نخستوزیر ژاپن: سفر به ایران برای صلح و امنیت بود
نخستوزیر ژاپن، «صلح و ثبات در خاورمیانه» را «مهم و پیچیده» توصیف و اعلام کرد که سفر اخیرش به ایران برای همین موضوع بوده و دوست دارد کشورش در کاهش تنشها سهیم باشد.
«آبه شینزو» نخستوزیر ژاپن کمتر از دو هفته بعد از سفرش به ایران و دیدار با مقامات رسمی، در مصاحبهای با روزنامه سعودی الشرق الاوسط اعلام کرد که این سفر با هدف تحقق صلح و امنیت در منطقه انجام شد.
آبه در پاسخ به این سؤال که «وضعیت کنونی خاورمیانه را چطور میبینید؟» گفت: صلح و ثبات در خاورمیانه از مسائل مهم است، هر چند که در سالهای اخیر، پیچیدهتر شده است از جمله مسئله صلح خاورمیانه و وضعیت در سوریه. ژاپن از حیث دین و مذهب و وقومیت و تاریخ بیطرف است و روابط خوبی با همه کشورهای منطقه خاورمیانه دارد. ما به دلیل وضعیت منحصربهفرد خود میتوانیم با هدف تحقق صلح و ثبات در خاورمیانه، دیدگاهها را با آمریکا تبادل کنیم.
نخستوزیر ژاپن توضیح داد که «مثلا ما با طرح “گذرگاه صلح و شکوفایی” و “کنفرانس همکاری کشورهای شرق آسیا برای توسعه فلسطین” با هدف فراهم کردن حالتی از صلح در خاورمیانه بر اساس راهکار دو دولتی سهیم هستیم. امسال همچنین هشتمین دوره گفتوگوی سیاسی عربی-ژاپنی با هدف تقویت تلاشهای سیاسی در منطقه برگزار خواهد شد.
آبه در خصوص سفرش به تهران نیز توضیح داد «تنش ها در خاورمیانه در خصوص ایران افزایش یافته و برخی کارشناسان میگویند درگیریهای جانبی ممکن است رخ دهد اما قبل از هر چیز باید از درگیریهای مسلحانه دوری کرد، زیرا صلح و ثبات در خاورمیانه به شکوفایی کل دنیا منجر میشود از جمله در ژاپن. میخواهم بگویم که ژاپن نقشی مهم در کاهش شدت تنش در منطقه دارد. برای همین این ماه به ایران رفتم.
الشرق الاوسط سوال کرد که «نتیجه سفر شما چه بود؟» و آبه توضیح داد «آنچه میتوانم بگویم این است که سفرم برای خاطر صلح و ثبات در منطقه بود. ایران باید نقشی سازنده ایفا کند و از توافق هستهای پیروی کند. در همین خصوص رئیسجمهور حسن روحانی گفت که دنبال جنگ با آمریکا نیست و برای ساخت سلاح اتمی تلاش نمیکند. علاوه بر این، رهبر ایران آیتالله علی خامنهای هم گفت که ایران قصد تولید با در اختیار گرفتن یا استفاده از سلاح اتمی را ندارد».
نخستوزیر ژاپن همچنین گفت «هر چند کاستن از تنشها مسیر دشواری دارد، اما ژاپن حرکتش برای همکاری با کشورهای مرتبط را با هدف کاستن از شدت تنشها و همچنین تحقق ثبات در خاورمیانه ادامه میدهد».
این مقام ژاپنی حادثه برای نفتکش ژاپنی در دریای عمان را «حمله به نفتکش» توصیف کرد و گفت «ما این حمله را در نزدیکی تنگه هرمز در سیزدهم ژوئن تهدیدی جدی برای صلح کشورمان و شکوفایی آن میدانیم. آن را بشدت محکوم میکنیم و جمعآوری اطلاعات برای ضمانت امنیت دریانوری امن با کشورهای مرتبط ادامه میدهیم.
نخستوزیر ژاپن، سیزدهم ژوئن، بیست و سوم خرداد ماه گذشته در سفری رسمی با مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله رهبر انقلاب دیدار کرد. او قصد داشت پیامی از جانب رئیس جمهور آمریکا انتقال بدهد که رهبر انقلاب اسلامی در پاسخ تأکید کرد که هیچ پیامی برای رئیس جمهور آمریکا ندارد و ایران حاضر نیست با دولت آمریکا وارد مذاکره جدید شود.