وزیر خارجه جدید عراق ؛ میانجی بزرگ ایران و آمریکا؟

وزیر خارجه جدید عراق در روزهای ابتدایی با استقبال ایران و امریکا و تبریک همتایان خود روبرو شد. شرایط پیش رو نشان خواهد داد عراق به کدام سو می رود.
عادل عبدالمهدی نخست وزیر جدید عراق بالاخره توانست تشکیل دولت دهد. هر چند عدم رای اعتماد به برخی وزرای کلیدی، وضعیت شکننده ای را برای عراق ایجاد کرده است اما این روند می تواند شروعی دوباره برای عراق باشد.
به گزارش نامه نیوز، پنج ماه از انتخابات در عراق و کش و قوس فراوان آن گذشته است و عاقبت مردم عراق کمکم شاهد تشکیل دولت جدید است. عادل عبدالمهدی، نخستوزیر جدید این کشور که بعد از ماهها رایزنی و تشکیل ائتلافهای پارلمانی نهایتا به عنوان نخستوزیر معرفی شد، چهارشنبه شب اعضای کابینه خود را به پارلمان عراق معرفی کرد. وضعیت جدید عراق مخصوصا سیاست خارجی عراق می تواند تحولات تازه ای را شاهد باشد. محمد علی الحکیم به عنوان وزیر خارجه عراق انتخاب شده است.
۱- از میان ۲۲ عضو کابینه، سرنوشت ۸ وزارتخانه از جمله وزارتخانههای دفاع، دادگستری و کشور همچنان نامشخص است و گروههای رقیب عراقی هنوز بر سر آنها به توافق نرسیدهاند. عادل عبدالمهدی گزینههای مورد نظر خود برای هر ۲۲پست کابینه را معرفی کردهبود، اما با اختلافنظرهایی که در مورد عضویت سیاستمداران نزدیک به حشدالشعبی از یک سو و اتهام فساد اقتصادی و وابستگی به حزب بعث از سوی دیگر به برخی از وزرای پیشنهادی او وارد شد، ۸ پست مهم وزارتی خالی ماند.
۲- پست وزارت خارجه عراق از گذشته اهمیت فوق العاده ای داشته و حالا فرد انتخاب شده می تواند کار خود را شروع کند. محمدعلی الحکیم، وزیر امور خارجه جدید متولد ۱۹۵۲ در شهر نجف اشرف است و شاید چهره ای است که می تواند با تحولات جدید عراق همسان باشد.
۳- او از خاندان برجسته حکیم در عراق است اما از لحاظ منش سیاسی و اعتقادی سکولار است و ارتباطی با شاخه سیاسی خانواده حکیم ندارد.
۴- الحکیم در دولت ایاد علاوی وزیر ارتباطات بود. وی مدرک کارشناسی در رشته آمار از دانشگاه بغداد، در علوم کامپیوتر از دانشگاه بیرمنگام در انگلیس و دکترای مدیریت اطلاعات از کالیفورنیای جنوبی دارد.
۵- وی قبل از تصدی وزارت امور خارجه، معاون آنتونیو گوترش، دبیرکل فعلی سازمان ملل در امور اقتصادی و اجتماعی غرب آسیا بوده و پیش از آن نیز نماینده عراق در سازمان ملل بوده است. او از چهرههای سکولار و افراد نزدیک به ایاد علاوی محسوب میشود.
۶- اینکه او در رقابتهای منطقه ای و بین المللی به ایران نزدیکتر است یا امریکا، هنوز زود است به این سوال پاسخ داد. عراق به شکل کلی با وضعیت جدیدی روبرو است که تحولات آتی می تواند روند شکلگیری منافع ملی و چینش سیاستهای آن را شکل دهد.
۷- رایزنیهای پیش از برگزاری جلسه رای اعتماد باعث شد تا عادل عبدالمهدی از معرفی تعدادی از نامزدهای مورد نظرش برای وزارتخانههای مهم صرف نظر کند. فالح الفیاض که پشتیبانی گروههای مقاومت شیعه و فهرست فتح به رهبری هادی عامری را پشت خود میدید به عنوان وزیر کشور معرفی شدهبود، اما از رسیدن به این مقام باز ماند.