نشانههای اولیه بیماری تیروئید در زنان
احساس خستگی شدید، ریزش مو، قاعدگی نامنظم، احساس لرزش، اضطراب، گرسنگی و تعریق از جمله علائم شایعی هستند که ممکن است در سنین مختلف تجربه شود اما اگر غده تیروئید عملکرد صحیحی نداشته باشد این نشانه ها بیشتر بروز پیدا میکند.
همچون دیگر اعضای بدن، کنترل و تنظیم عملکرد صحیح غده تیروئید بسیار مهم است. غده تیروئید مسئول تولید هورمونهای مهم در بدن است که عملکردهای حیاتی مانند کاهش وزن، متابولیسم، انرژی را تنظیم و به حفظ سلامت پوست، مو کمک کرده و حتی بر دمای بدن تاثیر میگذارد.
هنگامی که سطح هورمونها به طور ناگهانی تغییر کند، ممکن است طیف وسیعی از علائم ظاهر شود که می تواند در زنان بسیار عمیق باشد و بر سایر عملکردهای حیاتی بدن نیز تاثیر بگذارد. آنچه باید مورد توجه قرار داد این است که غده تیروئید عضوی تاثیرگذار است که می تواند هر اندام دیگری از بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
بنابراین، زنان باید با دقت به دنبال علائم و نشانه های هشدار دهنده باشند و مراقبت های مناسب را در نظر داشته باشند. همچنین وجود برخی از علائم ممکن است نیاز به انجام آزمایش خون را ضروری سازد تا مشخص شود فرد به پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید مبتلاست.
روزنامه تایمزآو ایندیا در گزارشی به برخی از علائمی اشاره کرده که باید نسبت به آنها دقت داشت:
ـ افزایش یا کاهش بی دلیل وزن: میزان ترشح غده تیروئید بر متابولیسم کلی بدن تاثیر داشته و وزن را نیز تحت کنترل دارد. در حالیکه دلایل زیادی برای کاهش یا افزایش وزن وجود دارد، اگر تغییرات ناگهانی در وزن مشاهده شد لازم است عملکرد این غده بررسی شود.
ـ تیره شدن چین و چروکهای پوست در اطراف گردن: یکی از علامتهای اولیه شایع اختلال تیروئید که ممکن است مورد توجه قرار نگیرد، تیره شدن پوست گردن است. علاوه براین، غده تیروئید مسئول حفظ سلامت پوست و مو است. اختلال در سطح هورمونهای T3 و T4 می تواند مشکلاتی مانند خشکی پوست، خارش سر، پوست چرب یا شکنندگی ناخن ها را ایجاد کند.
ـ احساس ضعف و خستگی: از دست دادن انرژی یا احساس خستگی اغلب نشانه های پیری و استرس روزمره هستند. هرچند، احساس خستگی مزمن می تواند ناشی از مشکل زمینه ای تیروئید باشد. از آنجا که غده تیروئید بر عملکرد متابولیک تاثیر می گذارد، کم کاری تیروئید می تواند منجر به کند شدن سوخت و ساز شود و به طور معمول فرد را خسته و بی حال کند.
ـ بروز مشکلات خواب: اختلال عملکرد تیروئید می تواند به طور چشمگیری روی خواب تاثیر بگذارد. پرکاری تیروئید می تواند بر خلق و خو، سیستم عصبی، احساس خستگی و ضعف عضلانی تاثیر بگذارد که تداوم این شرایط خواب راحت را برای فرد دشوار میکند.
ـ اضطراب و عصبی بودن: هرگونه علائم تضعیف یا وخیم شدن سلامت روان را باید جدی گرفت. در حالیکه بسیاری از شرایط جسمی با نوسانات خلقی و استرس ارتباط دارند، گفته می شود که زنان مبتلا به تیروئید در معرض خطر بیشتری از اضطراب، عصبی بودن، لرزش، نوسانات شدید خلقی و همچنین مه مغزی قرار دارند. همچنین علائم دیگر کم کاری تیروئید می تواند شامل از دست دادن قدرت حافظه، کاهش سطح تمرکز و کاهش سطح انرژی هنگام انجام فعالیتها و کارهای روزمره باشد.
ایسنا