مأموریت دشوار آبه در تهران: آتش بس به جای مذاکره؟

  • سیاسی
  • پنجشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۸ ۱۱:۰۳
    کد خبر :556165

الاخبار چاپ بیروت نوشت: امروز نگاه ها متوجه تهران است؛ جایی که نخست وزیر ژاپن طی اقدامی برای خاموش کردن آتش تنش ها، به آن سفر کرده است. اما اینکه این سفر به تحولی منجر شود که به مذاکرات آمریکای و ایران منتهی شود، دشوار است. با این حال، نمی توان گفت سفر مذکور بی نتیجه می ماند؛ چرا که حداقل تاثیر آن، کنترل تنش ایجاد شده و رساندن آن به پایین ترین حدّ ممکن است. اهمیت این سفر از این جهت است که به احتمال زیاد، میهمان ژاپنی حامل پیامی از سوی ترامپ برای ایرانی هاست.

در ادامه این مطلب آمده است: ژاپن روابط مستحکمی با ایالات متحده دارد؛ علاوه بر اینکه از روابط سیاسی و اقتصادی مستمری با ایران نیز برخوردار است. بعلاوه، نگرانی ناشی از تنش ها در بازار نفت، به ژاپن که از مشتریهای اصلی نفت است، انگیزه لازم را برای تحرکات سیاسی در راستای کاهش تنشها می دهد.

مأموریت آبه در تهران دشوار است؛ چرا که آمریکا به تازگی تحریمهای بخش پتروشیمی ایران را اعمال کرده است و این بدان معناست که واشنگتن هنوز از سیاست شدیدترین فشارها علیه ایران دست نکشیده است. بنابراین می توان گفت تلاشهایی که برای میانجی گری بین این دو کشور می شود، هیچ چیزی از سیاست آمریکا را تغییر نداده است. این در حالی است که تهران عقب نشینی واشنگتن از این سیاست را شرط مذاکره می داند.

با توجه به اینکه ترامپ تا کنون از این سیاست خود رویگردان نبوده و حاضر به دادن امتیازی به ایران برای انجام مذاکره نشده است، به نظر نمی رسد شینزو آبه حامل پیامی باشد که دربردارنده کاهش تحریمها با هدف اثبات حسن نیت واشنگتن برای آغاز مذاکرات باشد.

به عبارت دیگر، چراغ سبز ترامپ برای سفر آبه، با هدف افزایش فشارهای سیاسی بر ایران، به موازات فشارهای حاصل از تحریمها بود، تا ایران مجبور به ورود به مذاکره با آمریکا شود.

در نتیجه، در سایه چنین شرایطی، ظاهرا محال است که شینزو آبه بتواند شکافی در مواضع ایران ایجاد کرده و مسئولان این کشور را برای ورود به مذاکره با واشنگتن تشویق کند. با این حال، تلاشهای ژاپن در کنار دیگر طرفهای میانجی، ممکن است تا حدی به کنترل تنش ها و جلوگیری از وقوع مقابله نظامی که هر دو طرف اعلام کرده اند تمایلی به آن ندارند، کمک کند.

ضمن اینکه محمد جواد ظریف در دیدار با همتای المانی خود تاکید کرده است که کاهش تنش ها تنها در گرو توقف جنگ اقتصادی است که آمریکا به راه انداخته است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید