نشستی از جنس حاشیه و عکسهای یادگاری
علاوه بر بحرانهای زیربنایی در گروه ۲۰، شاهد بحرانی دیگر به نام حضور ترامپ در کاخ سفید هستیم! او صراحتا چندجانبه گرایی را زیر سوال برده است.
به گزارش مهر، گردهمایی سران ۲۰ قدرت برتر اقتصادی دنیا بدون حصول نتیجه ای معین در پایتخت آرژانتین در حال برگزاری است.
وقوع حوادثی مانند نقص فنی هواپیمایی آنگل مرکل، سرگردانی محمد بن سلمان در بوئنوس آیرس و اقامت اجباری وی در رزیدانس سفارت عربستان در آرژانتین، برخورد سرد ترامپ با رئیس جمهور آرژانتین، اشتباه گرفتن رئیس جمهور چین با فردی دیگر از سوی رئیس جمهور آرژانتین و وقوع زلزله خفیف ۳.۵ ریشتری در بوئنوس آیرس در فاصله کمتر از یک روز مانده به برگزاری اجلاس، از جمله حواشی خبری جذاب این نشست به شمار می رفت.
با این حال سوال اصلی در خصوص فلسفه برگزاری نشست گروه ۲۰ و خروجی این نشست همچنان بی پاسخ باقی مانده است!
واقعیت امر این است که گروه ۲۰ در دوران ریاست جمهوری اوباما و پس از وقوع بحران اقتصادی در غرب نیز بارها تشکیل جلسه داد. در آن دوران (که مانعی به نام ترامپ در کاخ سفید وجود نداشت) نیز سران ۲۰ اقتصاد برتر دنیا نتوانستند بر سر مواجهه با بحرانهای مزمن اقتصادی موجود در کشورهایشان به یک راهکار جمعی و قابل اتکا برسند.
هم اکنون بیش از ده سال از بحران اقتصادی در آمریکا و اروپا سپری شده است و مقامات اروپایی همچنان از اتخاذ سیاستهای ریاضتی به عنوان تنها راهکار موجود برای حفظ وضعیت موجود نام می برند.
در این میان کمتر اقتصاددان و سیاستمداری در غرب نسبت به گذار از بحران اقتصادی حاکم بر نظام بین الملل خوشبین به نظر می رسد.
در حال حاضر، علاوه بر بحرانهای زیربنایی حاکم بر مجموعه گروه ۲۰، شاهد الحاق بحرانی دیگر به نام حضور ترامپ در کاخ سفید هستیم! ترامپ صراحتا چندجانبه گرایی مدنظر کشورهای عضو گروه ۲۰ را زیر سوال می برد و قوانین تجارت بین الملل را با اقدامات یکجانبه گرایانه خود نقض می کند.
هم اکنون اصلی ترین دغدغه اعضای گروه ۲۰، مواجهه با تعرفه گذاری ها و سیاستهای حمایت گرایانه اقتصادی ترامپ است. در این میان، اساسا فرصت و بستری برای همگرایی میان اعضای گروه ۲۰ بر سر مواجهه با بحرانهای اقتصادی جاری در نظام بین الملل وجود ندارد.
معضلات و آسیبهای جاری در مجموعه گروه ۲۰، شامل دو آسیب زیربنایی (ساختاری) و روبنایی بوده و باید اذعان کرد که سران ۲۰ قدرت اقتصادی دنیا، همچنان توافق مواجهه با این دو نوع آسیب خطرناک را ندارند.
در نهایت اینکه نشست اخیر گروه ۲۰، به جای آنکه پیام آور همگرایی بازیگران اقتصادی قدرتمند دنیا برای مواجهه با معضلات موجود باشد، به نماد واگرایی آنها در نظام بین لملل تبدیل شده است.
نکته مهم تر اینکه مناسبات پشت پرده امنیتی و سیاسی موجود میان برخی بازیگران گروه ۲۰ (از جمله عضویت برخی اعضای گروه بیست در ناتو)، بر مناسبات اقتصادی آنها سایه افکنده است. همین مسئله سبب شده تا بسیاری از تصمیم گیری های اقتصادی اعضاء، تحت تاثیر دیگر مناسبات آنها با یکدیگر قرار گیرد.
آنچه مسلم است اینکه به جز عکسهای یادگاری و حواشی خبری جالب توجهی که در نشست گروه ۲۰ در بوئنوس آیرس شاهد آن بودیم، این نشست پرهزینه خروجی قابل توجهی در راستای حل بحرانهای اقتصادی موجود در جهان امروز نداشت.
بدون شک تا زمانی که معضلات زیربنایی موجود در فرآیند تصمیم سازی جمعی گروه بیست حل و فصل نشود، این ناکامی به قوت خود باقی خواهد ماند، حتی اگر ترامپ برای همیشه کاخ سفید را ترک کند!