مذاکره ایران و اروپا در خصوص یمن
موگرینی با اشاره به اینکه برجام، روزنهای برای رسیدگی به دیگر نگرانیهای مرتبط با ایران گشوده است، گفت: در مورد موضوع یمن هماکنون یک فرآیند گفت وگوی منطقهای با مشارکت ایران و اتحادیه اروپا بنا گذاشته شده است.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا عصر سه شنبه در جلسه پارلمان اروپا با برشمردن اقدامات صورت گرفته برای حفظ توافق هستهای با ایران، گفت: هم اکنون تمرکز روی شرکتهای کوچک و متوسط اروپایی است که ارتباط کمتری با بازار آمریکا دارند.
به گزارش ایرنا، موگرینی گفت: مشغول کار روی اقداماتی عینی با هدف حفظ همکاری با ایران در حوزههای کلیدی، از جمله زمینههای بانکی و فاینانس، تجارت و سرمایهگذاری، نفت و حمل و نقل هستیم.
وی ادامه داد: مهمترین چالش کنونی ما، یافتن راه حلهایی برای تعاملات بانکی و فاینانس است. این موضوعات هم در سطوح سیاسی و هم در نشستهای کارشناسی فشرده که عمدتا به صورت روزانه در تهران و بروکسل برگزار میشوند، در دست بررسی است.
مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا افزود: تنها راه نتیجه بخش بودن این فعالیتها، اقدام جمعی اعضا در سطح اتحادیه اروپا و نیز اقدامات فردی هر کشور به نحو هماهنگ است.
وی ادامه داد: به همین جهت، تصمیم گرفتیم شبکهای از نمایندگان معرفی شده از سوی هر یک از اعضای اتحادیه اروپا تشکیل دهیم تا کار با هماهنگی و تاثیرگذاری بیشتری ادامه یابد.
موگرینی افزود: ایران هم باید سهم خود را انجام دهد. تهران باید استانداردهای خود در مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم را بهبود بخشد و اصلاحات بانکی را توسعه دهد. اینها گامهای اساسی برای جذب بیشتر بانکها و شرکتهای اروپایی است.
وی با انتقاد از خروج آمریکا از برجام و ضمن اشاره به نشست سران آمریکا و کره شمالی گفت: این همان مسیری است که جامعه جهانی و اتحادیه اروپا برای بیش از یک دهه با ایران دنبال کرد و سه سال پیش به امضای برجام منجر شد.
موگرینی هر جایگزین دیگری برای برجام را دارای پیامدهای «فاجعهبار» خواند و گفت: عزم ما برای حفظ برجام، در راستای منافع آمریکا هم هست؛ چرا که این توافق هم برای امنیت اروپا و هم آمریکا و خاورمیانه ضروری است.
مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا با اشاره به 11 گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تایید پایبندی ایران به برجام، گفت: موضع اروپا تغییر نکرده است و همچنان به اجرای موثر و کامل این توافق پایبند هستیم.
وی ادامه داد: بخش عمدهای از جامعه جهانی از برجام اعلام حمایت کرده است و علت آن واقعگرایانه و صرفا در نتیجه نبود جایگزینی بهتر و جلوگیری از یک مسابقه تسلیحاتی دیگر در خاورمیانه است. این حمایت را من هر روزه در نشستها و دیدارها میبینم.
موگرینی گفت : اروپا مسئول است که نحوه حفظ یکی از معدود ستونهای کارآمد ساختار عدم اشاعه تسلیحات هستهای را با شرکای خود بررسی کند.
مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا با بیان اینکه اجرای تعهدات هستهای دیگر طرفها در برجام هم ادامه دارد، افزود: چین به پروژههای مربوط به مدرنسازی رآکتور اراک ادامه میدهد و پروژه تبدیل تاسیسات فردو به یک مرکز فیزیک و فناوری هم با همکاری روسیه در جریان است. در همین هفته جاری، برگزاری کارگاهی تخصصی با موضوع فردو پیشبینی شده است.
موگرینی تاکید کرد: اجرای تعهدات اقتصادی برجام هم باید ادامه یابد؛ چرا که برداشتن تحریمها و فرصتهایی که این موضوع برای عادی سازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران ایجاد میکند، دیگر بخش اساسی توافق است.
وی با اشاره به خروج برخی شرکتها از ایران، ادامه داد: این موضوع فشار زیادی در عرصه سیاست داخلی ایران به ویژه از سوی آنهایی ایجاد کرده است که همواره با این توافق مخالف بودند. از سوی دیگر اعتبار کل جامعه جهانی و نظام سازمان ملل متحد زیر سوال رفته است.
موگرینی در خصوص زمینهچینی ایران برای توسعه توانمندی هستهای گفت: آشکار است که اقدامات اعلام شده ایران نقض توافق نیست؛ اما کمکی هم به اعتمادسازی نمیکند.
موگرینی با تاکید بر اینکه در زمان مذاکرات با ایران، هر موضوع غیرهستهای کنار گذاشته شده بود، گفت: برجام هیچ گاه قرار نبود همه مشکلات ما با ایران را حل کند. ولی این توافق، روزنهای برای رسیدگی به دیگر نگرانیهای مرتبط با ایران گشوده است. حفظ برجام میتواند زمینه بهتری را برای رسیدگی به این موارد ایجاد کند.
وی تحولات مرتبط با موضوع یمن را مثال زد و گفت: هماکنون یک فرآیند گفت وگوی منطقهای با مشارکت ایران و اتحادیه اروپا به ویژه فرانسه، آلمان، ایتالیا و انگلیس بنا گذاشته شده که تا همین حالا هم به گام مهمی در تسهیل بازدید نماینده ویژه سازمان ملل از صنعا منجر شده است.
موگرینی در بخش پایانی صحبت های خود خواستار حمایت پارلمان اروپا از مصوبههای اخیر کمیسیون اروپا برای اجرای قانون مسدودساز تحریمهای آمریکا (Blocking Statute) و نیز دستورالعملهای جدید برای بانک سرمایهگذاری اروپا با هدف ترغیب سرمایهگذاری در ایران شد.
این مصوبه ها در صورت عدم مخالفت پارلمان و شورای اروپا، پیش از بازگشت موج نخست تحریم های آمریکا علیه ایران اجرایی خواهند شد.
قانون مسدودسازی تحریم های آمریکا نخستین بار در سال 1996 برای مقابله اروپا با گروهی از تحریمها علیه کوبا، ایران و لیبی تدوین شد. این قانون هماکنون با اصلاحیه صورت گرفته، همه تحریمهای ثانویه آمریکا علیه ایران را شامل میشود.
اجرای قانون مذکور، شرکت ها را از پیروی از تحریم های خارجی منع می کند و اتحادیه اروپا به موجب آن، احکام جریمه احتمالی برای کسب و کارهای اروپایی که با ایران همکاری می کنند را به رسمیت نخواهد شناخت.