هوک: ایران را با تحریم از میلیاردها دلار محروم کردیم
نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور ایران، در موفق بودن سفر رئیس جمهور ایران به عراق برای دور زدن تحریمها ابراز تردید کرد و گفت، تحریم آمریکا سبب محروم شدن ایران از میلیاردها دلار شده است.
«برایان هوک» نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور ایران، در گفتوگو با شبکه «الحره» عراق، بار دیگر ایران را به «بیثبات کردن» منطقه متهم کرد و سفر اخیر رؤسای جمهور ایران و آمریکا به عراق را «مقایسهای نادرست» دانست.
هوک با طرح این ادعا که ایران به دنبال بیثباتی در منطقه است و قصد حمایت از مردم عراق را ندارد، مدعی شد که فکر نمیکند رئیس جمهور ایران در سفر اخیر به عراق در دور زدن تحریمها موفقیتی حاصل کرده باشد.
هوک که کشورش زمانی عراق را تحت اشغال خود داشت، مدعی شد آمریکا خواستار عراقی آزاد و مستقل است اما ایران چنین هدفی ندارد. به گفته هوک، جنوب عراق برای واردات برق از ایران مستثنی از تحریم شده اما پول آن نباید به ایران برود بلکه باید به صندوق مرتبط با تحریمهای آمریکا واریز شود.
نماینده دونالد ترامپ در امور ایران، شبکه بانکی ایران را «سیاه» نامید و مدعی شد که ایران بودجه دفاعی و بودجه سپاه را کم کرده و این نتیجه تحریمهای آمریکاست.
مشروح گفتوگوی کوتاه هوک با تلویزیون آمریکایی «الحره» عراق:
الحره: آیا ایران از طریق سفر حسن روحانی به عراق، اهدافش را محقق کرد؟
هوک: سیاست ایران به حاکمیت و استقلال کشورهای دیگر احترام نمیگذارد. ایران از سال ۱۹۷۹ به دنبال نابود کردن کشورها و جایگزینی هویت ملی با هویتی دینی است. ایران برای بیثباتی در خاورمیانه و کاشت بذر خشونت و خونریزی تلاش میکند. زمانیکه حسن روحانی به عراق رفت، وعده سودهای زیادی به مردم داد. ما باید ببینیم که وضعیت مردم ایران در دوره روحانی چطور است. همه نشانهها به ما میگوید که ایران برای مردمش سرمایهگذاری نمیکند در نتیجه انتظار نداریم که از عراقیها حمایت کند. عراقیها پنجه [ایران] در بازی سیاسی بزرگی هستند.
الحره: آیا ایران از طریق این سفر توانست پیشرفتی در دور زدن تحریمها کسب کند؟
هوک: نه. من فکر نمیکنم در دور زدن تحریمها پیشرفتی حاصل کرده باشند. فشار اقتصادی زیادی بر ایران است. ما از طریق تحریم مالی و نفتی رژیم ایران را از میلیاردها دلار محروم کردهایم. ما خیلی از روزنههایی که ایران میتوانست از آنان استفاده کند، مسدود کردهایم. ما رویکردی متفاوت را در اجرای تحریمها در پیش گرفتهایم.
الحره: اما درباره تفاهمهایی که در موضوع تجارت، سرمایهگذاری و نفت [میان عراق و ایران] شد چه؟
هوک: یک بار دیگر اشاره میکنم که ببینید روحانی وعدههای اقتصادی خود در ایران را چطور عملی کرد. او در اجرای این وعدهها برای مردم ایران شکست خورد. عراقیها نباید انتظار نتایج متفاوتی از او [در عراق] داشته باشند.
الحره: آیا عراقیها به تحریمهای آمریکا متعهد هستند؟
هوک: ما انتظار داریم که متعهد باشند و این به نفعشان است. ما از طریق محروم کردن ایران از درآمدش که آن را برای بیثباتی منطقه و حمایت از سپاه و نیروی قدس استفاده میکند، رویکرد متفاوتی در پیش گرفتهایم. جدای از توافقهایی که امضا شد، ایران تلاش میکند بر عراق سلطه پیدا کند. ایران تلاش میکند عراق را گذرگاه خود در خاورمیانه قرار بدهد. آمریکا میخواهد که عراق، قوی و دارای حاکمیت و آزادی بدون دخالت [دیگران] باشد.
الحره: مسیر معافیت عراق از تحریم آمریکا برای واردات برق از ایران چیست؟ آیا درآمد آن مستقیم به ایران میرود یا به صندوق ویژه مرتبط با تحریمهای آمریکا؟
هوک: ما استثناهایی [معافیتهایی] دادهایم از جمله برای جنوب عراق برای واردات برق. ما این کار را برای کمک به مردم عراق کردهایم نه بهرهمند شدن ایران. ما در نظام تحریمها استثناهایی قرار دادهایم و پول به صندوقی میرود که رژیم از ارزی محروم میشود که آن را برای توسعه روابط خارجی خود استفاده میکند.
الحره: آیا دولت عراق میداند که پول باید به آن صندوق برود نه مستقیم به ایران؟
هوک: بله. میداند.
الحره: اطلاعاتی هست درباره هماهنگی میان بانکهای ایران و عراق برای اجتناب از تحریمها و حواله پول از بانکهای عراق به ایران و مرتبط با نفت است و اساسا این نفت، نفت عراق است نه ایران. از این مطلع هستید و چه خواهید کرد؟
هوک: من دقیقا از مثالهایی که شما میگویید مطمئن نیستم. اما آمریکا دهها بانک کثیف و فاسد ایران را مشخص کرده که صرفا در خدمت نظام ایران است. ما به روشنی به بانکهای دنیا اعلام کردهایم که چه فعالیتی را [نباید با ایران انجام دهند]… و بانکهای عراقی این را میدانند. همان بانکهایی که از نظام سوییفت استفاده میکنند… سیستم بانکی ایران عامدانه سیاه است و رژیم نمیخواهد ملت [ایران] بداند که پولها کجا میرود. [این پولها] در همه جای خاورمیانه مصرف میشود، در عراق، سوریه، بحرین و یمن و برای محقق کردن بلندپروازی هیمنه [ایران] بر خاورمیانه.
الحره: ایرانیها از نتیجه سفر رئیس جمهور روحانی خوشحالند و این سفر را با سفر رئیسجمهور ترامپ مقایسه میکنند. آیا حق دارند از این سفر راضی باشند و نظرتان درباره این مقایسه چیست؟
هوک: فکر نمیکنم این مقایسه منطقی باشد. وقتی که به سفر [روحانی] نگاه میکنید، میبینید که من و وزیر پامپئو به عراق رفتهایم و گروهی منظم از دیپلماتهای آمریکا و هیئتهایی از کنگره به عراق رفتهاند. این با گفتوگوهای روحانی با عراقیها متفاوت است. ما دنبال عراق قوی و دارای حاکمیت هستیم و ایران چنین هدفی ندارد.
الحره: آیا حضور آمریکا در عراق برای مراقب بودن ایران ادامه مییابد یا برای شکست دادن داعش. در نتیجه چه انتظاری از تحریمهای آمریکا علیه ایران دارید و چه زمانی [آثارش دیده خواهد شد]؟
هوک: فکر میکنم نتیجهای که میتوان دید، محروم شدن بیشتر رژیم از منبع درآمد است. اخیرا دیدیم که بزرگترین مزدور ایران، حزبالله آشکارا خواستار حمایت مالی شد. این نتیجه تحریمهای ماست. ما میدانیم که رژیم ایران بودجه کمتری برای دفاع و سپاه قرار داده. این چیز خوبی است. ما قطعا پیشرفت بیشتری در این فشار اقتصادی به دست خواهیم آورد.
الحره: نظرتان درباره حضور آمریکا در عراق چیست؟
هوک: نمیتوانم چیزی بیشتر از آنچه رئیس جمهور ترامپ گفت، بگویم. وزیر پامپئو درباره سوریه گفت، سطح نیروها در منطقه بالا و پایین میرود اما مهم نفس آن است. ما به آینده عراق، آینده روشن و شکوفا متعهد هستیم. اما تا زمانیکه رئیس جمهور روحانی چنین وعدههایی برای تعمیق روابط میدهد، این به زیان مردم عراق است.