هشدار کمبود ۲۴ هزار مگاوات برق در تابستان آینده
- اجتماعی
- جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ ۱۶:۳۰
-
کد خبر :1116480
مدیرعامل توانیر از احتمال کمبود ۲۴ هزار مگاوات برق در تابستان سال آینده خبر داد و دلیل اصلی این بحران را تعرفههای ارزان برق در کشور عنوان کرد که موجب ناترازی در شبکه برق میشود.
به گزارش اکوایران، مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر، با اشاره به پیشرفتهای قابل توجه در صنعت برق کشور طی سالهای گذشته، از جمله افزایش ۱۲ برابری ظرفیت شبکه برق و ۲۱ برابر شدن ظرفیت ترانسفورماتورهای انتقال، اعلام کرد که مصرف برق در کشور از دهه ۵۰ تا کنون با جهش چشمگیری همراه بوده است. به گفته او، مصرف برق سالانه از ۴۲۰ مگاوات در دهه ۵۰ به ۶۵۰۰ مگاوات در سال جهش تولید رسیده است.
رجبی مشهدی همچنین اعلام کرد که بیش از ۳۵ هزار مگاوات از مصرف برق تابستان به دلیل استفاده از سیستمهای سرمایشی است که این امر در تابستان امسال منجر به ناترازی ۲۰ هزار مگاواتی در شبکه برق شده است. او هشدار داد که در صورت ادامه این روند، کشور در تابستان سال آینده با کمبود ۲۴ هزار مگاوات برق روبرو خواهد شد.
مدیرعامل توانیر عامل اصلی این بحران را تعرفههای ارزان برق دانست و تصریح کرد که قیمت فعلی برق (۳۹۲ تومان برای هر کیلووات ساعت) تنها یکسوم قیمت واقعی است و اگر هزینه سوخت نیز در نظر گرفته شود، این رقم به بیش از ۴ هزار تومان میرسد. او در این باره افزود: در شرایطی که اصلاح قیمت برق امکانپذیر نیست، باید با اجرای پویشها و برنامههای تشویقی، مردم را به مدیریت مصرف برق ترغیب کنیم تا برق صرفهجوییشده به بخشهای مولد و صنعتی کشور تخصیص یابد.
رجبی مشهدی همچنین از ضرورت فرهنگسازی و بهینهسازی مصرف برق سخن گفت و افزود: برای این منظور باید از کنتورهای هوشمند و بسترهای ارتباطی پایدار و امن استفاده شود. او به تجربه کشورهای توسعهیافته مانند فرانسه، سوئد، کانادا و کره جنوبی اشاره کرد که با استفاده از تعرفههای زمانمحور (Time of Use) و تعرفه پیک بحرانی (CPP) موفق به کاهش ۶ تا ۱۲ درصد مصرف برق در ساعات اوج شدهاند.
وی بهینهسازی مصرف برق را به عنوان یک راهکار اقتصادی معرفی کرد و افزود که این اقدام تنها به یکدهم سرمایهگذاری در بخشهای توسعهای نیاز دارد. به گفته او، در سال ۲۰۲۳ در آمریکا با تخصیص یک میلیارد دلار پاداش به ۱۰ میلیون مشترک، ۱۳۶۰۰ مگاوات از مصرف برق کاهش یافت.
رجبی مشهدی در پایان با اشاره به رشد صنعت برق ایران از سال ۱۳۵۷ تاکنون، اعلام کرد که ظرفیت نیروگاهی کشور ۱۳ برابر شده است، در حالی که متوسط جهانی تنها ۴.۵ برابر رشد داشته است. همچنین تولید برق ایران ۲۲ برابر رشد کرده، در حالی که رشد جهانی تنها ۳.۴ درصد بوده است.