مننژیت چیست؟

    کد خبر :968024

آیا می‌دانید مننژیت چیست؟ آیا تاکنون با افرادی که به این بیماری مبتلا شده‌اند، مواجه شده‌اید؟ بیماری که با علائمی چون سردرد، تب، سفتی گردن و… ظاهر می‌شود و اغلب افراد تصور می‌کنند دچار آنفولانزا شده‌اند. در حالی که مننژیت، التهاب غشاء اطراف مغز و نخاع است و معمولا با عفونت ویروسی همراه می‌شود. بنابراین داشتن اطلاعات کافی راجع‌به آن و شناخت علت‌های بروز و روش‌های درمانی بیماری می‌تواند در تشخیص و درمان آن کمک کننده باشد. به همین علت قصد داریم در ادامه این مطلب همه چیز را راجع‌به مننژیت بررسی کنیم. علاوه‌بر این در انتهای مطلب با بهترین و سریع‌ترین روش برقراری ارتباط با پزشک نیز آشنا می‌شوید.

مننژیت چیست و به چه علت بروز پیدا می‌کند؟

سرسام یا مننژیت نوعی بیماری التهابی شایع در بین تمام گروه‌های سنی است که با علائم گوناگونی ظاهر می‌شود. مهم‌ترین علت بروز این بیماری ملتهب شدن پرده‌های محافظ مننژ یا غشاء اطراف مغز و نخاع است و در بیش‌تر مواقع ناشی از عفونت‌های ویروسی است اما عفونت‌های باکتریایی، انگلی و قارچی نیز می‌توانند در بروز بیماری موثر باشند. موقعیت حساس این التهاب باعث می‌شود که گاهی بیماری خطر آفرین باشد و سبب به خطر افتادن جان بیمار شود؛ همچنین بد نیست بدانید که در مواردی بیماری واگیردار است و می‌تواند از طریق مدفوع یا ترشحات دهان منتقل شود.

مننژیت انواع مختلفی دارد و خوشبختانه تعداد زیادی از انواع این بیماری با گذشت چند هفته، بدون نیاز به درمان بهبود پیدا می‌کنند اما برخی از انواع بیماری نیز وجود دارد که نیاز به مصرف دارو و آنتی بیوتیک دارند و بیمار باید حتما به پزشک مراجعه کند. به این منظور می‌توانید به سراغ فوق تخصص مغز و اعصاب بروید. برای آگاهی بیش‌تر شما در ادامه تعدادی از انواع مننژیت را نام می‌بریم:

مننژیت باکتریایی: این نوع از بیماری معمولا ناشی از عفونت گوش و سینوس‌ها و یا شکستگی جمجمه ایجاد می‌شود. در پی این صدمات باکتری‌هایی وارد جریان خون می‌شوند و در نزدیکی مغز و نخاع باعث بروز التهاب می‌شوند. انواع مننژیت باکتریایی عبارتند از: استرپتوکوک پنومونیه، نایسریا مننژیتیدیس، هموفیلوس آنفولانزا نوع B و لیستریا مونوسیتوژنز

مننژیت ویروسی: این مننژیت نوع خفیف بیماری است و در بیش‌تر مواقع به‌صورت خود‌به‌خود از بین می‌رود. ویروس‌های هرپس سیمپلکس، HIV و اوریون تعدادی از ویروس‌های تاثیر گذار در بروز بیماری هستند.

مننژیت قارچی: این نوع از بیماری نادرترین نوع مننژیت است و در مواردی که بیمار در معرض تنفس اسپورهای قارچی در خاک، فضولات پرندگان و چوب‌های پوسیده قرار بگیرد، به مننژیت قارچی مبتلا می‌شود. این عارضه غیر مسری است و بیش‌تر افرادی که مبتلا به بیماری‌های خود ایمنی هستند را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

مننژیت مزمن:این نوع از مننژیت توسط قارچ‌ها و مایکوباکتریوم توبرکلوزیس‌هایی که رشدی آهسته دارند و در اطراف غشاء‌ها و مایع اطراف مغز هستند، ایجاد می‌شود.

مننژیت انگلی:این نوع از بیماری نیز یکی دیگر از انواع نادر مننژیت است که به واسطه عفونت کرم نواری در مغز (مالاریا مغزی) بروز پیدا می‌کند و باعث بروز مننژیت ائوزینوفیلیک می‌شود.

علائم بیماری مننژیت

اگر یادتان باشد در ابتدای مطلب گفتیم که برخی مبتلایان مننژیت در ابتدا تصور می‌کنند که دچار آنفولانزا شده‌اند؛ این تصور اشتباه به‌خاطر شباهت علائم این دو بیماری با یکدیگر است اما باید توجه داشته باشید که مننژیت و آنفولانزا دو بیماری متفاوت هستند و در صورتی که نسبت به علائم و هشدارها بی‌توجه باشید می‌تواند تبعات جبران ناپذیری در پی داشته باشد. بد نیست بدانید علائم این بیماری در نوزادان و افراد بیش‌تر از دو سال کمی متفاوت است. به خواندن ادامه دهید تا با این موارد آشنا شوید.

علائم مننژیت در نوزادان

♦ سفت شدن گردن و بدن

♦ متورم شدن نقطه نرم بالای سر نوزاد

♦ بی تفاوت بودن نسبت به گشنگی

♦ بیدار نشدن برای غذا

♦ سست و بی حال شدن کودک

♦ استفراغ

♦ سخت بیدار شدن

♦ کودک زود رنج و خواب آلوده

♦ گریه مداوم

♦ تب شدید

علائم مننژیت در افراد بالای دو سال

♦ تب شدید و ناگهانی

♦ سر درد به همراه حالت تهوع

♦ بروز سردردهای ناگهانی

♦ انقباض گردن

♦ تشنج

♦ ناتوانی در تمرکز

♦ گیجی و حواس پرتی

♦ خواب آلودگی

♦ بروز حساسیت نسبت به نور

♦ بروز لکه‌های پوستی قرمز

♦ بی اشتها

تشخیص و درمان مننژیت

اکنون که با علائم و نشانه‌های مننژیت آشنا شدید، احتمالا در صورت مشاهده فرد بیمار می‌توانید متوجه حضور مهمان ناخوانده او شوید. اما لازم است بدانید که این تشخیص اولیه کافی نیست و فرد مبتلا باید حتما به متخصص عفونی مراجعه کند تا با انجام آزمایش‌هایی چون پونکسیون یا بذل نخاع از پیشرفت بیماری جلوگیری شود. در این روش با کمک یک سوزن از مایع مغزی- نخاعی نمونه برداشته می‌شود و پس از تشخیص نوع مننژیت، روند درمان آغاز می‌شود.

برای درمان این بیماری پزشک از انواع مختلف آنتی بیوتیک‌ها مانند بنزیل پنی سیلین و کورتیکواستروئید مانند دگزامتازون استفاده می‌کنند. میزان این داروها متناسب با نوع و شدت بیماری متفاوت تجویز می‌شود و افراد نباید خودسرانه از آنتی بیوتیک استفاده کنند. بد نیست بدانید که گاهی نشانه‌های بیماری در گلو و گوش خودشان را نشان می‌دهند. به این منظور می‌توانید به دکتر گوش حلق بینی مراجعه کنید.

درمان خانگی مننژیت

همان‌طور که می‌دانید اکثر بیماری‌ها علاوه‌بر درمان پزشکی نیاز به مراقبت‌های خانگی دارند و افراد بیمار باید برخی موارد را رعایت کنند. در روند درمان مننژیت، پیشنهاد می‌شود که بیمار باید از خوردن غذاهای سرد اجتناب کند و از موادی چون آب انگور، آب لیمو، روغن بادام شیرین، سیاهدانه و عسل، عرق بومادران و کلیه مواد غذایی با طبع گرم استفاده نماید.

مننژیت بیماری که در صورت عدم درمان درد سر ساز می‌شود

تا این‌جا با بیماری مننژیت آشنا شدید و دیدیم که این بیماری نوعی عارضه التهابی یا ویروسی است. اما بد نیست بدانید که مننژیت گاهی بنا به دلایل غیر عفونی و به خاطر مواردی چون واکنش‌های شیمیایی، آلرژی دارویی، برخی از انواع سرطان و… ممکن است بروز پیدا کند. در هر صورت بیمار باید خیلی سریع و در هنگام مشاهده اولین علامت‌ها به پزشک متخصص مراجعه کند. زیرا مننژیت درمان نشده می‌تواند منجر به بروز تشنج و وارد شدن آسیب دائمی به اعصاب شود. علاوه‌بر این مواردی چون بروز اختلال در حافظه، از دست دادن شنوایی، بروز مشکل در راه رفتن، نارسایی کلیه و حتی مرگ شود.

بنابراین می‌توانیم بگوییم بهترین زمان درمان همین الان است و تنها کاری که باید انجام دهید، هوشیار بودن نسبت به علائم بدن خودتان و اطرافیان‌تان است. پس از آن و در صورت مشاهده هر نشانه‌ای از بیماری، کافی است به وب سایت پزشکی درمانکده مراجعه کنید تا هم علاوه‌بر پیدا کردن بهترین پزشک و متخصصان، با بهترین مشاوران پزشکی نیز ارتباط بگیرید.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید