«نه» بزرگ به ترامپ
علیرغم تهدیدات آشکار آمریکا علیه کشورها، اکثر کشورهای جهان طی نشست مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای به نفع فلسطین تصویب کردند.
به گزارش فرارو، ترامپ روز چهارشنبه ۱۵ آذر ماه در یک سخنرانی جنجالی در کاخ سفید بیت المقدس را پایتخت اسرائیل اعلام کرد و به دولتش دستور داد مقدمات کار برای انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیت المقدس را فراهم کنند. این تصمیم ترامپ با محکومیتهای جهانی مواجه شد.
سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب برای محکومیت تصمیم ترامپ نشستهایی برگزار کردند. کشورهای اسلامی در تلاشی برای لغو تصمیم ترامپ، پرونده بیت المقدس را به شورای امنیت منتقل کردند. اما آمریکا به تنهایی قطعنامه پیشنهادی مصر درباره بیت المقدس را وتو کرد.
پس از وتوی این قطعنامه در شورای امنیت، پرونده مزبور به مجمع عمومی سازمان ملل منتقل شد.
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل، چندروز قبل از برگزاری جلسه مجمع عمومی سازمان ملل درباره فلسطین در حساب توئیتری خود کشورهایی که به نفع فلسطین رأی دهند را تهدید کرد.
هیلی در توئیتر نوشت: در سازمان ملل همیشه از ما خواسته شده کارهای بیشتری انجام دهیم. بنابراین، وقتی ما بنا به اراده مردم آمریکا تصمیمی میگیریم درباره اینکه سفارت خودمان را در کجا قرار دهیم، انتظار نداریم کسانی که ما به آنها کمک کردهایم، به ما حمله کنند. روز پنجشنبه رأیگیریای در انتقاد از انتخاب ما انجام خواهد شد. آمریکا اسامی را یادداشت خواهد کرد.
هیلی تنها کسی نبود که سایر کشورها را تهدید کرد، بلکه دونالد ترامپ نیز سخنان مشابهی بر زبان آورد. رئیس جمهور آمریکا دیروز تهدید کرد که کمکهای آمریکایی به کشورهایی که به نفع فلسطین در مجمع عمومی رأی دهند را قطع خواهد کرد.
ترامپ در گفتوگو با روزنامهنگاران در کاخ سفید گفت: آنها صدها میلیون دلار و شاید میلیاردها دلار از ما میگیرند و سپس علیه ما رأی میدهند. خیلی خوب، ما این رأی گیری را زیر نظر خواهیم گرفت. بگذارید علیه ما رأی دهند. ما بیشتر پس انداز خواهیم کرد.
روز گذشته جلسه فوری مجمع عمومی برای بررسی قطعنامهای درباره فلسطین برگزار شد. ریاض المالکی، وزیر خارجه فلسطین در این جلسه با بیان اینکه قدس، کلید صلح در خاورمیانه است، تاکید کرد که وتوی آمریکایی مانع ما نخواهد شد.
مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه با اشاره به تهدید سایر کشورها از سوی آمریکا گفت: این رفتار غیرقابلقبول است. این زورگویی است و اعضاء سازمان ملل در برابر آن سر خم نمیکنند. این بر خلاف قواعد اخلاقی است که فکر کنیم شرافت اعضای سازمان ملل، فروشی است.
در انتهای این نشست، قطعنامه موسوم به «وضعیت قدس» به رأی گذاشته شد و مجمع عمومی سازمان ملل متحد با ۱۲۸ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۳۵ رأی ممتنع، آن را به تصویب رساند. اغلب کشورهای اسلامی به همراه قدرتهای مطرح اروپایی به این قطعنامه رای مثبت دادند. رای هند، روسیه، چین و برزیل هم مثبت بوده است.
رأی مثبت تعداد زیادی از کشورها به این قطعنامه، نشان میدهد که اغلب اعضای سازمان ملل تهدیدات ترامپ و هیلی را نادیده گرفتهاند.
واکنشها به تصویب قطعنامه بیت المقدس
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، طی توئیتی به تصویب قطعنامه مزبور واکنش نشان داد و نوشت: یک نه قاطع جهانی به خواستههای قلدرمآبانه رژیم ترامپ در سازمان ملل.
سخنگوی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، تصویب این قطعنامه را یک پیروزی برای فلسطین دانست. در مقابل، دفتر نخست وزیر اسرائیل، با صدور بیانیهای از کشورهایی که از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل درباره وضعیت بیت المقدس حمایت نکردند و همچنین از دونالد ترامپ تشکر کرد.
وزیر خارجه ترکیه نیز در واکنش به تصویب این قطعنامه اعلام کرد که کشورش تلاشها برای به رسمیت شناخته شدن قدس شرقی به عنوان پایتخت فلسطین را ادامه خواهد داد.
قطعنامه بیت المقدس چه میگوید؟
این قطعنامه که سابقا واشینگتن آن را در شورای امنیت وتو کرده بود، بر این مسئله تاکید میکند که هرگونه تغییر در وضعیت بیت المقدس، غیرقانونی، باطل و ملغی خواهد بود. علاوه بر این، قطعنامه مزبور، خواستار لغو تصمیم ترامپ در خصوص به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل شد.
از همه کشورها در این قطعنامه خواسته شده که در بیت المقدس دفاتر دیپلماتیک دایر نکنند. این قطعنامه ضمن دعوت کشورها به پیروی از قطعنامههای شورای امنیت، خواهان بیشتر شدن تلاشها برای دستیابی به یک صلح کامل، منصفانه و دائمی در خاورمیانه شده است.
براساس قطعنامه امروز مجمع عمومی، هر اقدامی برای ایجاد تغییر در وضعیت قانونی بیت المقدس، ملغی خواهد بود.