مرگ برنده جایزه صلح نوبل در زندان
فعال سیاسی مدافع حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل که دوران زندان خود را میگذراند در نتیجه ابتلای به بیماری سرطان کبد جان باخت.
روز گذشته منابع خبری چین اعلام کردند که لیو شیائوبو فعال سیاسی مدافع حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل که دوران زندان خود را میگذراند، در نتیجه ابتلای به بیماری سرطان کبد در بیمارستان درگذشته است.
لیو شیائوبو ۶۱ ساله، نویسنده، منتقد ادبی و فعال سیاسی چینی، به دلیل تبلیغ دموکراسی و فعالیت برای گسترش آزادی سیاسی در جمهوری خلق چین پس از چند بار بازداشت، سرانجام در سال ٢٠٠٩ به اتهام تبلیغ به براندازی محاکمه و به ۱۱ سال حبس محکوم شد.
وی خواستار پایان یافتن انحصار قدرت توسط حزب کمونیست و استقرار نظام سیاسی دموکراتیک و کثرتگرا در چین بود.
چند ماه پیش، خانواده لیو اعلام کردند که او به سرطان مبتلا شده و خواستار اعزام او به خارج شدند. دو روز پیش، مقامات چینی گفتند که با ورود پزشکان و متخصصان خارجی برای مشارکت در درمان بیمار موافق هستند هر چند تاکید ورزیدند که او از بهترین روشهای درمانی برخوردار است.
به گفته مقامات بیمارستان، در آخرین ساعات زندگی لیو شیائوبو، همسرش و چند تن از خویشاوندانش در کنارش بودند و آنان از تلاش پزشکان و کارکنان بیمارستان قدردانی کردند.
در پی درگذشت لیو شیائوبو، نهادهای مدافع حقوق و آزادی بشر و رهبران و سیاستمداران کشورهای مختلف دولت چین را به خاطر نحوه رفتار با او مورد سرزنش قرار دادند و به خصوص خودداری دولت چین را به خاطر خودداری از اجازه به لیو برای سفر درمانی به خارج مسئول دانستند.
کمیته صلح نوبل و مقامات و دولتها در چند کشور غربی از جمله فرانسه، بریتانیا، آلمان و آمریکا در میان کسانی بودند که نسبت به مرگ این فعال حقوق بشر واکنش نشان دادند.
دولت چین علاوه بر محاکمه و محکومیت لیو شائوبو، همسر او، لیو شیا را نیز در حصر خانگی قرار داده و امکان ارتباط او با فعالان و رسانههای طرفدار دموکراسی را محدود کرده است.
نزدیکان لیو شیا گفتهاند که اولویت فعالان حقوق بشر در حال حاضر باید تلاش برای آزادی او و برادرش باشد. برادر لیو شا هم در سال ۲۰۱۳ به اتهام تقلب و کلاهبرداری محاکمه و به ۱۱ سال حبس محکوم شد.
گنگ شوانگ سخنگوی وزارت خارجه چین در بیانیهای واکنش شخصیتهای سیاسی و نهادهای مدافع حقوق بشر در جهان نسبت به خبر درگذشت لیو شیائوبو را مورد انتقاد قرار داد و گفت: چگونگی رسیدگی به موضوع لیو شیائوبو به امور داخلی چین ارتباط دارد و کشورهای خارجی در مقامی نیستند که بخواهند در باره آن اظهار نظر بیمورد کنند.
سخنگوی وزارت خارجه چین از همه کشورهای مربوطه خواست تا در ارتباط با این موضوع به استقلال و حاکمیت قوه قضائیه چین احترام بگذارند و در صدد مداخله در امور داخلی ما بر نیایند.