نیاز فوری صنعت نفت به کشف میادین بزرگ

    کد خبر :384906

پنج هفته مانده به آغاز تحریم‌های نفتی علیه ایران، اغلب فعالان و تحلیلگران بازار انرژی بر پدید آمدن شکاف عرضه نفت تأکید دارند و معتقدند در صورتی که در آینده نزدیک اکتشافات بزرگ نفتی انجام نشود، بازار با کمبود عرضه نفت خام مواجه خواهد شد.
به گزارش اویل پرایس، فراتر از معادلات کوتاه‌مدت، یک شکاف بزرگتر و هشدارآمیز در عرضه نفت پدید آمده است. کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که اگر اکتشاف‌های بزرگ نفتی در آینده نزدیک انجام نشود، دنیا در میانه دهه ۲۰۲۰ میلادی با کمبود عرضه نفت خام روبرو خواهد شد. موسسه پژوهشی وود مکنزی در گزارش اخیر خود پیش‌بینی کرده در میانه دهه آینده میلادی، شاهد ایجاد یک شکاف عرضه جهانی با پیامدهایی فاجعه‌آمیز و بحرانی خواهیم بود.
به گزارش بازتاب به نقل از نفت خبر، در این گزارش با اشاره به اینکه اکتشافات نفتی در کمترین میزان خود در چند دهه اخیر است، اعلام شده که در سال ۲۰۳۰ میلادی شاهد ۳ میلیون بشکه کمبود عرضه نفت در بازار خواهیم بود. همچنین در سال‌های ۲۰۳۵ میلادی و ۲۰۴۰ میلادی، شاهد افزایش این عدد به ۷ میلیون بشکه و ۱۲ میلیون بشکه خواهیم بود.
در سال‌های اخیر، شاهد کشف چند میدان نفت و گاز بوده‌ایم، اما این ذخایر برای جبران کاهش تولید از میادین بالغ و افزایش تقاضای نفت، کافی نبوده‌اند. مهمترین دلیل کاهش اکتشافات نفتی را باید پایین آمدن شدید بودجه اکتشاف میادین هیدروکربوری پس از بحران قیمت‌ها در سال ۲۰۱۴ میلادی دانست.
اما خبر خوب این است که بر اساس گزارش وود مکنزی با افزایش اکتشاف‌های نفت و گاز شاهد بهبود موازنه و همبستگی میان سرمایه‌گذاری انجام شده و میادین کشف شده احتمالی خواهیم بود. در اوایل سال جاری، مکنزی اعلام کرد از ابتدای سال ۲۰۱۶ میلادی، سهم سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف از مجموعه بودجه بالادستی به کمتر از ۱۰ درصد کاهش یافته و در چنین وضعیتی نمی‌توان به بهبود شرایط امیدوار بود. این موسسه در گزارشی با عنوان ۵ نکته کلیدی در سال ۲۰۱۸ میلادی اعلام کرده بود که در گذشته از هر ۶ تا ۷ دلار سرمایه‌گذاری بالادستی، ۱ دلار به بخش اکتشاف اختصاص می‌یافت.
اما شرایط کنونی را باید ناامیدکننده دانست. موسسه وود مکنزی در گزارش تابستان امسال خود اعلام کرد در یک سال اخیر، شاهد بازگشت اکتشاف‌های نفتی به سطحی امیدوارکننده بوده‌ایم. مثلاً در آب‌های گینه و خلیج مکزیک، چند میدان جدید فراساحلی توسط غول‌های نفتی شل، شورون، تالوس و انی کشف شده است.
در دوره رکود سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف، شرکت‌های نفتی تلاش کردند تا با بودجه کمتر، دستاوردهای بیشتری به دست آورند. لندرو لاتهام، نایب رییس بخش اکتشافات جهانی در موسسه وود مکنزی اعلام کرد: برای نخستین بار در یک دهه اخیر، صنعت نفت با ایجاد ارزش و نه نابودی ارزش روبرو بوده است.
لاتهام اعلام کرد: «در شرایط کنونی، مقدار تولید نفت و گاز بیش از مقدار اکتشاف این ذخایر است. در واقع، صنعت نفت برای پایداری شرایط باید به سرعت میادین جدیدی کشف و به ذخایر هیدروکربوری رو به افول کنونی بیافزاید.» این صنعت باید همه ساله ذخایری برابر با میادین دریای شمال را به مجموع اکتشافات خود بیافزاید. فراموش نکنید که میادین بالغ سالانه با کاهش تولید ۳ میلیون بشکه در روز روبرو هستند.
در مقابل، تقاضای جهانی نفت همواره رو به افزایش بوده و به زودی از مرز ۱۰۰ میلیون بشکه در روز فراتر خواهد رفت. بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، سرمایه‌گذاری جهانی بالادستی (شامل بودجه اکتشاف) پس از سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی و پدید آمدن رکودی فراگیر، با شیبی ملایم در حال افزایش است. پس از سقوط قیمت نفت در تابستان سال ۲۰۱۴ میلادی، اکتشاف‌های نفتی در سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی در پایین‌ترین میزان خود قرار داشت.
در سال ۲۰۱۷ میلادی، حجم این سرمایه‌گذاری با رشدی ۲ درصدی روبرو بود و رشد سال جاری نیز مشابه با سال ۲۰۱۷ میلادی خواهد بود. شرکت‌های نفتی همچنان از افزایش هزینه‌های سرمایه‌گذاری و هزینه‌های مرتبط جلوگیری می‌کنند و تلاش می‌کنند سود بیشتری به سهامداران خود پس از بهبود قیمت‌ها و عبور بهای هر بشکه نفت از مرز ۸۰ دلار پرداخت کنند.
این شرکت‌ها نمی‌توانند بودجه اکتشافی را در افق‌های فرارو، همچنان محدود نگاه دارند، چرا که دنیای ما با شکاف عرضه و دوره عدم تعادل در بازار، فاصله چندانی ندارد. بهترین راه پیش‌بینی آینده، ساختن آن است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید