مخالفت مافیای سیگار با افزایش مالیات
۱۴سال از حضور ایران در کنوانسیون جهانی کنترل دخانیات میگذرد، اما طبق آمار هیچکدام از اهداف تعیین شده در این کنوانسیون در کشور ما در مواجهه با دخانیات رعایت نشده است.
بهعنوان مثال براساس آمارهای وزارت بهداشت مصرف سیگار در کشور هرساله افزایش پیدا میکند و سن سیگار کشیدن در میان افراد جامعه به 14 سال رسیده است. از سوی دیگر سطح زیر کشت توتون و تنباکو و افزایش مالیات بر خرده فروشی سیگار نیز هنوز با شاخصهای تعیین شده از سوی سازمان جهانی بهداشت فاصله بسیاری دارد.
به گزارش اقتصادآنلاین ، بحث افزایش مالیات بر سیگار مهم ترین عاملی است که باعث جلوگیری از این اتفاق شده و نفوذ مافیای دخانیات در لایه های گوناگون تصمیم گیری است. میزان مالیات بر سیگار در کشور ما سالانه به 20هزارمیلیارد تومان میرسد، مبلغی که به تنهایی بیش از سه چهارم هزینههای لازم برای درمان افراد مصرفکننده دخانیات را پوشش میدهد. زیرا براساس آخرین آمار اعلام شده، امروزه در کشورمان سالانه حدود 30هزارمیلیارد تومان از بودجه دولت صرف درمان افراد سیگاری میشود.
درآمد 20هزارمیلیارد تومانی مالیات بر سیگار
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرده است که مصرف دخانیات سالیانه 100هزارمیلیارد تومان هزینه به کشور تحمیل میکند، این در حالی است که با توسعه صنعت دخانیات و ترویج مصرف آن در کشور مواجه هستیم. از این رو علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت آن را تایید میکند و میگوید: در حال حاضر مافیای بزرگ دخانیات در کشور ما کار میکند؛ بهطوری که در وضعیت تحریمی که هیچچیز حتی دارو به ما نمیدهند اما چند کمپانی بزرگ آمریکایی به ما سیگار میدهند و هیچتحریمی برای سیگار وجود ندارد. ما به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد دادیم که مالیات بر سیگار سالانه 10درصد افزایش یابد که در این صورت میتواند سالانه 20هزارمیلیارد تومان درآمد برای کشور بهدنبال داشته باشد، اما همین مافیای سیگار جلوی این اقدام را گرفتند. بنزین 1000 تومانی که به 3000 تومان رسید سالانه 30هزارمیلیارد تومان درآمدزایی دارد، اما مالیات بر سیگار به تنهایی میتوانست سالانه 20هزارمیلیارد تومان درآمد بهدنبال داشته باشد، اما مافیای سیگار اجازه این کار را نداد. وی در ادامه خاطرنشان میکند: اشاره به وضعیت مالیات بر دخانیات در کشور گفت: در حال حاضر ارزانترین سیگار دنیا در کشور ما عرضه میشود. همچنین در هیچکجای دنیا کمتر از کشور ما مالیات از سیگار نمیگیرند. ترکیه مالیات سیگار را به صددرصد رسانده و ثابت شده است که مهمترین راه کاهش مصرف دخانیات، اخذ مالیات از آن و جلوگیری از خردهفروشی است. رئیسی افزود: جالب است بدانید اگر استفساریه خروج قهوهخانه از شمول اماکن عمومی از مجلس رای بیاورد، میتوانند برای فرار از دست بازرسان بهداشت قلیان در محل عرضه کنند و در این صورت وزارت بهداشت برای نظارت باید حکم قضائی بگیرد و از طرفی دود دست دوم برای کسانی که حتی قلیان یا سیگار نکشند، مضر خواهد بود. معاون بهداشت وزارت بهداشت ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی شعار هفته مبارزه با دخانیات را «اجازه ندهید دخانیات نفس شما را بگیرد» انتخاب کرده است. اگر بخواهیم برای تحقق این شعار موفق شویم موثرترین راه مطالبهگری مردم است.
ردپای مافیا در تحریمها
رئیس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس گفته است: مافیای دخانیات در مجلس و دولت وجود دارد. محمدحسین قربانی اظهار کرد: کشور ژاپن میخواهد یک تویوتا به ما بفروشد میگوید تحریم هستید، اما شرکت جی تی آی را در ایران دارد که دخانیات تولید میکند و بازار 80 میلیونی، زمین و آب و برق و کارگر ارزان هم به آن دادیم. اگر دنبال مقصر بگردیم خیلی حرف هست؛ مقصر مجلس، دولت و حاکمیت است و هرکس در جای خود باید کارش را انجام دهد. وی در پاسخ به این سوال که شما در مجلس چقدر دولت را پای میز سوال کشاندهاید، الان متولی این امر در دولت کیست؟ اضافه کرد: ما یک قانون شفاف مبارزه با دخانیات داریم؛ متولی وزارت صنعت است البته بنده بسیاری ضعفها را در حوزه بهداشت میبینم چون دبیرخانه این کنوانسیون در وزارت بهداشت است