فرهنگ سازي راهکار اصلي مبارزه با مصرف مواد مخدر
قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اينکه بيش از 96 درصد جمعيت جامعه ما سالم است، گفت: سه و نيم درصد افراد جامعه ما از آسيب ديدگان مواد مخدر و نيم درصد هم قاچاقچي يا مجرم مواد مخدر هستند.
به گزارش آريا، سردار علي مؤيدي با حضور در برنامه گفتگوي ويژه خبري يکشنبه شب شبکه دو سيما با اشاره به اينکه پديده مواد مخدر يک موجود زنده، پويا و فعال است و دست اندرکاران مبارزه با آن هم بايد پويا و فعال باشند، افزود: هرچند وقت يک بار بايد قوانين و مقررات در اين زمينه اصلاح شود و با استفاده از اين قوانين و روش ها و دانش روز بتوانيم با پيچيدگي هاي اين جرم سازمان يافته مقابله کنيم.
وي گفت: از سال 1392 از زماني که آقاي رحماني فضلي به عنوان دبير ستاد مبارزه با مواد مخدر منصوب شد تيمي را براي اصلاح کليات قانون مبارزه با مواد مخدر مشخص کرد و در آن همه بخش ها ديده شد.
سردار مويدي با اشاره به اينکه مجلس شوراي اسلامي در سال 1393 به بحث مواد مخدر وارد شد و ماده 32 را حذف کرد، افزود: آخرين قانونگذاري مواد مخدر هم در سال 1389 در جهت پر کردن خلأ ناشي از چگونگي مبارزه با مواد مخدر صنعتي جديد انجام و ادامه اصلاحات اين قانون هم به مجلس شوراي اسلامي واگذار شد.
وي با تأکيد بر اينکه ستاد مبارزه با مواد مخدر با اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر کاملاً موافق است و اصلاحات خوبي در قانون مبارزه با مواد مخدر انجام شده است، گفت: نبايد در خصوصي اين تحولات در جامعه التهاب ايجاد کرد از جمله اينکه بگوييم اعدام حذف و مواد مخدر دولتي توزيع مي شود در صورتي که اينگونه نيست و مجلس شوراي اسلامي در پي حذف اعدام و دولت در پي توزيع مواد مخدر نيستند بلکه بر اساس آخرين بررسي هايي که در بحث درمان انجام شد در پروتکل هاي درمان برخي از معتادان که نوعي از مواد را استفاده مي کنند با استفاده از مشتقات آن با گذشت زمان مصرف آن را کم مي کنيم تا بتوانيم معتاد را درمان کنيم و سلامتي اش را بدست بياورد.
قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: بنابراين مجموعه ستاد مبارزه با مواد مخدر با کليات اين طرح موافق است.
سردار مويدي با تاکيد بر اينکه بايد از کودکي تا پيري براي افراد جامعه برنامه پيشگيري داشته باشيم، اضافه کرد: دولت و مجلس شوراي اسلامي بايد پناهگاه معتادان رها شده در خيابان و به فکر درمان آنان باشند.
سخنگوي کميسيون قضايي و حقوقي مجلس شوراي اسلامي هم با حضور در اين برنامه درباره اصلاح مجدد طرح کاهش مجازاتاعدام مجرمان مواد مخدر گفت: آنچه که در کميسيون قضايي مجلس در حضور کارشناسان تصميم گرفته بوديم اين بود که کساني که از اين به بعد مرتکب جرم حمل و يا توزيع مواد مخدر ترياک شوند 50 کيلو به بالا اعدام دارند و کساني که مواد صنعتي مخدر را توزيع و يا توليد مي کنند بيشتر از دو کيلو و اگر حمل و نگهداري باشد پنج کيلو اعدام دارد.
حجت الاسلام و المسلمين حسن نوروزي ادامه داد: در ارتباط با کساني که در زندان ها به سر مي برند آنهايي که بيش از 100 کيلو ترياک داشتند اعدام شوند اما همکاران ما با استناد به اصل 29 قانون اساسي ايراد گرفتند مبني بر اينکه فرقي ميان کسي که در زندان است و کسي که جديد دستگير مي شود نيست و نبايد ميان اين دو تبعيض باشد.
وي افزود: بنابراين تبصره اي را که همکاران ما الحاق کردند در رابطه با مواد مخدر در راستاي سياست هاي ابلاغي مقام معظم رهبري و برنامه ششم توسعه بود تا معتادان را تحت کنترل قرار بدهند.
حجت الاسلام نوروزي اضافه کرد: در نهايت سعي کرديم کار همساني را که بتواند مبارزه با مواد مخدر را جدي تر و اصولي و هدفمندتر کند انجام دهيم و تصويب شد.
وي گفت: در قانون مبارزه با مواد مخدر قبلي هم مقرر شده بود کساني که بين 20 تا 100 کيلوگرم مواد مخدر ترياک را حمل کنند براي بار دوم اعدام مي شود .
نوروزي افزود: همکاران ما اشکال گرفتند که نبايد تمايز باشد و با توجه به حساسيتي که ايجاد شده بود 100 کيلو را به 50 کيلو کاهش داديم.
وي گفت: کسي اعدام مي شود که سوء پيشينه 15 ساله داشته باشد و اگر چنين سوء پيشينه اي نداشته باشد اعدام نمي شود.
خانم باهري اسلامي عضو هيئت علمي دانشگاه هم در ارتباط تلفني با اين برنامه درباره مصوبه اخير مجلس سوراي اسلامي درباره مبارزه با مواد مخدر گفت: ام پي اس ها يا مواد روانگردان جديد در سال 2013 توسط سازمان ملل معرفي شد و اين سازمان درباره آسيب هايي که اين مواد مي توانند به سلامت افراد و جامعه بزنند هشدار جدي داد و آن را جزو شايع ترين و خطرناک ترين مواد جهان معرفي کرد.
وي افزود: برخي از اين مواد تا هزار برابر بيشتر از مواد مخدر موجود تأثير دارند و جنون و مرگ از عوارض مصرف برخي از اين مواد روانگردان جديد است.
باهري اسلامي ادامه داد: اين مواد در برخي کشورهاي اروپايي، آمريکا و چين توليد و صادر مي شود و کشور ما هم از اين آفت در امان نيست اگرچه اکنون اين مواد در کشورمان شيوع پيدا نکرده است اما نشانه هايي از مصرف آنها وجود دارد.
وي افزود: بنابراين قوانين جديد بايد به آينده توجه داشته باشد زيرا اين تهديد مي تواند براي کشور ما چالش شود.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه گفت: نمايندگان مجلس براي تصويب قانون نبايد فقط به گذشته و امروز نگاه کنند بلکه بايد آينده نگر باشند و از کارشناسان اين حوزه درباره عوارض و زيان هاي اين مواد استفاده و به توصيه هاي آنان توجه کنند.
باهري اسلامي افزود: متاسفانه مصوبه جديد مجلس شوراي اسلامي شامل ام پي اس ها يا همان مواد روانگردان جديد نمي شود که بايد در اين زمينه تجدي نظر شود.
سخنگوي کميسيون قضايي و حقوقي مجلس گفت: خريد مواد مخدر از خريدن سبزي هم آسانتر است.
حجت الاسلام و المسلمين حسن نوروزي در استوديوي خبري شبکه دو سيما افزود: اجراي آنچه در برنامه ششم توسعه مبني بر مديريت مصرف با هدف کاهش 25 درصدي اعتياد تا پايان برنامه پنج ساله است بر عهده دولت مي باشد.
او ادامه داد: در حال حاضر رکورد زماني خريد مواد مخدر از 15 دقيقه به 7 دقيقه رسيده، حرف اين است که آيا اعدام راه مناسبي براي مقابله با قاچاقچيان مواد مخدر است؟ خير.
نوروزي افزود: طبق مطالعات انجام شده در حال حاضر حدود 1500 نفر قاچاقچي در زندان ها منتظر اعدامند اين در حالي است که اگر اعدامي صورت پذيرد خانواده هاي قاچاقچيان از قاچاق فاصله مي گيرند؟ خير، حاصل اين خواهد شد که فرزندان قاچاقچيان در هيچ جا استخدام نمي شوند و داعشي مي شوند يا قاچاقچي.
سردار علي مؤيدي قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در سوي ديگر اين گفتگو درباره به صحبت هاي حسن نوروزي گفت: نبايد فقط نيم درصد از جامعه را ديد و از 99 و نيم درصد ديگر غافل بود.
او افزود: در حال حاضر مواد مخدر مشغول براندازي جوانان است و ما بايد از مناظر گوناگوني موضوع را ببينيم و به فکر سطوح مختلف جامعه مانند مهد کودک، مدارس، دانشگاه ها و مردم سطح شهر باشيم اما در سال هاي اخير، ورود مجلس در بحث مجازات هاي قاچاقچيان مواد مخدر بوده و بس.
سردار مؤيدي گفت: مردم انتظار دارند مجلس، دولت و قواي مرتبط امر براي رسيدگي به آسيب هاي اجتماعي وارد عمل شوند و با معتادين جاري در سطح خيابان برخورد کنند.
او افزود: ما در دنيا داراي برند برخورد با مواد مخدر هستيم نبايد برخي دوستان از توزيع مواد مخدر به صورت سهميه بندي در جامعه صحبت کنند ما بايد در راستاي سياست هاي کلان مقام معظم رهبري گام برداريم، در دنيا هميشه اول بحث پيشگيري مطرح مي شود و بعد، درمان، برخورد و صيانت. بايد در بحث پيشگيري، ورود کنيم و در آخر به بحث نيم درصدي مجرمين و قاچاقچيان بپردازيم نبايد فراموش کرد که ما در کنار درياي مواد مخدر (افغانستان) قرار داريم اگر کشور سوئد موقعيت ما را داشت قطعاً قوانين مجازاتش از ما سخت تر بود.
حسن نوروزي در پاسخ به سردار مؤيدي گفت: شما فکر مي کنيد ما مجلسي ها ستاد مبارزه با مواد مخدر هستيم و شما مجلس؟ رسيدگي و برخورد با قاچاقچيان وظيفه شماست اين شماييد که در 39 سال مشغول مبارزه هستيد به ما بگوييد با هزار ميليارد بودجه اي که داريد چه کرديد؟! مگر کسي جلوي شما را گرفته است؟!
او افزود: در اين 39 سال چه طرحي را به مجلس فرستاديد که ما آن را عمل نکرديم؟ مگر افغانستان به غير از ايران همسايه ديگري ندارد؟ چرا ديگر همسايه ها مي توانند محافظتشان را صد درصد کنند و ما نمي توانيم؟! چرا در زندان لاجوردي چناران 600 نفر معتاد وجود دارد؟ آنها مواد را از کجا مي آورند؟!
نوروزي گفت: ما با اعدام مخالفيم اما حبس درجه يک و درجه دو را پيشنهاد مي کنيم، ما معتقديم زندان ها را با نصف هزينه فعلي هم مي توان مديريت کرد.
سردار مؤيدي پاسخ داد: بودجه اي که قرار است در سال 96 به بخش مبارزه با مواد مخدر اختصاص يابد فقط 250 ميليارد تومان است نه 1000 ميليارد.
او با بيان اينکه در سال 2013 آمار معتادين دنيا 237 ميليون نفر بوده و اين رقم در سال 2016 به 250 ميليون رسيده گفت: مواد مخدر در همه دنيا پويايي دارد لازم به ذکر است حلقه آخر اقدامات ما اعدام خواهد بود.
نوروزي گفت: ما کشوري هستيم که تروريست ها را روي هوا دستگير مي کند چطور نمي توانيم مسير قاچاقچيان مخدر را از لب مرز تا تهران ببنديم؟ چرا امروزه در چهارراه سيروس بطور علني مواد خريد و فروش مي شود و تزريق صورت مي گيرد؟!
سردار مؤيدي گفت: مواد در کشور در اختيار مافيا است اگر همين اقدامات پيش پا افتاده ما در مرزها نبود امروز مشکلاتمان خيلي بيشتر بود.
نوروزي گفت: در اين 40 سال مي گفتيد در حال برنامه ريزي هستيم حالا مي گوييد بايد فرهنگ سازي کنيم لطفاً بگوييد کي بايد عمل کنيم؟