مطهری به وزیر پیشنهادی علوم: مرد ایستادگی در مقابل فشارها و محدودیت ها هستید؟

    کد خبر :130910

جزییات جلسه مجمع عمومی فراکسیون امید با وزیر پیشنهادی علوم نشان می‌دهد شرایط او در این فراکسیون متزلزل‌تر از قبل شده است
از دانشجویان اصرار و از وزیر پیشنهادی علوم انکار. یک طرف غلامی را به محافظه‌کاری و برخورد با تشکل‌های دانشجویی اصلاح‌طلب و دوری از شعارهای انتخاباتی روحانی متهم می‌کند و طرف دیگر از خودش دفاع می‌کند و اقتضائات دولت اعتدالی و متفاوت بودن آن با دوره اصلاحات را دلیل تغییر مشی خودش بیان می‌کند و اصرار دارد همچنان اصلاح‌طلب است.

منصور غلامی، وزیر پیشنهادی علوم در مجمع عمومی فراکسیون امید حاضر شد تا به همه سوالات و ابهامات درباره عملکرد خودش که دانشجویان به دست نمایندگان رسانده‌اند پاسخ دهد. او در این جلسه با سوالات و اظهارات صریح نمایندگانی مواجه شد که برخی مانند محمود صادقی حالا و بعد از چندین جلسه دیدگاه مثبت اولیه‌شان نسبت به او تغییر کرده است. این نشست سه‌شنبه برگزار شد اما سایت فراکسیون امید روز گذشته جزییات آن را منتشر کرد.

آیا مرد ایستادگی در مقابل فشارها هستید؟
آن‌طور که فام‌نیوز گزارش داده است در این جلسه علی مطهری، نماینده تهران مشکلاتی مانند احضار پیاپی فعالان دانشجویی به مراجع مختلف قضایی و امنیتی را مطرح کرده و از غلامی خواسته تا توضیح دهد چرا دامنه برخوردها تا جایی وسعت یافته که از هم اکنون نیز عده‌ای از دانشجویان برای مراسم روز دانشجوی امسال که ۴۵ روز بعد قرار است برگزار شود، توسط برخی نهادها احضار شده‌اند. مطهری خطاب به غلامی گفته است: «سوال مشخص من این است که آیا وزیر پیشنهادی محترم، مرد میدان ایستادگی در مقابل این فشارها و محدودیت‌ها و دفاع از دانشجویانی که این مسائل برای‌شان پیش می‌آید، هستند یا خیر؟»

برای کاهش محدویت دانشجویان اصلاح‌طلب چه برنامه‌ای دارید؟
پس از مطهری نوبت به محمد فیضی، نماینده اردبیل رسید که او درباره عدالت رشته‌ای و رشد نامتوازن دانشگاه‌های حاشیه‌ای و رشته‌های غیر‌کاربردی و برنامه وزیر پیشنهادی برای مهار این معضل پرسید. علاوه بر این او ایجاد محدودیت برای دانشجویان اصلاح‌طلب را هم این‌طور بیان کرد: «موضوعی که برای بسیاری از ما نمایندگان شهرستانی وجود دارد و با آن دست به گریبان هستیم، محدودیت‌هایی است که دانشگاه‌ها برای دانشجویان اصلاح‌طلب ایجاد می‌کنند. به گونه‌ای که تشکل‌های منتسب به دیگر جناح‌ها، با دست باز هرنوع برنامه‌ای بخواهند برگزار می‌کنند و فراتر از نقد گاهی از توهین به دولت نیز ابایی ندارند، اما همزمان مجوز فعالیت دانشجویی یا برگزاری سخنرانی یا مراسم به دانشجویان اصلاح‌طلب داده نمی‌شود و می‌خواهم بدانم که وزیر محترم پیشنهادی برای اعطای حق برابر به دانشجویان اصلاح‌طلب دانشگاه‌ها، چه برنامه و راهکاری دارد؟»

کیفیت آموزش عالی کشور، بازیچه شده است
رامین نورقلی‌پور، نماینده کردکوی، ترکمن و بندر گز هم در بیان سوال خود از وزیر پیشنهادی علوم با اشاره به آمارهای رشد کمی علمی نظیر تعداد مقالات، گفت: «اما واقعیت این است که تعداد کمی از این مقالات در ژورنال‌های معتبر علمی منتشر می‌شود و تعدد دانشگاه‌ها و رشد پدیده رساله‌فروشی، کیفیت آموزش عالی کشور را بازیچه کرده است.» نورقلی‌پور با تاکید بر اینکه اصل علم و دانش در کشور تبدیل به کالایی کم‌ارزش شده، خواستار توضیح غلامی درباره راهکارها و برنامه‌های خود برای ترمیم این وضعیت شد.

با بورسیه‌های غیر‌قانونی چه می‌کنید؟
اما وقتی در ادامه جلسه نوبت به محمود صادقی رسید او موضوع مهم بورسیه‌های غیرقانونی را مطرح کرد. صادقی که در ارزیابی‌های اولیه از موافقان وزارت غلامی بود ظاهرا در نشست‌هایی که با او و دانشجویان داشته حالا به یکی از مخالفان غلامی تبدیل شده و نظرش درباره او تغییر کرده است. صادقی گفت: «ایشان فردی اخلاقی و از جنس آموزش عالی است و گفته که راه فرجی دانا را ادامه می‌دهم.» صادقی با بیان اینکه ما درک می‌کنیم که در وضعیت بنفش قرار داریم، تصریح کرد: «با وجود همه محدودیت‌ها و مسائلی که از آن خبر داریم، معتقدم اگر آقای غلامی شفاف و صریح باشد و همان چیزی که هست را بیان کند، برخی از سوءتفاهمات و نقدها برطرف می‌شود، چون ما می‌دانیم که جنس آقای غلامی چه بوده و هست، اما فضای دانشجویی نسبت به ایشان مثبت نیست و دانشجویان نسبت به سرنوشت خود نگران و حساس هستند و آقای غلامی باید به این نگرانی‌ها به چشم یک فرصت نگاه کند.»

صادقی با اشاره به اینکه ممکن است برخی‌ها در این فضا به دنبال مسائل دیگری باشند، تصریح کرد: «با این وجود از شما انتظار داریم که با نقدها و حرف‌های دانشجویان، با شفافیت و صراحت و البته با روحیه نقدپذیری مواجه شوید و اگر این کار انجام شود، من مطمئنم که بسیاری از مسائل با گفت‌وگو قابل حل شدن است.»

صادقی برخی انتظارات از غلامی را این‌گونه مطرح کرد: «در برنامه اعلامی شما، به پیاده کردن منشور حقوق دانشجویان و اساتید، ذیل منشر حقوق شهروندی اشاره شده است. شما باید توضیح دهید که این منشور چگونه و با چه ساز و کاری قرار است اجرا شود؟ همچنین ما امروز در وزارت علوم با افرادی مواجه هستیم که نام‌شان در بین بورسیه‌های غیرقانونی وجود داشته و حالا مدعی شده‌اند که درحق بورسیه‌ها ظلم شده است! لطفا به وضوح بگویید که با این بخش چه کار قرار است بکنید؟» صادقی در پایان سخنان خودش با بیانی کنایه‌آمیز به غلامی گفت: «ما می‌دانیم که الان در دوران اصلاحات نیستیم و دوره اعتدال است. به همین دلیل هم از شما انتظار نداریم که دوم خردادی عمل کنید، اما لااقل با نگاهی به انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری، ۲۹ اردیبهشتی عمل کنید.»

در انتصاب‌ها به افراد دارای صلاحیت توجه کنید
پس از او، محمدباسط درازهی، نماینده مردم سراوان نیز ضمن تاکید بر لزوم تشریح برنامه‌های وزیر پیشنهادی برای آموزش عالی در مناطق محروم، خواستار توجه به افراد دارای صلاحیت در انتصاب معاونان مدیران ارشد شد. او گفت: «اخیرا دولت امارات، یک خانم جوان بلوچ ایرانی را به وزارت علوم منصوب کرده و این در حالی است که به این مردم در داخل کشورمان توجه نمی‌شود.» درازهی همچنین خواستار برنامه‌ای جدی برای راه‌اندازی رشته زبان بلوچی در دانشگاه‌ها و حل مشکلات دانشجویان مقطع دکترا شد.

تیم معاونان خود را معرفی کنید
در ادامه این جلسه، حجت‌الاسلام احمد مازنی با اشاره به جلسه‌ای که به همراه محمود صادقی، با حدود سی نفر از اعضای تشکل‌های دانشجویی داشته، گفت: «حرف اصلی فعالان دانشجویی این است که آقای روحانی که خود باید حامل پیام ۲۹ اردیبهشت باشد، در معرفی کابینه و به خصوص در معرفی وزیر علوم، خلاف این پیام عمل کرده است.» مازنی با بیان اینکه دانشجویان مصادیق و مواردی از برخوردها با فعالان دانشجویی را مطرح کردند، گفت: «در این جلسه گله‌هایی از دولت و فراکسیون امید مطرح شد و بنده و آقای صادقی تلاش کردیم وضعیت فعلی دولت و فراکسیون را تشریح کنیم.»

این نماینده مردم تهران با بیان اینکه دانشجویان می‌گفتند چرا در انتخاب وزیر علوم با همه مشورت شده به جز خود دانشجویان و دانشگاهیان، افزود: «البته من در پاسخ به این عزیزان گفتم که این‌طور نیست و فقط شما نیستید که مورد مشورت قرار نمی‌گیرید؛ بلکه فراکسیون امید هم در انتخاب هیچ یک از وزرا طرف مشورت قرار نگرفت و به همین دلیل چون می‌دانیم که وزرا معمولا بعد از رای اعتماد، توجهی به فراکسیون امید ندارند، امروز از شما می‌خواهم صراحتا اعلام کنید که اگر رای اعتماد گرفتید، ترکیب معاونان شما، به خصوص آن معاونت‌هایی که بیشتر با دانشجویان سروکار دارند، چه کسانی خواهند بود؟» پس از سخنان مازنی، حمید گرمابی، نماینده مردم نیشابور و فیروزه با بیان مواردی درباره پردیس‌های دانشگاهی و کیفیت آموزش در دانشگاه‌های مختلف پولی، خواستار ارایه برنامه وزیر پیشنهادی برای کنترل و بهبود این وضعیت شد و علی اکبری، نماینده شیراز هم خواستار توضیح وزیر پیشنهادی درباره کیفیت آموزش عالی در کشور و مشکلاتی نظیر اینکه اکثر از فارغ‌التحصیلان آموزش عالی کشور، به زبان دوم مسلط نیستند سوال کرد و خواستار چاره‌اندیشی برای معضلاتی نظیر پایان‌نامه‌فروشی شد.

برای تامین مطالبات دانشجویان چه می‌کنید؟
عبدالکریم حسین‌زاده، نماینده مردم نقده و اشنویه هم در سخنانی، با بیان اینکه ما باید ببینیم از کجا به کجا رسیده ایم، گفت: «ما از وزارت افرادی نظیر دکتر معین که دوبار در دفاع از حریم دانشگاه و دانشجویان استعفا داد، رسیده‌ایم به فردی که اعلام می‌کنیم او گزینه بیست و یکم ما بوده است. وقتی فردی را این‌گونه به جامعه دانشگاهی معرفی می‌کنیم، چگونه انتظار داریم که این وزیر از نظر دانشجویان، دارای مشروعیت باشد؟ یا به قول دکتر مطهری چگونه می‌خواهیم مطمئن باشیم که ایشان توان ایستادگی در مقابل فشار به جریان دانشجویی را دارد؟» حسین‌زاده در نهایت خواستار ارایه توضیح وزیر پیشنهادی برای تامین مطالبات دانشجویان و مقاومت در برابر فشارهای خارج از دانشگاه شد.

هنوز همان غلامی هستم
اما پس از پایان سخنان نمایندگان، نوبت به منصور غلامی رسید تا از خودش دفاع کند و برنامه‌هایش برای وزارت علوم را بگوید. او سعی کرد در سخنانش پیشینه اصلاح‌طلبی‌اش را بیان کند برای همین سخنانش را با این عبارت شروع کرد که «من در دوره اصلاحات رییس دانشگاه بوده‌ام و خودم از موسسان انجمن اسلامی مدرسین و یک دوره هم عضو شورای مرکزی آن بوده‌ام و هنوز هم عضو این تشکیلات هستم.» او گفت: «من همان غلامی هستم که سال ۸۲ وقتی دانشجویان دانشگاه را بازداشت کرده بودند، سند منزل خودم را به عنوان وثیقه گذاشتم، چون وظیفه خود می‌دانستم برای کمک به این بچه‌ها از توان شخصی خودم استفاده کنم. اما در حوزه مدیریت اجرایی نمی‌توانم تفکرات و تمایلات سیاسی خودم را نمایندگی کنم.» در ادامه سخنانش هم تلاش کرد بگوید هیچ‌یک از شاخص‌ها و مولفه‌های فعلی، مثل زمان اصلاحات نیست: «برخی از کسانی که انتقاد می‌کنند، شاید انتظار دارند من در سمت مدیریت اجرایی، مواضعی اتخاذ کنم که همان‌طور که گفتم، اگرچه از نظر تفکری، به آنها باور دارم اما در مقام مدیریت اجرایی هیچگاه نمی‌توانم چنین رویکرد یا مواضعی داشته باشم.»

هیچ‌کس به دلیل انتقاد از من، تنبیه نشده
غلامی با انتقاد از مواردی نظیر اینکه مدام گفته می‌شود او گزینه چندم بوده و همچنین استناد برخی از منتقدان به یک پیامک در حالی که توضیحات او را نشنیده می‌گیرند، گفت: «من در دانشگاه بوعلی همدان، هیچ محدودیت جدیدی اعمال نکردم. وقتی من در خرداد ۹۳ دوباره به ریاست دانشگاه برگشتم، دو کانون و دو نشریه در این دانشگاه وجود داشت و هیچ انجمنی نبود. اما پایان خرداد ماه امسال، دانشگاه ۲۷ نشریه و دو تشکل مجوز‌دار دارد که یکی از آنها در ایام انتخابات هم بسیار فعال بود و آقایان مطهری و صادقی و زیباکلام را در آن ایام برای مراسم‌های مختلف به دانشگاه دعوت کردند و این عزیزان می‌توانند درباره پویایی و نشاط سیاسی فضای دانشگاه گواهی دهند.»

غلامی همچنین درباره کلیپ منتشر شده از برخورد اعتراضی با انتقادات یک دانشجو هم گفت: «در آن جلسه قرار بود استاندار محترم با حضور در جمع دانشجویان، در جریان مشکلات آنها قرار بگیرد و بنده هم نمی‌خواستم در جلسه باشم تا دانشجویان آزادتر و راحت‌تر انتقادات خود را مطرح کنند، اما استاندار محترم اصرار داشتند که بنده هم حضور داشته باشم. در بین جلسه یکی از دانشجویان ضمن بیان انتقادات خود، علت حکم انضباطی محرومیت از تحصیل را، انتقاد از مدیریت دانشگاه بیان کرد و من فقط اعلام کردم که ایشان به دلیل دیگری با حکم محرومیت مواجه شده و به هیچ عنوان کسی به دلیل انتقاد از مدیریت با محرومیت مواجه نشده است.»

حرفی بزنیم که در دولت اعتدال، قابل انجام باشد
گزینه پیشنهادی وزارت علوم با اشاره به اینکه اگر بابت تاخیر در معرفی وزیر علوم یا دیگر مسائل، دلخوری‌هایی وجود دارد، این درست نیست که هرکس معرفی شد هزینه همه آن دلخوری‌ها را بدهد، گفت: «بنده به دنبال وزیر شدن نبوده‌ام، اما اگر مورد اعتماد نمایندگان محترم قرار گرفتم و وزیر شدم، توان تحمل نقدها را دارم و آمادگی دارم که با دانشجویان گفت‌وگو کنیم و حرف‌های آنها را بشنویم و آنها هم حرف‌های ما را بشنوند.» غلامی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید مجدد بر اینکه بازسازی فضای دانشجویی دوران اصلاحات در شرایط فعلی امکان‌پذیر نیست، تصریح کرد: «من معتقدم امروز باید حرفی بزنیم که در چارچوب دولت اعتدال امکان انجام آن را داشته باشیم و البته معتقدم در همین چارچوب هم می‌توانیم فضای باز سیاسی و نشاط و پویایی را در دانشگاه‌ها ایجاد کنیم.»

اگر وزیری مورد اعتماد است، همکارانش هم باید مورد اعتماد قرار بگیرند
وزیر پیشنهادی علوم همچنین درباره معرفی تیم معاونان و همکارانش هم گفت: «من معتقدم اگر وزیری مورد اعتماد است، باید همکارانش هم مورد اعتماد قرار بگیرند و شخصیت من اینگونه نیست که کسی بگوید چون ما به تو رای اعتماد دادیم، فلان فرد باید در معاونان تو باشد یا فلان فرد نباید باشد.» غلامی در پایان تصریح کرد: «مقایسه کردن فضای امروز با گذشته و اینگونه برخورد با افراد، مشکلات را حل نمی‌کند. من معتقدم اگر به جای ۱۰۰ به ۸۰ راضی شویم و دوسال دیرتر به هدف برسیم، بهتر از این است که بگوییم یا ۱۰۰ یا هیچ، چون در آن صورت ممکن است هیچ‌وقت به هدف نرسیم.»

امروز، جلسه کمیته ویژه فراکسیون امید با غلامی
پس از سخنان منصور غلامی، عارف که ریاست جلسه مجمع عمومی فراکسیون را بر عهده داشت، اعلام کرد که به دلیل کمبود وقت و وسعت موارد و مصادیق، در جلسه روز چهارشنبه دکتر غلامی با کمیته ویژه‌ای که در فراکسیون امید به منظور بررسی وزیر پیشنهادی علوم تشکیل شده، موارد و مصادیق با ذکر جزییات و با کمال صراحت مورد بررسی قرار خواهد گرفت. با این همه این جلسه دیروز برگزار نشد تا برگزاری آن به امروز موکول شود. اما در شرایطی که به نظر می‌رسد اوضاع برای وزیر پیشنهادی علوم در فراکسیون امید چندان مساعد پیش نمی‌رود حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رییس‌جمهوردر گفت‌وگو با ایسنا شرایط هر دو وزیر پیشنهادی را در مجلس «بسیار مثبت» ارزیابی کرده است. او گفته پیش‌بینی می‌کند که در روز رسیدگی به صلاحیت دو وزیر پیشنهادی «شاهد یکی دیگر از جلوه‌های همکاری و همراهی میان دولت و مجلس باشیم.»

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید