عوارض خطرناک چربی های ترانس بر بدن
به گزارش بازتاب، قائم مقام اداره کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: این تصور که فقط فست فودها و غذاهای حاضری انباشته از روغن و اسیدهای چرب اشباع هستند صحیح نیست به ایفدانا گفت برای حفظ سلامت باید متوجه باشیم که برخی تولید کنندگان برای بهبود طعم فراورده های غذایی مثل غلات صبحانه، کره بادام زمینی، شیرینی و کلوچه، چیپس و کرانچی، نودل های آماده، پاپ کورنهای مایکروفری و قهوه فوری را از روغن های هیدروژنه سرشار کرده یا توسط روغن هایی که حرارت بالایی دیده اند تهیه می کنند.
دکتر منوچهر دادگر نژاد با توضیح اینکه روغن و چربی ها مانند تمام مواد غذایی شامل ترکیبات مختلفی هستند که جزئی ترین بخش آنها اسیدهای چربی است که به دو فرم اشباع شده و نشده یا غیراشباع وجود دارد عنوان کرد: گاهی اوقات در بعضی مواد غذایی طبیعی و یا در طی فرآیند تولید روغن نباتی جامد، فرم طبیعی مولکول اسید چرب در معرض تغییر قرار گرفته اسید غیرعادی چرب که به آن اسید چرب ترانس می گویند ایجاد می کند.
وی با اشاره به اینکه در برخی از محصولات گیاهی همانند روغن خرما، نارگیل و پنبه دانه چربی ترانس یافت می شود؛ افزود: چربی ها ئیکه در روغن نباتی، سوسیس، ناگت و سیب زمین سرخ شده دیده می شود و فراورده های حیوانی مثل خامه، پنیر، کره، روغن، پیه و چربی خوک نیز حاوی نسبت بالایی از چربی اشباع می باشند.
این مقام مسئول در سازمان غذا و دارو در بخش دیگری از سخنانش افزایش کلسترول بد LDL و کاهش کلسترول خوب HOL که منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی می گردد را از جمله مضرات مصرف این نوع چربی ها برشمرد و نسبت به بالا رفتن میزان تری گلیسرید در خون و سخت شدن دیواره شریان که زمینه ساز بیماری قلبی است هشدار داد.
دکتر دادگر نژاد در ادامه به این مطلب هم پرداخت که چربی ها تراس باعث ایجاد التهاب در دیواره عروقی می شود و از این راه نیز در ایجاد پلاک های چربی و انسداد خون قلب نقش موثر ایفا می کنند.
قائم مقام اداره کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو پس از مطرح کردن چالش ها و تهدیدات مصرف بی رویه و بی حساب و کتاب چربی پنهان فراورد های غذایی غذا از یک راه حل ساده برای اطمینان از ایمنی و کنترل فرآورده های غذایی قبل از ورود به بازار نیز سخن گفت و اظهار داشت: از مدت ها قبل طرح درج نشانگر رنگی تغذیه ای یا به نام معروف چراغ راهنمای تغذیه بر روی محصولات غذایی توسط سازمان غذا و دارو اجرایی شده است بر اساس این طرح تمامی محصولات غذایی و آشامیدنی تولیدی و وارداتی می بایست نسبت به درج این نشانگر رنگی تغذیه ای اقدام نمایند.
وی خاطر نشان کرد: در اینصورت مصرف کنندگان می توانند با مراجعه به برچسب ماده غذایی به راحتی از میزان قند، چربی و نمک محصول مورد استفاده مطلع شده؛ با آگاهی کامل و متناسب با وضعیت جسمانی و در جهت حفظ سلامتی خود اقدام به خرید و مصرف مواد غذایی نمایند.