نادر انتصار: مذاکرات ایران و فرانسه به احیای برجام منجر نمیشود
استاد دانشگاه آلاباما: تا زمانی که دوره دوم ریاست جمهوری آقای روحانی به پایان نرسیده است، ایران در برجام باقی خواهد ماند. زیرا برای آقای روحانی از نظر سیاسی مشکل خواهد بود که علنا به شکست برجام اعتراف کنند و ایران را از برجام خارج کنند.
مشخص نیست که مذاکرات ایران و فرانسه که چندی است آغاز شده است چه نتایجی را در پی داشته باشد. برخی تصور میکنند این مذاکرات میتواند تحریمهای آمریکا را کم اثر کند و شاید احیاگر برجام باشد و برخی نیز معتقدند که اروپا نیز در مقام عمل به تعهدات خود پایبند نخواهد بود.
نادر انتصار استاد علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی باور دارد در شرایطی که هنوز جزئیات دقیقی از محتوای مذاکرات منتشر نشده است، ارزیابی آن سخت است. او درباره این موضوع به نامهنیوز گفت: «این روزها حرفهای ضدونقیضی در مورد مذاکرات ایران و فرانسه میشنویم. گرچه چارچوب کلی این مذاکرات روشن است ولی طرفین در مورد جزئیات مذاکرات بین تهران و پاریس اطلاعی بیرون ندادهاند؛ لذا سخت است که ازریابی دقیقی از آینده این مذاکرات ارائه دهیم. ولی به نظر من این مذاکرات منجر به احیای برجام نخواهند شد چون آمریکا تمایلی به برگشت به برجام ندارد و بدون آمریکا احیای برجام امکانپذیر نخواهد بود چون اروپایها بدون اجازه آمریکا نمیخواهند یا بهتر بگویم نمیتوانند تعهدات برجامی خود را اجراء کنند».
این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا ترامپ حاضر است بدون دیدار با رئیس جمهور ایران تن به مصالحه ای جدید بدهد یا همچنان برای مصرف انتخاباتی احتیاج به عکس با حسن روحانی دارد، اظهار کرد: «گرچه ترامپ حرفهایی دوپهلو درباره مصالحه با ایران میزند ولی هدف او در مورد تمایلش به دیدار با آقای روحانی برای مصرف انتخاباتی است و با عکسگرفتن با رئیسجمهور ایران ترامپ نباید منتظر مصالحه دولت با ایران بود. دشمنی آمریکا با نظام ایران ریشه بسیار عمیقی دارد و با یک عکس گرفتن و یا پیغام تلفنی رد و بدل کردن مصالحهای بین ایران و آمریکا انجام نخواهد شد».
انتصار درباره اینکه چرا نقش میانجیگری میان ایران و آمریکا به ژاپن سپرده نشد، گفت: «ژاپن در این مورد بازیکن حاشیهای است. فرانسه بهعنوان کشور مهم اروپایی که یکی از امضا کنندگان برجام است و علاقهای که مکرون به تحولات و وارد شدن به بازیهای سیاسی در خاورمیانه دارد بیشتر از نقشی است که ژاپن میخواهد بازی کند».
او در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا ایران با گام چهارم از برجام خارج میشود یا در نهایت اتفاقی میان طرفین میافتد، تصریح کرد: «به نظر من تا زمانی که دوره دوم ریاست جمهوری آقای روحانی به پایان نرسیده است، ایران در برجام باقی خواهد ماند. باید به یاد داشته باشیم که برجام مهمترین دستاورد سیاست خارجی دولت آقای روحانی بود و با امضاء برجام دولت آقای روحانی قولهای زیادی به مردم ایران داده بودند؛ لذا برای آقای روحانی از نظر سیاسی مشکل خواهد بود که علنا به شکست برجام اعتراف کنند و ایران را از برجام خارج کنند. احتمال ادامه روند کنونی از هر چیز دیگری بیشتر است یعنی طرفین در برداشتن یک قدم به جلو و دو قدم به عقب ادامه خواهند داد».
او در پایان درباره طرح «فريز در برابر فريز» گفت: «آنچه در توافق ژنو3 اتفاق افتاد یعنی فريز در برابر فريز قدمی بود که طرفین برای پیشبرد یک عهدنامه طولانی و دوامآور انجام دادند. امروز با آن زمان خیلی فرق میکند و ایران نتیجه زیر پا زدن تعهدات برجامی طرف مقابل را به طور دردناک تجربه کرده است و امیدوارم که از این تجربه تلخ درس مفیدی گرفته باشد و دوباره از چاله به چاه دیگری نیفتاد».