نتیجه انتقاد نرم روحانی از «شاخه زیتون»: اردوغان در کمتر از 24 ساعت چاووش اوغلو را به تهران فرستاد / آیا سیاست ترکیه در سوریه تغییر میکند؟
القدس العربی نوشت: هنوز 24 ساعت از انتقاد نرم روحانی از عملیات «شاخه زیتون» ارتش ترکیه در شمال حلب و ادلب نگذشته بود که وزیر خارجه ترکیه، مولود چاووش اوغلو برای بررسی پرونده سوریه و مبارزه با تروریسم در این کشور به تهران سفر کرد.
این رسانه عرب زبان ادامه داد: در همین رابطه، یک دیپلمات وزارت خارجه بر این نکته تاکید کرد عربستان با هماهنگی ایالات متحده قبایل عربی در شمال سوریه را به سمت پذیرش رهبری کردها سوق داده اند و به ناچار آنکارا باید در سیاست های خود در شمال سوریه پیروز شود و مسکو نیز از آن حمایت کند.
پیش از این سفر، مسئولان مختلف ایران و در رأس آنها روحانی، انتقادهای نرمی را متوجه عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه کرده بود و سخنگوی وزارت خارجه ایران، بهرام قاسمی نیز در مورد پایان یافتن هر چه سریعتر این عملیات اظهار امیدواری کرده بود.
اما تحلیلگران و رسانه های ایرانی خشنودی نسبی خود را نسبت به این عملیات ابراز کرده اند. برخی رسانه ها در ایران نوشتند: یکی از مهمترین دلایل سکوت نسبی ایران در مورد عملیات شاخه زیتون آن است که این عملیات را اقدامی مهم در برابر ایجاد یک منطقه کردی مستقل می دانند؛ آنچه که می تواند منجر به تفکیک سوریه شود.
به گزارش انتخاب،به نوشته این رسانه ها، نفوذ ترکیه در مناطقی از جرابلس تا عفرین، اعزاز و الباب، از قدرت کردها در کردستان سوریه می کاهد. و حضور ارتش ترکیه تا حد زیادی احتمال تکرار همه پرسی در کردستان عراق را تضعیف کرده و از بازگشت تلاشهای جدایی طلبانه جلوگیری میکند.
در خصوص نگرانی ایران از فعالیت کردها در سوریه، یک دیپلمات ایرانی در مقاله ای نوشت: کردها در سوریه همان اشتباه فاحشی را تکرار کردند که مسعود بارزانی در مورد مساله همه پرسی اقلیم کردستان عراق مرتکب شد. کردها گمان می کردند می توانند از شکست داعش استفاده کرده و خود جای این گروه تروریستی را بگیرند، بی آنکه محاسبه های ژئواستراتژیک حاکم بر استقلال کردستان را در نظر داشته باشد.
به عقیده او، علت رضایت مسکو از عملیات شاخه زیتون، آن است که فشار ترکیه کردها را مجبور به پذیرش بازپس گیری سیادت دولت سوریه بر شمال این کشور می کند، علاوه بر اینکه این مساله به ارتش سوریه کمک می کند دستاوردهای بیشتری در مبارزه با گروههای تروریستی مسلح بویژه النصره داشته باشد.