هشدار صندوق بین المللی پول به ولیعهد سعودی
رئیس صندوق بین المللی پول با انتقاد از برنامه های بلندپروازانه ولیعهد عربستان گفت: دولتهای منطقه احتمالا گمراه شدهاند که به جای سرمایهگذاری بر مردم از پروژه های فیل سفید حمایت می کنند.
به گزارش بازتاب به نقل از رویترز، رئیس صندوق بین المللی پول گفت صادرکنندگان نفت هنوز کاملاً از شوک قیمت نفت در ۲۰۱۴ بیرون نیامده اند. او همچنین در مورد هزینه کردن برای پروژه های فیل سفید هشدار داد.
فیل سفید اصطلاحی است برای اشاره به داراییهایی که مالک آنها نمیتواند به سادگی از بند آنها رها شود و در عین حال میزان استفاده و مفید بودنشان نسبت به هزینه شان ناچیز است.
کریستین لاگارد، مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول گفت با کاهش درآمدها، کسری مالی علیرغم اصلاحات قابل توجه در هر دو بخش هزینه و درآمد با معرفی مالیات بر ارزش افزوده و تعیین مالیات های داخلی، خیلی آرام کاهش می یابد.
این شرایط باعث افزایش شدید در بدهی عمومی از ۱۳ درصد تولید ناخالص داخلی در ۲۰۱۳ به ۳۳ درصد در ۲۰۱۸ شده است.
لاگارد گفت بی ثباتی در دورنمای رشد برای صادرکنندگان نفت نشان دهنده تغییر رویه سریع کشورها به سمت انرژی تجدید پذیر در چند دهه اخیر است که همزمان شده با قرارداد تغییرات جوی پاریس.
او گفت چهارچوب های مالی در خاورمیانه باید بهبود پیدا کند. دولتهای منطقه احتمالاً گمراه شدهاند که به جای سرمایهگذاری بر مردم و پتانسیل های تولیدی، از پروژه های فیل سفید حمایت می کنند.
عربستان سعودی بزرگترین اقتصاد خاورمیانه طرحهایی با سه پروژه جدید اعلام کرده است که شامل نئون، یک منطقه اقتصادی ۵۰۰ میلیارد دلاری می شود. این طرح توسط محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان معرفی شده است.
لاگارد همچنین گفت در این منطقه معمولاً صندوقهای ثروت دولتی مستقیماً هزینه پروژه های مالی را تامین میکنند، در حالیکه نهادهای دولتی در برخی کشورها وام گیری های بالایی خارج از بودجه دارند.
صادرکنندگان نفت باید نمونه های کشورهای دارای منابع دیگر مثل شیلی و نروژ را در استفاده از قوانین مالی برای حفاظت از اولویت هایشان دنبال کنند.
رشد در میان واردکنندگان نفت در خاورمیانه بالا رفته ولی هنوز هم زیر سطح قبل از بحران اقتصادی جهان قرار دارد.
لاگارد در مورد اقتصاد جهان گفت که صندوق بین المللی پول یک رکود اقتصادی را پیش بینی نمی کند ولی خطراتی به خاطر درگیری های تجاری و کسادی شرایط مالی برای رشد جهانی وجود دارد.
صندوق بین المللی پول رشد اقتصاد جهان را ۳.۵ درصد در سال جاری تخمین میزند، یعنی ۰.۲ درصد کمتر از آنچه در اکتبر انتظار می رفت.