«ماه صورتی آوریل» بامداد یکشنبه در آسمان ایران

نخستین پدیده چشمگیر نجومی بهار ۱۴۰۴ در راه است.
طبق اعلام رصدخانه نیروی دریایی ایالات متحده، پدیده ماه صورتی کامل در ساعات اولیه بامداد یکشنبه ۲۴ فروردین در آسمان ایران قابل مشاهده خواهد بود.
این ماه کامل در ساعت ۰۳:۵۲ بامداد به وقت ایران (مصادف با ۲۰:۲۲ شنبه ۱۲ آوریل به وقت منطقه زمانی شرقی) به بیشترین میزان درخشش و روشنایی خود میرسد. نکته جالب درباره این رویداد آن است که ماه کامل امسال در ماه آوریل، کوچکترین ماه کامل سال محسوب میشود؛ پدیدهای که در نجوم با عنوان “ماه کوچک” (Micromoon) شناخته میشود.
ماه صورتی چیست؟
علیرغم نامگذاری آن، «ماه صورتی» به معنای تغییر رنگ واقعی ماه به رنگ صورتی نیست. این نامگذاری، ریشه در فرهنگ بومی آمریکای شمالی دارد. اقوام بومی این منطقه، ماه کامل ماه آوریل را «ماه صورتی» مینامیدند؛ چرا که همزمان با شکوفایی گلهای بهاری بهویژه گل فلوکس صورتیرنگ (Pink Phlox) اتفاق میافتاد.
ماه صورتی بخشی از تقویم سنتی ماههای کامل سال است که هریک با پدیدهای طبیعی یا کشاورزی در طبیعت پیوند خوردهاند. نامهایی چون «ماه توتفرنگی»، «ماه ذرت» یا «ماه شکار» نیز در همین سنت رایجاند.
چرا این ماه کوچکترین ماه کامل سال است؟
ماه زمانی کوچکتر دیده میشود که در دورترین فاصله مداری خود از زمین، موسوم به اوج (apogee) قرار دارد. در این حالت، قطر ظاهری ماه از حالت معمولی کوچکتر به نظر میرسد، بر خلاف پدیده «ابرماه» (Supermoon) که در نزدیکترین فاصله و بسیار بزرگتر دیده میشود.
با وجود این، ماه کامل کوچک هم همچنان پدیدهای دیدنی و تأملبرانگیز برای علاقهمندان به آسمان شب خواهد بود.
اگر هوا مساعد باشد، ساکنان بیشتر نقاط ایران میتوانند در ساعات پایانی شب شنبه و بامداد یکشنبه شاهد این پدیده نجومی باشند.
ایسنا