مهم ترین ایراد نمایندگان مجلس به آیین نامه واردات خودرو چیست؟
نامشخص بودن تعرفه واردات خودرو یکی از مهمترین ایراداتی است که بسیاری به آیین نامه ابلاغی وزارت صمت وارد می کنند و معتقدند که این آیین نامه نمی تواند انحصار در بازار را از بین ببرد. در این خصوص لطفاله سیاهکلی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه آییننامه وزارت صمت برای واردات خودرو با روح قانون مصوب مجلس مغایرت دارد می گوید: این قانون با هدف تنظیم بازار، پاسخگویی به نیاز جامعه، ارتقای تولید داخل، ایجاد رقابت، افزایش کیفیت و کاهش قیمت به تصویب رسید که آییننامه مربوطه وزارت صمت با آن مغایرت دارد.
لطفاله سیاهکلی در جمع خبرنگاران با اشاره به ابلاغ آیین نامه واردات خودرو از سوی وزارت صمت، گفت: این آیین نامه با تمام فرازها و فرودها به تصویب رسید و متاسفانه علیرغم پیگیری ها برای همکاری با مجلس، این کار صورت نگرفت حتی بنده چند بار مراجعه و با مسئولان در این خصوص صحبت کرده بودم.
نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ایرادات این آیین نامه تصریح کرد: در این آیین نامه خودرو زیر 20 هزار دلار تعریف شده در حالی که باید 25 هزار دلار می شد از سوی دیگر قرار است بیش از 70 تا 80 درصد خودروها زیر 25 هزار دلار و 20 درصد آن نیز بالای 25 هزار دلار باشد چرا که امروز در کشور به خودروهای ویژه کمکدار برای عملیات های راهسازی، عمرانی، معدنی و غیره نیاز داشته که در حال حاضر خودروهای مناسب این کار وجود ندارد و از سال 2014 به بعد نیز چنین خودرویی وارد نشده است. حتی مدل 2014 نیز با قیمتی 20 برابر قیمت واقعی در داخل معامله شده که نوعی بی توجهی محسوب می شود.
وی ادامه داد: همچنین قرار بود خودروهای زیر 25 هزار دلار، حداکثر 10 تا 20 درصد تعرفه داشته باشند که در حال حاضر شناور شده است و میزان آن مشخص نیست لذا تصور کنید خودروی 20 هزار دلاری با 80 تا 100 درصد تعرفه به گونه ای می شود که باید پراید بخریم که مقرون به صرفه تر است. چرا مردم باید خودرویی را بخرند که در واقع 400 میلیون تومان است اما به قیمت 800 میلیون تا یک میلیارد تومان به فروش می رسد.
سیاهکلی با اشاره به ایراد دیگری که به این آیین نامه وزارت صنعت وارد است، عنوان کرد: در این آیین نامه آمده که باید هماهنگی با تولیدکنندگان وجود داشته باشد که این انحصار در بازار ایجاد می کند در حالی که وارد کننده و تولیدکننده دو قشر جدا هستند و به هم ربطی ندارند. بزرگ ترین مشکل ما انحصار بازار خودرو در اختیار 2 تولیدکننده است که اگر دوباره واردات را به آنها گره بزنیم فایده ندارد.
عضو مجمع نمایندگان استان قزوین با اشاره به اهمیت تنظیم بازار افزود: اگر با این شیوه پیش برویم باید 50 تا 60 هزار خودرو وارد کشور کنیم که تأثیری بر تنظیم بازار ندارد بلکه باید بالای صد هزار تا 150 هزار خودرو وارد کنیم که در بازار تأثیر داشته باشد البته این میزان در تولید تأثیر ندارد چرا که کشور ما در سال به بیش یک و نیم میلیون خودرو نیاز دارد و ما حداکثر 800 هزار خودرو تولید می کنیم بنابراین هرچه تولید افزایش یابد باز هم تقاضا در جامعه وجود دارد.
وی در ادامه خطاب به هیأت تطبیق مصوبات با قوانین مجلس درخواست کرد که به روح قانون دقت شود و یادآور شد: قانون دارای جسم و روح است و ما اکثر مواقع جسم قانون را رعایت می کنیم و می گوییم آیین نامه خلاف قانون نیست اما روح قانون هم مهم است که در اینجا روح قانون برای تنظیم بازار، پاسخگویی به نیاز جامعه، ارتقای تولید داخل، ایجاد رقابت، افزایش کیفیت، کاهش قیمت و غیره بود که اگر آیین نامه اینها را رعایت نکند بهتر است که نباشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به عرضه خودروها در بورس کالا، خاطرنشان کرد: وزارت صمت باید سامانه های عرضه خود را اصلاح می کرد که نکرد و به سراغ بورس رفت که این نقص در کار وزارتخانه است چرا که بورس محل خُرده فروشی نبوده و محل عمده فروشی است و در هیچ کجای دنیا خودرو را در بورس به فروش نمی رسانند. اینگونه جایگاه بورس نیز جابجا شده و به آن لطمه می زنیم. از این رو تا زمانی که عرضه و تقاضا با هم نخواند، بورس و قرعه کشی صرفا یک مسکّن بوده و مسأله را حل نمی کند.