واریزمستمری به حساب مددجویان غیرقانونی است/ احتمال انتقال حساب مددجویان به صندوق امام ولایت
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) با بیان اینکه مستمری مددجویان طی 8 ماهه گذشته از سوی سازمان هدفمندی یارانه به مددجویان پرداخت میشود، گفت: این موضوع کاملا غیرقانونی است، زیرا مستمری مددجویان باید در اختیار کمیته امداد قرار گرفته و از طریق این ارگان به دست مددجویان برسد.
به گزارش ایسنا، حجتالله عبدالملکی امروز دوشنبه در یک نشست خبری که در کمیته امداد برگزار شد، اظهار کرد: اضافه مستمری که امسال به تصویب رسید، در ماه به بیش از 230 میلیارد تومان میرسد. اگر دولت واریز مستمری مددجویان به کمیته امداد بدهد، این مبلغ در صندوق کمیته امداد متمرکز میشود.
وی افزود: اگر یارانه و مستمری هر خانواده در صندوق کمیته امداد متمرکز شود، همین مبالغ میتواند پشتوانه و ضمانت بانکی مددجویان برای دریافت تسهیلات در بانکهای مختلف باشد.
انتقال حساب یارانه مددجویان به صندوق امام ولایت
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد در مورد تاسیس صندوق ضمانت بانکی تسهیلات مددجویان به عنوان یک امر ضروری اظهار کرد: عمده تسهیلات مددجویان از طریق شبکه بانکی صورت میگیرد و طبیعی است که از مددجویان برای دریافت وام درخواست ضامن کنند. خوشبختانه با کمک هیاتهای مدیره بانکها سقف تسهیلات از 15 میلیون تومان به 20 میلیون تومان افزایش یافت که این افزایش مبلغ وام با یک ضامن صورت میگیرد اما همان یک ضامن هم در برخی موارد برای مددجو مشکلزا است.
عبدالملکی افزود: برای زنان سرپرست خانوار و یا کسانی که در اقوام و نزدیکان کارمند رسمی که بتواند گواهی کسر حقوق داشته باشد، ندارند، تامین ضمانت برای بانکها بسیار دشوار است. در بسیاری از موارد مددجو نمیتواند ضامن پیدا کند.
وی با بیان اینکه مددجویان کمیته امداد علیرغم اینکه از قشر مستضعف جامعه هستند اما بسیار به اخلاق پایبندی دارند گفت: این افراد قسط وام خود را به موقع پرداخت میکنند. در چنین شرایطی نیازمند ایجاد صندوق به منظور تامین ضامن برای مددجویان هستیم.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با اشاره به اینکه مدلهای خارجی و داخلی صندوق ضمانت بانکی تسهیلات مددجویان را بررسی کردهایم، گفت: برای فعالیت موفق این صندوق لازم است منابع مالی از سوی دولت در این صندوق گنجانده شود تا بتوانیم آن را تاسیس کنیم. همچنین از وزارت اقتصاد و سازمان خصوصیسازی درخواست این را داریم که مدیریت سهام عدالت مددجویان را به کمیته امداد واگذار کنند. در شرایط حاضر سهام عدالت مددجویان در شرکتهای مختلف پراکنده و پخش است. در حالی که میتوانیم این مبالغ را در یک جا مدیریت کرده و سوداوری آن را بالا ببریم تا از این محل برای گواهی ضمانت مددجویان استفاده کنیم.
عبدالملکی با اشاره به اینکه صندوق امام ولایت وابسته به کمیته امداد امسال با مجوز بانک مرکزی کار خود را شروع کرد، گفت: سعی داریم حساب یارانه مددجویان از بانکهای مختلف به صندوق امام ولایت منتقل شود. این صندوق به صورت قرضالحسنه کار میکند و فقط به مددجویان تسهیلات ارائه میدهد و منابع آن از سوی کمیته امداد تامین میشود. در نتیجه اگر صندوق امام ولایت حمایت شود، مددجویان میتوانند برای بخش ضمانتی نیز از این صندوق استفاده کنند. برای دستیابی به این امر مهم نیاز به تمرکز حسابهای یارانه مددجویان در این صندوق داریم.
ایجاد 75 هزار فرصت شغلی در هشت ماهه امسال
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد در ادامه با اشاره به اینکه بیش از 1.5 میلیون طرح اقتصادی از سال 1374 تا پایان سال 1395 توسط کمیته امداد ایجاد شده است، گفت: از زمانی که طرحهای اشتغالزایی در کمیته امداد به صورت سیستماتیک آغاز شد و معاونت اشتغال در این سازمان ایجاد شد که این موضوع به سال 1374 برمیگردد، تا پایان سال گذشته، 1.5 میلیون طرح اقتصادی از سوی کمیته امداد ایجاد شد.
به گفته عبدالملکی از طریق ایجاد 1.5 طرح اقتصادی، حدود 700 هزار خانوار خودکفا شده و از پوشش کمیته امداد خارج شدند. موارد زیادی داریم که این خانوارها توانستند بعد از دستیابی به استقلال مالی، تکفل خانوادههای محروم را نیز برعهده بگیرند.
وی با تاکید بر اینکه 1.5 میلیون طرح اقتصادی ارزش افزوده قابل توجهی در تولید ملی ایجاد کرده است، گفت: قشر مستضعف پتانسیل آن را دارد که به عنوان موتور محرکه کشور در حوزه اقتصادی فعالیت کند و اگر نیازمندیهای تولیدی را در اختیار آنها قرار دهیم، میتوانند نقش موثری در اقتصاد کلان کشور ایفا کنند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد اظهار کرد: در برنامه ششم بر ایجاد 14 هزار فرصت شغلی به صورت سالیانه تاکید شده است. براساس بررسیهای سال 95، 900 هزار نفر افراد تحت پوشش کمیته امداد توانایی و استعداد اشتغال را دارند، بنابراین طبق برنامه ششم قرار است مجموعا 700 هزار فرصت شغلی ایجاد شود که برای تحقق این امر نیازمند ایجاد سالانه 140 هزار فرصت شغلی هستیم.
عبدالملکی با اشاره به اینکه در هشت ماهه اول امسال بیش از 65 هزار فرصت شغلی ایجاد شده است، گفت: 10 هزار فرصت شغلی نیز از محل کاریابی ایجاد شده است که مجموعا به 75 هزار شغل میرسد. معمولا عمده عملکردها در زمینه ایجاد فرصتهای شغلی در نیمه دوم سال اتفاق میافتد.
وی تاکید کرد: اگر بانکها همکاری کنند تا آخر امسال میتوانیم 140 هزار فرصت شغلی را ایجاد کنیم. عملکرد هشت ماهه امسال نسبت به سال گذشته 95 درصد رشد داشته است.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با بیان اینکه سعی داریم در زمینه اشتغالزایی برای مددجویان یک تحول ایجاد کنیم، گفت: تقویت حوزههای دانشبنیان در اشتغالزایی یکی از محورهای مهم است. تاکنون بسیاری از مشاغل در زمینه کشاورزی، دامداری بوده است اما سعی داریم طرحهای دانشبنیان بیشتری اجرا کنیم. کمیته امداد در حال حاضر 72 هزار دانشجوی را تحت پوشش دارد که از این تعداد 5000 نفر آنها نخبه و استعداد درخشان هستند. همچنین 150 نفر از دانشآموزان تحت پوشش کمیته امداد در کنکور 96، رتبه زیر 1000 کسب کردند. افزون بر اینها چندین هزار فارغالتحصیل لیسانس و فوق لیسانس تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند همه اینها نشان میدهد که ظرفیت ایجاد شغلهای دانشبنیان در بین مددجویان وجود دارد.
عبدالملکی افزود: مشاغل دانشبنیان میتوانند در ایجاد درآمد بالا و اشتغال پایدارتر موثر باشند. همچنین این مشاغل در راستای اقتصاد مقاومتی و اثرگذاری مستضعفان در اقتصاد کشور کمک کند.
وی با بیان اینکه نظام اشتغال در کمیته امداد به سمت خوشههای شغلی حرکت میکند، گفت: تاکنون بیشتر مشاغل خرد بودند و سعی داریم خوشههای اشتغال با استعداد مددجویان و ظرفیت منابع کشور ایجاد کنیم.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) با تاکید بر اینکه کمیته امداد زنجیره ایجاد یک شغل پایدار را پیگیری میکند، گفت: برخلاف اغلب دستگاههای اجرایی کشور که تنها به دادن وام اکتفا میکنند، اشتغالزایی در کمیته امداد طی هفت مرحله صورت میگیرد. مرحله اول مزیتسنجی، مرحله دوم استعدادسنجی مددجویان و مرحله سوم مشاوره شغلی متناسب با ظرفیت منطقه و استعداد مددجو است. همچنین در مرحله چهارم اعزام مددجو به دوره آموزشی صورت میگیرد به طوری که سالانه بیش از 30 میلیارد تومان برای بخش آموزشی مددجویان مصرف میشود.
عبدالملکی ادامه داد: در مرحله بعدی مددجویان دو شاخه میشوند. افرادی که توانمندی کار اقتصادی دارند، به موسسات کاریابی معرفی میشوند تا فرصت اشتغال آنها در کارخانجات و شرکتها و ادارات ایجاد شود. اما کسانی که توانسنجی انجام کار اقتصادی دارند، به پروسه دریافت وام میرسند. بعد از دریافت وام با کمک ناظران طرح اقتصادی آغاز میشود. 890 نفر ناظر در سراسر کشور حضور دارند که بر عملکرد فردی که وام گرفته است نظارت میکنند، تا مبلغ وام دریافتی تنها در محل طرح استفاده شود. این طرحهای اقتصادی تا سه سال تحت نظارت هستند و مراقبتهای فنی از آنها صورت میگیرد.
وی گفت: در مرحله آخر پایدارسازی اشتغال صورت میگیرد. در این مرحله ناظران در مورد طرحهایی که نگران هستند که ممکن است راکد شود پیشنهاداتی برای نجات زودهنگام طرح ارائه میدهند. دورههای آموزشی پایدارسازی از جمله این پیشنهادات است، یا ممکن است در صورت نیاز مددجو، تسهیلات جدیدی دریافت کند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته در پاسخ به این پرسش که هر طرح اقتصادی چه تعداد شغل ایجاد میکند، گفت: برخی از طرحهای اقتصادی بیش از یک شغل ایجاد میکنند و برخی از طرحها نیز توسعه ای هستند بنابراین به طور متوسط میتوان گفت هر طرح یک شغل ایجاد میکند.
به گفته عبدالملکی ارزیابی مشاغل قبل از دادن وام در چهار بخش ارزیابی بازار، ارزیابی مالی، ارزیابی فنی و ارزیابی ریسک انجام میشود و بعد از این مرحله فرد برای دریافت وام معرفی میشود. بیش از 60 درصد مخاطبان معاونت اشتغال خانمهای سرپرست خانوار هستند که یا شوهرشان فوت کرده و یا جدا شدهاند. کمیته امداد حتی به ازدواج مجدد آنها نیز کمک میکند اما در هرحال استقلال مالی این زنان در اولویت کمیته امداد قرار دارد.
خسارت 15 میلیاردی به طرحهای اقتصادی مددجویان در مناطق زلزله زده کرمانشاه
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد در ادامه به خسارات ناشی از زلزله کرمانشاه پرداخت و گفت: در زلزله اخیر بسیاری از مردم از جمله مددجویان کمیته امداد خسارت دیدند. حدود 2250 طرح اقتصادی مربوط به مددجویان که عمدتا دامداری بوده آسیب دیده است. عمده این خسارات در شهرهای سرپل ذهاب، ثلاث باباجانی، گیلانغرب و روانسر بوده است.
عبدالملکی افزود: بیش از 5000 راس دام در جریان زلزله کرمانشاه تلف شده است. برخی دامها درجا کشته شدند اما برخی زخمی شده و به دلیل نبود امکانات دام و دامپزشکی از بین رفتند. افزون بر این مشکل علوفه در این منطقه وجود داشت.
وی اظهار کرد: 15 میلیارد تومان به طرحهای اقتصادی مددجویان در مناطق زلزله زده کرمانشاه خسارت وارد شده است در اثر آسیب به 2250 طرح اقتصادی در این مناطق، 2225 خانوار که مستقل شده بودند، مجددا نیازمند امداد خواهند بود. این خانوارها به کمکهای ویژه نیاز دارند و باید تسهیلات جدید برای خرید دام و احیای دامداری در اختیار آنها قرار گیرد.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با اشاره به استمهال تسهیلات بانکی به مدت 2 سال در مناطق زلزله زدگان کرمانشاه گفت: از دولت درخواست کمک ویژه برای مددجویان داریم. تقاضای ما این است که اسمتهال تسهیلات بانکی مددجویان کمیته امداد به 3 سال افزایش یابد. همچنین تقاضا میکنیم در صورت امکان دولت در چارچوب بودجه مدیریت بحران، 15 میلیارد تومان خسارات وارده به مددجویان به صورت بلاعوض جبران کند و وامهای مددجویان به طور کامل بخشوده شود.
عبدالملکی تاکید کرد: حوادثی چون زلزله در همه نقاط کشور امکان وقوع دارد بنابراین لازم است در کنار امداد انسان، امداد دام نیز با اولویت دوم، در دستور کار ستاد بحران قرار گیرد.