موجود عجیبوغریب در کهربای 99 میلیون ساله کشف شد؛ زنبوری که دیگر موجودات را به دام میانداخت

بازتاب– دانشمندان با کشف گونهای جدید از زنبور پارازیتیک در کهربای ۹۹ میلیون ساله، پرده از راز یک مکانیزم عجیب برداشتهاند که باعث میشود این زنبور بتواند دیگر موجودات را به دام انداخته و تخمهای خود را به بدن آنها تزریق کند. این کشف شگفتانگیز در کهربای متعلق به دوران کرتاسه، که در میانمار پیدا شده است، به تحقیقات جدیدی در زمینه رفتار حیوانات و تکامل آنها دامن زده است.
این گونه جدید که به نام Sirenobethylus charybdis شناخته میشود، ویژگی جالبی دارد که آن را از سایر زنبورها متمایز میکند. در بخش شکم این زنبور، ساختاری شبیه به گیاه «ویروس فلایتراپ» وجود دارد. همانطور که این گیاه با برگهای لولادار خود شکار را به دام میاندازد، این زنبور نیز با استفاده از ساختار مشابه در شکم خود، حشرات دیگر را به دام میاندازد. اما آنچه که این زنبور را فراتر از یک شکارچی معمولی میسازد، این است که او شکار خود را به عنوان میزبان برای تخمگذاری استفاده میکند.
مطالعات انجام شده بر روی ۱۶ نمونه از این زنبور که در کهربا حفظ شدهاند، نشان داد که ساختار ذکر شده در شکم این زنبور قادر به حرکت است. این ساختار بهطور واضح برای گرفتن و به دام انداختن حشرات دیگر طراحی شده بود.
لارنس ویلهلمسن، کارشناس زنبور و یکی از نویسندگان این تحقیق، توضیح داد که در ابتدا تصور کرده بود که این ساختار یک حباب هوا است، اما پس از بررسیهای بیشتر، متوجه شد که این بخشی از بدن زنبور است و نقشی حیاتی در نحوه به دام انداختن و استفاده از دیگر موجودات ایفا میکند.
طبق نظریه پژوهشگران، این زنبور در ابتدا حشرهای دیگر را با استفاده از این ساختار به دام میاندازد، سپس تخمهای خود را در بدن آن تزریق میکند. تخمها پس از آنکه تبدیل به لاروا میشوند، شروع به تغذیه از بدن میزبان خود کرده و در نهایت آن را از بین میبرند. این رفتار مشابه با سایر گونههای زنبورهای پارازیت است که تخمهای خود را در لانه سایر زنبورها میگذارند و لارواهای آنها از بدن میزبان تغذیه میکنند.
این کشف از آن جهت اهمیت دارد که نشان میدهد حتی در دورانهای پیشین، موجودات تکاملیافتهای با رفتارهای پیچیده و متفاوت از آنچه که امروز میشناسیم، وجود داشتهاند. همانطور که فیل باردن، استاد دانشگاه نیوجرسی، اشاره کرده است، با وجود بیش از یک میلیون گونه شناخته شده از حشرات، هنوز هم شگفتیهای بسیاری در رکورد فسیلی وجود دارد که فراتر از تصور ماست.
پژوهشگران همچنین اشاره کردهاند که بهرغم اینکه فرضیه تله فلایتراپ احتمالاً درست است، اما هنوز بهطور قطعی نمیتوان در مورد هدف دقیق این ساختار و نحوه عملکرد آن در دنیای واقعی نظر قطعی داد.
این کشف نه تنها ابعاد جدیدی از رفتار و تکامل موجودات پیشین را روشن میکند، بلکه به ما یادآوری میکند که دنیای طبیعی، حتی در دورانهای بسیار دور، پراز شگفتیها و شگفتانگیزترین موجودات بوده است.
منبع cnn