نباید کشور را به سمت جنگ کشاند/ تضمین های مد نظر ایران از اروپایی ها کدامند؟
پس از اعلام خروج ترامپ ار برجام و اظهار نظر مقامات اروپایی در خصوص تمایل به حفظ برجام و متعاقب آن تمایل ایران برای مذاکره با اروپا، تمام نگاه ها به اروپا و ایران معطوف شده است.
در این میان تحلیل های مختلفی درخصوص امکان حفظ برجام مطرح می شود که عمدتا بر پایه امکان حفظ مبادلات تجاری و اقتصادی میان ایران و اروپاست. سیاست مداران داخلی بر این اعتقاد هستند که اگر اروپایی ها تضمین های لازم را به ایران بدهند امکان ماندن در برجام وجود دارد.
هرچند که تا کنون به صورت متقن کسی درباره ماهیت این تضامین صحبت نکرده است اما برخی از افراد و بخصوص نمایندگان مجلس نظرات مختلفی در این خصوص ارائه کرده اند.
حشمت الله فلاحت پیشه در گفت و گو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: برای این دوره به نظر می رسد که سه سناریو وجود دارد، سناریو اول این است که اروپایی ها وارد یک تقسیم کار جدید با آمریکا شوند با فشار به آمریکاییها امتیازاتی دریافت کنند و تحریم ها را کمتر نمایند و در مقابل اروپایی ها ضامن پس گرد ایران شوند و ایران را وادار کنند تا برنامه های خود را متوقف کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: اگر این تصمیم گیری ها صورت گیرد و ایرانی ها نیز از آن مطلع شوند، که می شوند خیلی زود از اروپایی ها قطع امید خواهیم کرد، که هنوز این تصمیم گیری در قاطبه تصمیم گیری کشور شکل نگرفته است.
این نماینده مجلس گفت: سناریو دوم درواقع نقطه مقابل مورد اول است، و اتحادیه اروپایی علاوه بر اینکه مقابل فشار ها مقاومت می کند یک سری بسته ها تشویقی هم به ایران بدهد تا ایران را در قالب برجام حفظ کند اگر این حالت شکل گیرد احتمال اینکه با اروپایی ها برنامه های فرا برجامی نیز انجام شود وجود دارد.
وی در ادامه گفت: اما یک سناریو سومی هم وجود دارد و آن اینکه اروپایی ها بخواهند کاری را انجام دهند اما محدودیت داشته باشند، که این هم با عدد و رقم قابل اثبات است. چیزی در حدود 18 تریلیون دلار مناسبات اقتصادی بین اتحادیه اروپایی و آمریکا وجود دارد و در عین حال امریکایی ها توانسته اند در شاهراهای اقتصادی و انرژی در دنیا حضور صد درصدی داشته باشند و درواقع تصمیم گیر باشند.
وی گفت: بنابراین این وضعیت توان اروپایی ها را محدود می کند، بنابراین من اعتقاد دارم اگر اروپایی ها در مذاکراتی که با ظریف صورت می گیرد بتوانند ایرانی ها را قانع کنند که در قالب سناریو دوم می خواهد عمل نمایند در آن زمان ممکن است که برجام دوام داشته باشد و امکان فسخ کامل این قرارداد به حداقل خواهد رسید.
وی در ادامه گفت: خروج آمریکا از برجام مناسبات ایران را تا حد زیادی دو جانبه کرده است، به هر حال آمریکا تنها بازیگری بود که توان تاثیر گذاری فراگیر بر موضوع برجام را داشت، خروج آنها باعث شد که بسیاری از مسائل دو جانبه شود، در این حالت من اعتقاد دارم که کشور نباید اسیر رفتارهای غیر متعارف شود.
وی گفت: مسیری که آمریکا و مرتجعین عرب برای ایران شکل داده اند این مسیر با اینکه یک واقعیت در زندگی امروز است اما مسیر فراگیر در دنیا نیست و دنیا با این رفتار ها مخالف است، نقد هایی که به برخی رفتارها در داخل گرفته می شود نیز به همین دلیل است و نباید کاری کنیم که وضعیت به ضرر ایران تغییر کند چرا که در سازمانهایی بین المللی و حتی خود آمریکا به این وضعیت اعتراض می شود و ممکن است کارهای ما وضعیت را برعکس کند پس بنابراین باید احتیا زیادی به خرج داد تا بتوان از آن استفاده کامل را برد.
این نماینده مجلس گفت: کشور ما را می خواهد به سمت جنگ ببرند و بنابراین ما نباید کاری کنیم که با این نوع رفتارها در این دام بیافتیم.