارش کمک بگیرید.
آرتریت روماتوئید سراغتان آمده؟
«آلرتریت روماتوئید» یک بیماری التهابی مزمن است که باعث احساس درد و خشکی در مفاصل شما میشود، اما این بیماری میتواند کاهش وزن ناخواسته را هم بههمراه بیاورد. در بدن مبتلایان به این بیماری، نوعی پروتئین خاص افزایش پیدا میکند و این اتفاق سوختوساز بدنشان را هم بالا برده و زمینه را برای سریعتر سوزاندهشدن چربیها فراهم میکند.
لوپوس به بدنتان حمله کرده؟
«لوپوس» به بیماری خودایمنی گفته می شود که روی بسیاری از قسمتهای بدن تاثیر میگذارد. طبق آمار جهانی از هر ۱۰ هزار نفر تقریبا سه نفر به این بیماری مبتلا میشوند. وقتی از بیماری لوپوس صحبت میکنیم، نمیتوانیم تنها به یک نشانه اشاره کنیم، چراکه این بیماری در بعضی از افراد فقط یک سیستم بدن مانند پوست را نشانه میگیرد و به بروز بثورات پوستی منجر میشود و در عدهای دیگر، سایر قسمتهای بدن را هم درگیر میکند. وقتی لوپوس دستگاه گوارش، کلیه و سایر اندامهای بدن را تحتتاثیر قرار میدهد، فرد کاهش وزن ناگهانی را تجربه میکند.
کمبود روی دارید؟
کمبود روی که به کاهش اشتها و وزن منجر میشود، یکی از مشکلات شایعی است که سلامت افراد، بهویژه گیاهخواران را تهدید میکند. اگر در عین کاهش وزن، دهانتان هم بدمزه و بدطعم شده، موضوع را با پزشکتان درمیان بگذارید. احتمالا با مصرف بیشتر گوشتقرمز، مرغ، لوبیا و آجیل مشکلتان برطرف خواهد شد.