واکنش به سفر هیأت آمریکایی به دمشق
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به گزارشهای پیشتر منتشرشده درباره سفر یک هیأت آمریکایی به دمشق واکنش نشان داد.
«هیثر ناوئرت»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری چهارشنبه با عباراتی مبهم و نامفهوم درباره گزارشهای پیشتر منتشرشده در خصوص سفر یک هیأت امنیتی آمریکایی به دمشق اظهارنظر کرد.
روزنامه «الاخبار» روز سهشنبه به نقل از منابع آگاه از سفر یک هیأت آمریکایی به ریاست یک افسر بلندپایه آمریکایی به دمشق در یکی از شبهای هفته پایانی ژوئن گذشته با یک هواپیمای اماراتی خبر داد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره این گزارش گفت: «ما این گزارشها را دیدهایم. این هیچ واقعیتی که ما از آن باخبر هستیم را منعکس نمیکند. این تنها چیزی است که میتوانم بگویم. ما آن گزارش را دیدهایم؛ [این گزارش] چیزی که دولت آمریکا در حال حاضر به دنبال آن است را پوشش نمیدهد.»
روزنامه الاخبار نوشته بود افسر آمریکایی با «علی مملوک» رئیس دفتر امنیت ملی سوریه دیدار کرده است. بنا بر این گزارش، هیأت آمریکایی در این سفر به دمشق پیشنهاد داده در صورت خروج مستشاران نظامی ایران از سوریه، نیروهای آمریکایی هم سوریه را ترک کنند.
با این وجود، مملوک در پاسخ به این پیشنهاد، آمریکا را «نیروی اشغالگر» توصیف و بر روابط مستحکم میان دمشق و تهران تأکید کرده است. رئیس دفتر امنیت ملی سوریه پیشنهاد مشارکت آمریکا در طرحهای اقتصادی شرق سوریه را هم رد و عنوان کرده که اولویت سوریه همکاری با کشورهای «دوست و همپیمان» است.
هیثر ناوئرت در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر اینکه آیا اطلاعی از دیدار میان مقامهای دولت آمریکا و دولت سوریه دارد گفت: «من درباره چنین دیداری اطلاعی ندارم.»
با گذشت ساعاتی از انتشار گزارش الاخبار خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ائتلاف حامی «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه، انجام این دیدار را تایید کرده و نوشته است که هیأت آمریکایی شامل مقامهای امنیتی و اطلاعاتی بوده است.
دو مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا هم که خواستهاند نامشان فاش نشود، به رویترز گفتهاند که «گفتوگوهایی با اعضای رژیم اسد در جریان است.» این مقامها هدف این گفتوگو را بیرون راندن داعش از سوریه، اطلاع از وضعیت ذخایر ادعایی مواد شیمیایی دولت سوریه و پیگیری وضع «آستین تایس» خبرنگاری که آمریکا مدعی است در بازداشت دولت سوریه به سر میبرد، عنوان کردهاند.
رویترز نوشته است: «منابع منطقهای به رویترز گفتهاند که اغلب جزئیات گزارش الاخبار صحیح است.»
از زمان آغاز ناآرامی در سوریه در سال ۲۰۱۱، مقامهای آمریکایی به ندرت به این کشور سفر کردهاند. واشنگتن از حامیان اصلی گروههای معارض مسلح دولت سوریه بوده و در حال حاضر بخش وسیعی از خاک این کشور را به بهانه مبارزه با داعش اشغال کرده است.
با این وجود، با مشخص شدن طرف پیروز این درگیری و ناکامی غرب در تغییر نظام سوریه، واشنگتن به مرور سمت کاهش حضور نظامی در این کشور حرکت کرده است.
به گزارش فارس:«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا سال گذشته دستور توقف برنامه آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) برای تسلیح و آموزش معارضین سوریه را صادر کرد. او چند ماه پیش هم گفت امیدوار است که نیروهای آمریکایی زودتر «به خانه بازگردند.»