مصرف توتون در ایران پنج برابر شده است

    کد خبر :479627
مصرف توتون در ایران

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات گفت: مصرف توتون طی 10 سال گذشته در کشور از 2 هزار تن به 10 هزار تن رسیده است.

محمدرضا مسجدی اظهار داشت: این عدد بسیار نگران کننده و وحشتناک است و برای کاهش مصرف آن باید اقدام جدی انجام گیرد.

وی به افزایش مصرف قلیان در جامعه اشاره کرد و گفت: با این روند شاهد افزایش مصرف قلیان در کشور خواهیم بود که این موضوع سلامت شهروندان را در معرض تهدید جدی قرار می دهد.

مسجدی تاکید کرد: تحقیقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برروی برخی نمونه توتون تنباکو قلیان نشان می دهد که وجود مواد روان گردان و اعتیاد آور نظر ‘گل’ در این توتون ها وجود داشته و این موضوع می تواند عوارض بیشتری برای مصرف کنندگان داشته باشد.

مصرف توتون در ایران پنج برابر شده است

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات به مصرف سیگار در جامعه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر نزدیک به 24 درصد مردان و حدود 3 درصد زنان در کشور سیگار استعمال می کنند.

وی اظهار داشت: البته وضعیت مصرف قلیان در بین زنان بسیار وحشتناک است و بسیار بالاتر از مصرف سیگار است و مسئولان باید اقدام جدی در این زمینه انجام دهند.

** عده ای به دنبال تخصیص ارز مبادله ای برای دخانیات هستند

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ادامه داد که عده ای به دنبال اختصاص ارز مبادله ای برای دخانیات هستند که امیدوارم این موضوع عملی نشود و مجلس شورای اسلامی اجازه ندهد.

وی اظهار داشت: با اجرای این کار، توتون و سیگار جزو کالاهایی محسوب می شوند که ارز مبادله ای به آن اختصاص پیدا خواهد کرد که این اقدام سبب افزایش مصرف دخانیات در کشور خواهد شد .

مسجدی در پاسخ به این سوال که چرا ممنوعیت استعمال و عرضه سیگار و سایر مواد دخانی در اماکن عمومی به طور کامل اجرایی نمی شود، گفت : عزم جدی برای اجرای این موارد وجود ندارد.

وی بیان داشت: دخانیات یکی از موضوعات تهدید کننده سلامت مردم است و به قوانینی که در این زمینه در کشور داریم، پایبند نیستیم و به آن عمل نمی کنیم.

** نمایندگان مجلس افزایش مالیات دخانیات را مصوب کنند

وی اظهار داشت: براساس ماده 8 قانون جامع کنترل دخانیات مصوب سال 1385، هرساله باید مالیات دخانیات به میزان حداقل 10 درصد افزایش یابد که از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم این مقدار در بودجه سال آینده لحاظ کنند.

مسجدی افزود: براساس رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی، مهمترین اقدام برای کنترل دخانیات گران کردن دخانیات از طریق افزیش مالیات است و براساس همین دستورالعمل ها دولت ها مکلف هستند مالیات را به نحوی تعیین و اخذ نمایند که حداقل 70 درصد قیمت خرده فروشی مواد دخانی مالیات باشد.

وی افزود: تجربه ای که در کشورهای اطراف ما مانند ترکیه ، پاکستان، اردن و مصر در سالیان اخیر اعمال شده و درآمدهای حاصله در زمینه هایی مانند سلامت و توسعه فضاهای آموزشی و ورزشی هزینه می شود.

مسجدی گفت: اگر دولت و مجلس با این فرمول، مالیات سیگار را اخذ کنند، رقمی بیش از 12 هزار میلیارد تومان حداقل ورودی به بودجه کشور است که می تواند قسمت عمده ای از هزینه های نظام تحول سلامت، بهینه سازی مدارس کشور و توسعه فضاهای ورزشی را تامین کرد.

وی اظهار داشت: در حال حاضر میزان مالیات سیگار در کشور ما کمتر از 20 درصد نرخ خرده فروشی است، در حالیکه در کشورهای اطراف ما بین 70 تا 75 درصد می باشد.

مسجدی افزود: البته برخی دست اندرکاران موضوع حمایت از تولید داخلی و قاچاق مواد دخانی را به عنوان مانع تصویب این پیشنهادات ها، مطرح می کنند، که مطالعات در کشورهای مشابه ما نشان داده است، افزایش مالیات هیچ گونه ارتباط با تولید و قاچاق ندارد .

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات گفت: این موضوع بیش از سه دهه است به عنوان بهانه مطرح می شود و بیت المال از یک درآمد مشروع و قابل دفاع همواره محروم می ماند.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید