فینتک در تصرف چین
در سالهای اخیر، فینتک یا فناوری مالی به پرطرفدارترین واژه در بازارهای اقتصادی جهان تبدیل شده است.
سرمایهگذاران در بازارهای نوظهور، هر روز دنبال دستیابی به نوآوریهایی هستند که بتوانند جایگاه مناسبی کسب کنند. هرچند که هنوز فینتک، برای رسیدن به موقعیتی مطلوب راه درازی در پیش دارد اما این نوآوری مالی، توانسته نظر بسیاری از کشورها را به خود جلب کند. به وجود آمدن صنعت فینتک امروزه به یکی از انگیزههای مورد توجه کارآفرینان برای راهاندازی کسب و کارهای خلاقانه تبدیل شده است.
به گزارش بازتاب به نقل از تعادل ، در میان کشورهای در حال توسعه، چین یکی از بزرگترین بازارها را اختیار دارد. همچنین طبق گزارشهای به دست آمده، صنعت فینتک در این کشور در چهار سال گذشته شاهد تغییرات قابلتوجهی بوده است. رشد استارتآپهای فینتک و بازار گسترده چین موجب ورود شرکتها به بازار تکنولوژی مالی شده است، حتی منجر شد که برخی از این شرکتها به سمت بازارهای جهانی حرکت کنند. در سال ۲۰۱۵، مجموع سرمایهگذاری در حوزه فینتک، در چین حدود ۱.۸ میلیارد دلار بود که این مبلغ در سال ۲۰۱۶، با افزایش قابل توجهی روبهرو شد. پیش از این نیز اخبار بسیاری از رشد چین در فناوریهای دیجیتال منتشر شده بود. در حال حاضر، در میان جمعیت دیجیتالی این کشور، ۶۹درصد کاربران خدمات فناوری مالی هستند. به گفته کارشناسان، قوانین حاکم بر بازارهای مالی، محدودیتهای قانونی را برای فعالیتهای تکنولوژی مالی کاهش داده است. همچنین تجارت الکترونیک در این کشور بسیار پیشرفته شده و رشد چشمگیری در میان مردم داشته است. بعد از این کشور، هند بزرگترین بازیگر تکنولوژی مالی در جهان به شمار میروند. آنطور که آمار نشان میدهد در سال ۲۰۱۶، نزدیک به ۵۲ درصد از آمار فعال دیجیتال در هند، کاربران خدمات فینتک هستند. طبق مطالعات صورت گرفته، در این کشور، بسیاری از مردم از دسترسی آسان به خدمات مالی و بانکی محروم هستند. در این شرایط، فناوری و تلفنهای همراه هوشمند به کمک افراد آمده تا بتوانند با کمک این ابزارها، راحتتر به فعالیتهای تجاری خود بپردازند. پرداختهای موبایلی و تراکنشها از پرطرفدارترین خدمات فینتک در این بازار نوظهور است.
بریتانیا سومین کشوری است که سهم قابلتوجهی در فینتک به خود اختصاص داده است. در روزهای گذشته، خبرهایی حاکی از ورود قدرتمندترین پلتفرمهای فینتک جهان به بریتانیا منتشر شد. طبق گزارشهای به دست آمده، در سالهای اخیر، اتحادیه اروپا، سرمایهگذاریهای بسیاری در شرکتها فناوری مالی لندن داشته که شرکتهای فعال در لندن، بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. آنطور که در این آمار مشخص شده، نزدیک به ۴۲درصد از سایر فعالیتهای دیجیتال در بریتانیا مربوط به فینتک است.
برزیل نیز از دیگر کشورهایی است که در دو سال گذشته، تعداد استارتآپهای فینتک در آن ۶ برابر افزایش یافته است. آنطور که در این گزارش آمده، از مجموع فعالیتهای دیجیتال در برزیل، حدود ۴۰ درصد به فینتک اختصاص دارد.
استرالیا، اسپانیا، مکزیک، آلمان، آفریقایجنوبی و امریکا از دیگر کشورهایی هستند که میزان فراگیر شدن صنعت فینتک از میانگین جهانی بالاتر است. در این گزارش، سهم فینتک در میان مجموع فعالیتهای دیجیتال در جهان ۳۳درصد اعلام شده است. طبق گزارشهای به دست آمده، امریکا در سال گذشته با کاهش قابلتوجهی از سرمایهگذاری در فینتک روبهرو شده است. هرچند که این روند نزولی بخشی از جریانهای تازه به وقوع پیوسته است، اما طبق گفته کارشناسان، ریاستجمهوری دونالد ترامپ هم بر این کاهش سرمایهگذاری بیتاثیر نبوده است؛ چرا که به نظر میآید موجی از بیاعتمادی در میان سرمایهگذاران ایجاد کرده است. در آخرین آمار به دست آمده، سهم فینتک در میان مجموع فعالیتهای دیجیتال در امریکا ۳۳درصد گزارش شده است. این سهم در کشورهایی مانند هنگکنگ، کره شمالی و سوییس تا ۳۰درصد کاهش مییابد. در واقع فعالیتهای فینتک در این کشورها، کمتر از میانگین جهانی برآورد شده است. در تازهترین گزارشها، ایجاد فناوریهای خدمات مالی جدید در هنگکنگ در سالهای اخیر نشاندهنده ظرفیتهای گسترده فینتک در شرق آسیاست. طبق آمار به دست آمده، سهم فینتک در میان مجموع فعالیتهای دیجیتال در فرانسه، هلند، ایرلند و سنگاپور به کمتر از ۳۰درصد میرسد. البته به گفته کارشناسان، در حوزه شرق آسیا باید به سنگاپور در فعالیتهای فینتک نگاه ویژهیی داشت. بانک مرکزی سنگاپور در سال ۲۰۱۵ اقدام به راهاندازی یک برنامه ابتکاری در حوزه فینتک کرده و با تشکیل یک گروه اطلاعاتی برای جذب استارتآپها از سراسر جهان برنامهریزی میکند. همچنین سنگاپور تعداد قابل توجهی استارتآپ فینتک را در خود جای داده است. در میان کشورهای مورد بررسی در کانادا، ژاپن و بلژیک، کمترین سهم در میان فعالیتهای دیجیتال به فینتک اختصاص یافته است. در این کشورها سهم فعالیتهای تکنولوژی مالی کمتر از ۲۰درصد اعلام شده است. آنطور که مشخص است، هماکنون فینتک به یک صنعت چند میلیارد دلاری تبدیل شده است. البته هنوز هم این صنعت را استارتآپهایی کنترل میکنند که با استفاده از فناوری، راهحلهای جدیدی برای خدمات و محصولات مالی ارائه میدهند.