فرضیههایی برای منشاء بوی نامطبوع
دبیر کارگروه ملی زلزله درباره اینکه آیا گستردگی بوی نامطبوع در تهران به زلزله و فعالیت دماوند مربوط میشود، پاسخ داد.
دکتر بیت اللهی درباره اینکه آیا گستردگی بوی نامطبوع در این هفته به زلزله و فعالیت دماوند مربوط است، گفت: پخش بوی بد در تهران در این وسعت یک امر بی سابقه بوده وپدیده تکرار پذیری نبوده که منشاء مشخصی داشته باشد .متاسفانه دلایل روشنی در مورد عوامل انسان ساز یا مواردی که توسط کارخانهها تولید می شود وجود دارد ولی ما بافرض ادعای صادقانه نمایندههای سازمانهای مختلف موردی نیافتیم به جز حفر ورسیدن به فاضلاب قدیمی در مکان ساختمان پلاسکو که این حفاری موجب گشودن راهی برای خروج گاز محبوس در فاضلاب قدیمی شده و به نقاط دیگر رسیده است.
وی ادامه داد: البته اگر این فرضیه هم رد شود باید به دنبال علتهای دیگری باشیم .در مورد فعلی به دلیل مخالفت جهش وزش باد نسبت به کوه دماوند این بو از آن ناحیه نیامده است. همچنین در بررسی انجام شده، بویی که در شهر پیچیده بود در هر ناحیه به صورت های مختلف بوی زباله سوخته یا لجن وگاز استشمام شده است. در مورد احتمال لرزش زمین وایجاد بو به این دلیل هم نباید احتمال را هر چقدر کوچک نادیده بگیریم، در بررسی مربوط به زلزله در اثر فشار وتنش قبل زلزله در خلل وفرج هایی که گاز بوده خروج داریم .در این گزارش همه موارد بررسی شد ودر جمع بندی هیچ ارتباط معناداری با هیچ یک از عوامل نداشتیم.این نتیجه به دلیل نبود سنجههای مربوط به این عامل است. لرزه کوچکی هم رخ نداده است ولی این آمدن زلزله را نفی نمی کند.
دبیر کارگروه ملی زلزله که دربرنامهای تلویزیونی صحبت میکرد، در مورد تعیین حریم گسلها توضیح داد: خطر وقوع زلزله در کلیه شهرهای کشور وجود دارد و وجود ایستگاههای پایش بسیار ضروری است . این پایش به خصوص روی خط گسلها ابزاری است که میتوانیم برای جلوگیری از آسیب های گسترده روی آن حساب کنیم .در شهرهای تهران، مشهد، تبریز ، کرمان، زنجان این آیین نامه ابلاغ شده است. ساخت بیمارستان، مدرسه و مراکز ستادی نباید روی حریم گسل ها باشد. برجهای موجود در این حریم ها در تهران قبل از ابلاغ این آیین نامه بوده است. مثلا در شمال تهران گلابدره، فرحزاد، دارآباد و تجریش کوچههای تنگ و شیب دار و مناطق ساخته شده داریم که برخلاف قیمتهای بالا برای تهیه زمین موقعیت خطرناکی دارد. در مورد اولویتهای مقاوم سازی در درجه اول بیمارستانهای تعیین شده سپس مدارس در نمودار خطر قراردارند.
به گزارش ایسنا،وی در پاسخ به این سوال که موقعیت سایر شهرهای کشور چگونه است؟ گفت: این آیین نامه در تبریز هم ابلاغ شده است. طول گسلهای موجود نزدیک به چهل هزار کیلومتر است. در گذشته نیاکان ما هرجایی آب بوده را برای ایجاد تمدن و شهر انتخاب می کردند به همین خاطر غالب شهرها در حریم گسل ها هستند .حدود 9درصد سرزمین در محدوده پرخطر هستند که شامل 27 درصد جمعیت ایران است. نکته بعدی ساختمانهای بدون اسکلت هستند که نزدیک به چهارمیلیون واحد مسکونی است. اگر هرواحد را 3.5 نفر رقم بزنیم آمار بالایی از جمعیت در خطر هستند.
بیت اللهی در پاسخ به این سوال که وضعیت ما نسبت به کشورهایی مانند ژاپن چگونه است؟ ادامه داد: دانش زلزله به صورت تئوری در تراز بالایی قرار دارد ولی سیستم مدیریتی که نظارت در کیفیت مصالح وکنترل شیوه ساخت را برعهده دارد ضعیف است. وقتی زلزله می آید همه توجه به زلزله جلب می شود و پیوستگی کار در مورد احتمال وقوع سایر نقاط کم میشود.
به گفته دبیر کارگروه ملی زلزله، در سال گذشته حدود دویست تا سیصد دستگاه ثبت لرزه به تجهیزات اضافه شد که تلاش بیشتری رامی طلبد.